Koncom roka 2017 oznámila švajčiarska spoločnosť Barry Callebaut objav štvrtého typu čokolády. Americký denník The New York Times vtedy skepticky napísal, že za „pravú“ čokoládu sa nedá označiť ani biela, nie to ešte ružová. Švajčiarskeho majiteľa tieto slová neodradili a dnes ju so záujmom predávajú čokoládovne po celom svete.
Ružová čokoláda nie je v žiadnom prípade biela čokoláda s jahodovým sfarbením. Vyrába sa zo špeciálne zbieraných kakaových bôbov, ktoré majú výrazný ružový nádych. Nepridáva sa do nej žiadna aróma, ani iné farbivá a jej chuť, pripomínajúca drobné bobuľové ovocie, je tak čisto prirodzená. Spoločnosť Barry Callebaut na jej vývoji pracovala 13 rokov, aby si ju v roku 2017 mohla patentovať ako štvrtý typ čokolády.
Ruby, ako znie jej oficiálny názov, obsahuje až 47,3% kakaa, čo je podstatne viac ako obsahuje mliečna alebo biela čokoláda. Táto unikátna verzia čokolády je navyše výborne využiteľná v cukrárenskom priemysle, kde sa používa pri výrobe praliniek, bonbónov a tabuliek, výrobe ružových krémov či čokoládových pien.
Rubínová čokoláda je nezvyčajným objavom čokolády za posledných 80 rokov. Na Slovensku sa prvýkrát oficiálne predstaví na gastronomickom veľtrhu Danubius Gastro, ktorý sa koná v bratislavskej Inchebe v termíne od 24. do 27. januára 2019. Počas štyroch dní tu budú môcť vyskúšať netradičnú chuť tejto ružovej novinky všetci milovníci čokolády. Ochutnať ju budú môcť v klasických tabličkách, horúcom nápoji, netradičnej zmrzline a pri tom sa naživo pozerať, ako sa výrobky z nej vyrábajú.
Veľtrh Danubius Gastro však ponúkne aj ďalšie kulinárske novinky domácej i zahraničnej kuchyne. S bohatou ponukou národných špecialít sa tu predstavia slovenskí i zahraniční kuchári, pekári, cukrári, baristi či vinári. Návštevníkov čakajú skvelé barmanské šou, zábavné kulinárske súťaže, ochutnávky káv z ďalekých kávových plantáži a, samozrejme, degustácie lahodných nápojov a jedál. Veľtrh sa koná spoločne s veľtrhom cestovného ruchu ITF Slovakiatour a výstavou Rybástvo a voľný čas.