SME

Na štedrovečernom stole sa miešajú tradície so štipkou odvahy

Vianoce sú nielen kresťanským sviatkom, ale aj časom pre rodinnú pohodu, odpočinok a v neposlednom rade aj dobré jedlá.

(Zdroj: BILLA)

Vianoce sú nielen kresťanským sviatkom, ale aj časom pre rodinnú pohodu, odpočinok a v neposlednom rade aj dobré jedlá. Práve počas nich je priestor predostrieť na stôl pokrmy, ktoré sa bežne počas roka v našom jedálničku nenachádzajú a sú určené na špeciálne príležitosti. Okrem tých tradičných sa postupne na slovenské štedrovečerné stoly vkrádajú aj menej obvyklé novinky.

Slováci patria medzi národy, ktoré venujú veľkú pozornosť tradíciám. Inak tomu nie je ani v prípade najkrajších sviatkov v roku, Vianoc. Pri tomto sviatku si potrpíme na všetko to, k čomu nás viedli naši rodičia, starí rodičia či dokonca prarodičia. Netýka sa to iba jedál, ale aj iných zvykov. Upevňujeme tak rodinné väzby. Vianoce sú predsa obdobím, počas ktorého trávime najviac času s našimi najbližšími. Ponuka na štedrovečernom stole sa síce môže od rodiny k rodine líšiť, avšak vo väčšine prípadov ide o obmenu tradičného vianočného menu pozostávajúceho z podobných jedál. Vo väčšine domácností nesmie na stole chýbať kapustnica, ktorá sa niekde podáva aj s kúskom mäsa, inde zásadne vo vegetariánskej verzii. V niektorých rodinách zase preferujú rybaciu polievku alebo rybu ako samostatný druhý chod. Klasickému kaprovi už dlhšiu dobu konkurujú rybie filety a na štedrovečernom stole sa udomácňujú aj iné druhy rýb, ako napríklad pstruh či losos. Za symbol Vianoc je stále považovaný aj majonézový či zemiakový šalát.

Veľkej obľube sa každý rok tešia potraviny, ktoré tradične navodzujú tú pravú vianočnú atmosféru. „V predvianočnom období sa popri štandardnom pečive, ktoré hrá prím každý deň, jednoznačne najviac nakupujú mandarínky, banány a pomaranče,“ upresňuje Kvetoslava Kirchnerová, hovorkyňa spoločnosti BILLA, a dopĺňa, „toto tropické ovocie sa stalo akýmsi novodobým symbolom Vianoc. V posledných dňoch pred Štedrým večerom sa len mandarínok predá trikrát viac ako jabĺk. Z roka na rok rastie aj záujem o nápoje, pričom aj v tomto zimnom období je najviac vyhľadávané pivo.“

Vianoce však nie sú iba o štedrovečernej hostine, ale aj intenzívnych prípravách pred ňou. Piecť sa často začína už pár týždňov pred dňom D. Domácnosť vyvoniava medovníkmi, lineckými koláčikmi alebo iným druhom sladkého pečiva. Zdobenie v kruhu rodiny a prvé ochutnávky so sebou prinášajú tú správnu atmosféru. „Pečenie je stále veľmi populárne, aj keď naň ľudia majú čoraz menej času. Tento rastúci trend výraznejšie vnímam ako cukrárka už niekoľko rokov. Obľuba sladkého pečiva je stále veľmi vysoká a najviac to pociťujeme práve v predvianočnom období. Ľudia si tento rok najčastejšie žiadajú makrónky,“ upresňuje Lucia Gažová, majiteľka značky Lulus' Bakery.

Aj napriek tomu, že Vianoce sú sviatkami pohody a pokoja, v obchodoch sa práve v týchto dňoch stretávajú zákazníci, ktorí si svoje nákupy nechávajú na poslednú chvíľu. „Odporúčame zákazníkom, aby s nákupmi potravín nečakali do poslednej chvíle a väčšinu zásob si zabezpečili už vopred. Najväčší nápor zákazníkov očakávame v posledné dva dni pred Vianocami. Minulý rok bol pre predajne najsilnejším posledný deň pred sviatkami, teda 23.12. V tomto roku pripadnú posledné predvianočné dni na víkend. Najväčší záujem zákazníkov preto očakávame práve v sobotu, 22.12. a v nedeľu, 23.12. V predvianočné dni posilníme naše tímy na predajniach, aby sme vedeli uspokojiť zvýšený záujem zákazníkov a zabezpečili pre nich čo najväčší komfort. Z toho dôvodu budú predĺžené aj otváracie hodiny v ranných i podvečerných hodinách,“ vysvetľuje Kvetoslava Kirchnerová.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 155
  2. Každý piaty zomrie 8 906
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 775
  4. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 7 808
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 801
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 733
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 509
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 2 853
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.


INZERCIA 10 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.


INZERCIA 10 h

Nové číslo Historickej revue už v predaji aj s knižnou predplatiteľskou akciou.


INZERCIA 10 h
SkryťZatvoriť reklamu