Štvrtok, 17. október, 2019 | Meniny má Hedviga

V Hnilčíku vyrástla snehová atrakcia

Stoja tam nadrozmerné mravce a pod zjazdovkou vznikol turisticky zaujímavý fotopoint.

HNILČÍK. Už nielen Vysoké Tatry a Košice sa môžu popýšiť ľadovými umeleckými dielami. Snehové kráľovstvo s podobou mraveniska vyrástlo pod svahom v lyžiarskom stredisku Ski Centrum Mraznica Hnilčík na Spiši.

Prechádzka medzi mravcami

Inak v realite pomerne drobné mravce sú do snehu vytesané v nadrozmernej veľkosti. Snehová stavba v najvyšších miestach dosahuje takmer štyri metre. Mravenisku dominuje tak, ako to v prírode býva, mravčia kráľovná. Nechýbajú jej robotníci, niektorí nesú v rukách larvy, ďalší len tak bezstarostne ležia. Stavba inšpirovaná prírodou je vytvorená tak, aby pomedzi jej jednotlivé časti bolo možné chodiť. Návštevníci sa tiež môžu prejsť popod tri oblúky.

Známy a skúsený sochár

O niečo ďalej od mraveniska stojí hokejový brankár taktiež vytvorený zo snehu. Má byť pomyselným prepojením na blížiace sa majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji, ktoré sa v máji uskutočnia v Košiciach a v Bratislave. Zároveň je brankár spojivom medzi svahom a krytým klziskom, ktoré je v lyžiarskom stredisku Mraznica novinkou. Na ľadovej ploche sa dá zakorčuľovať najmä počas víkendov. Sochy do snehu vytesal sochár Adam Bakoš, ktorého pečať nesie ľadová krása v Tatranskom ľadovom dóme. Vlani tiež pracoval na sochách v Pieskovom kráľovstve na Zemplínskej Šírave.

Menej stresu, viac jazdenia

Nová turistická atrakcia pod lyžiarskou zjazdovkou je dielom organizácie Košice Región Turizmus. „Radi by sme dali do povedomia verejnosti menej známe lyžiarske strediská v našom regióne, ktorých hlavnou devízou je, že nie sú preplnené. Oproti tatranským strediskám tak ponúkajú menej stresujúce prostredie, často sú cenovo omnoho dostupnejšie a môžu byť zaujímavou inšpiráciou pre všetkých milovníkov zimných športov,“ uviedla výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková.

Turistov odvezie Ľadový expres

Snehovú atrakciu si budú môcť obzrieť aj cestujúci prvým Ľadovým expresom v jeho zimnej edícii. Ski Centrum Mraznica Hnilčík je totiž jedným z možných cieľov cestujúcich Ľadovým expresom, ktorý odštartuje tento víkend v sobotu (2. 2. 2019).

Mimoriadny turistický vlak v zimnom vydaní bude premávať každú sobotu. Ľadový expres má podporiť regionálny cestovný ruch a tiež zastrešiť spoluprácu s jednotlivými podnikateľmi na trase.

Zľavy na skipasy

Lyžiarske strediská Telgárt, Mraznica či SKI Gugel tak poskytnú cestujúcim exkluzívne zľavy na skipassy v deň danej jazdy. „Keďže je stredisko Mraznica v blízkosti železničnej trasy, no vlak tu priamo nestojí, rozhodli sme sa napojiť na Ľadový expres kyvadlovú autobusovú dopravu, ktorá bude nadväzovať na príchod vlaku z Košíc, respektíve popoludňajší návrat,“ doplnila riaditeľka Jurková.

Čaro regiónu

Predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka doplnil, že chce podporovať cestovný ruch aj v menej rozvinutých okresoch kraja, ktoré však majú čo návštevníkom ponúknuť. „Vďaka Ľadovému expresu je lyžiarske stredisko Mraznica pre turistov ľahko dostupné. Veríme, že čaro tohto regiónu ocenia nielen Spišiaci, ale aj všetci milovníci zimných športov, ktorí hľadajú menej preplnené zjazdovky,“ dodal predseda KSK Trnka.

Mimoriadny turistický vlak Ľadový expres prevádzkuje Košice Región Turizmus spoločne so Železničnou spoločnosťou Slovensko. Cieľom projektu je zlepšenie dopravných možností pridaním priameho vlakového spojenia na trase Košice – Červená skala.

Viac informácií o vlaku i možnostiach lyžovania na trase vlaku nájdu záujemcovia na www.kosiceregion.com.

Udržateľné úspešné podnikanie na Slovensku a v Bulharsku

Univerzita národného a svetového hospodárstva v Sofii v spolupráci s EU v Bratislave zorganizovali medzinárodnú konferenciu.

Slováci sú chlebovým národom

Slováci sú chlebovým národom a až dve tretiny z nás jedia na raňajky chlieb a pečivo.

Kedy je správny čas nasťahovať sa do novostavby?

Pozor na znečisťujúce látky v interiéri.