Pondelok, 22. apríl , 2019

Nádcha za volant nepatrí. Môže pôsobiť ako alkohol

Šoférujete, aj keď máte nádchu alebo ste prechladnutí? Ohrozujete seba aj iných.

Netreba pripomínať, že aby sme mohli sadnúť za volant, nesmieme byť pod vplyvom žiadnych návykových látok. Alkohol a drogy za volant nepatria. To vie skúsený vodič, čerstvý absolvent autoškoly i deti. Ale kto z nás si uvedomí, že naše zmysly môžu byť rovnako ovplyvnené nádchou alebo prechladnutím?

Téme sa bližšie venovali britskí vedci, ktorí porovnávali reakcie zdravých a chorých vodičov na dopravnom simulátore. Ich štúdia 1 ukázala, že vodiči, ktorí ovládali automobil so silným prechladnutím, mali až o 10 % pomalšie reakcie, než tomu bolo u zdravých osôb. Slzenie očí, upchatý nos, pocit tlaku v hlave alebo bolesť v krku spôsobili, že schopnosť reakcie na neočakávané situácie na ceste sa u nich znížila na polovicu.

Ako po dvojitej whisky ...

Takto oneskorené reakcie zodpovedajú približne tomu, ako keby si vodič dal pred jazdou poriadnu dávku alkoholu, napríklad dvojitú whisky. Teraz však buďte sami k sebe úprimní: Zabránila by vám vyraziť do prevádzky "obyčajná" chrípka? Výskumníci okrem iného zistili, že u vodiča pod vplyvom takejto choroby sa predlžuje brzdná dráha v bežnej mestskej premávke (cca 50 km/h) približne o 1 meter. A práve taká vzdialenosť môže byť rozhodujúca napríklad pri kontakte s osobou na priechode.

Ak ste chorí a nie je iná alternatíva, mali by ste sa pokúsiť na šoférovanie aspoň čo najlepšie pripraviť. Uľaviť od bolesti vám pomôžu rôzne horúce nápoje dostupné v lekárni a na upchatý nos nosové kvapky alebo spreje, napríklad značky Otrivin. Ten rýchlo uvoľní upchatý nos a uľahčí dýchanie. Prípravky Otrivin znižujú nadmerné prekrvenie nosovej sliznice. Aj taká maličkosť ako nosový sprej môže pomôcť predísť dopravnej nehode!

Pred použítím si pozorne prečítajte príbalovú informáciu. O prípadných rizikách a vedľajších účinkoch sa poraďte so svojim lekárom alebo lekárnikom. Otrivin 0,05 % nosová roztoková instilácia; Otrivin 0,05% nosová roztoková aerodisperzia; Otrivin 0,1 % nosová roztoková instilácia; Otrivin 0,1 % nosová roztoková aerodisperzia a Otrivin Mentol 0,1 % nosová roztoková aerodisperzia obsahujú xylometazolini hydrochloridum. Otrivin Complete nosová roztoková aerodisperzia obsahuje xylometazolini hydrochloridum a ipratropii bromidum. Lieky sú určené ku použitiu do nosa.

V prípade otázok kontaktujte prosím: GlaxoSmithKline Consumer Healthcare Česká republika s.r.o., Hvězdova 1734/2c, 140 00 Praha 4, mail: cz.info@gsk.com. Prípadné nežiaduce účinky prosím hláste na: ch.safety@gsk.com. Dátum vypracovania materiálu 01/2019. Ochranné známky sú vlastnené alebo licencované skupinou spoločností GSK. ©2019 Skupina spoločností GSK alebo poskytovateľ príslušnej licencie.

Women in business

Social & business event about all women in business, female professionals and entrepreneurs.

TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019

Rozmanité Grécko a jeho ostrovy budú aj tento rok obľúbený cieľ dovolenkárov.

Bim Challenge 2019

4. Majstrovstvá Slovenska v rýchlosti projektovania

Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov

Čerpacie stanice OMV budú v plnej prevádzke aj počas dní, keď v bežných obchodoch nenakúpite.