Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky

Kontrola domáceho pálenia musí byť najprísnejšia možná

Bezpečné, kvalitné a cenovo dostupné pálenie domáceho destilátu naďalej poskytujú pestovateľské pálenice po celom Slovensku.

(Zdroj: Getty Images)

Výroba destilátu je proces, ktorý v sebe obsahuje riziká a musí prebiehať za prísnych bezpečnostných opatrení a pod dohľadom školených a skúsených odborníkov. Počas tvorby a schvaľovania zákona, ktorý umožňuje domáce pálenie alkoholu na to upozorňovali všetky príslušné profesné organizácie, vrátane Združenia páleníc a liehovarov na výrobu destilátov na Slovensku.

"Boli sme jednoznačne proti prijatiu zákona, ktorý legalizuje domáce pálenie alkoholu, ale poslanci NR SR sa nakoniec rozhodli takúto činnosť zákonne umožniť. Víkendový prípad, kedy došlo pri amatérskom pálení alkoholu ku tragédii, robí naše upozornenia ešte naliehavejšími," uvádza sa v stanovisku Združenia páleníc a liehovarov.

Podľa Združenia je teraz veľmi dôležité, aby Finančná správa Slovenskej republiky začala schválený zákon uplatňovať v praxi a aby stanovila jasné pravidlá, podľa ktorých bude legálne domáce pálenie alkoholu prebiehať.

"Momentálne síce platí zákon, ktorý domáce pálenie alkoholu umožňuje, ale tento proces nemá stanovené zrozumiteľné pravidlá. A to je aj v kontexte víkendových udalostí nebezpečné," uvádza sa v stanovisku Združenia, ktoré zároveň zastáva názor, že je potrebné prijať dodatočné opatrenia, ktoré zvýšia bezpečnosť celého procesu.

Podľa Združenia musia byť pravidlá a systém ich kontroly najprísnejšie možné. Združenie bude aj naďalej všetkých potenciálnych nových domácich páleničiarov upozorňovať na to, že bezpečné, kvalitné a cenovo výhodné služby pálenia domácich destilátov, si aj naďalej môžu zabezpečovať v 216-tich certifikovaných pestovateľských páleniciach po celom Slovensku.

"Prísnu kontrolu a tvrdé postihy za prípadné porušovanie pravidiel - nemožno v prípade dodržiavania tohto zákona vnímať ako zbytočnú byrokraciu a snahu štátu znepríjemňovať ľuďom život, ale naopak ako nevyhnutnosť, ktorá slúži na ochranu zdravia, životov a majetku občanov," uvádza sa na záver stanoviska Združenia páleníc a liehovarov na výrobu destilátov na Slovensku.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia

Digitisation is bringing new opportunities to Slovakia, but is the country ready for these changes?

ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi

Rodinná firma ZAMIO v súčasnosti patrí na Slovensku k najväčším pestovateľom kráľovnej antioxidantov - arónie čiernoplodej.

Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť

Priemerný dôchodok na Slovensku je 486,29 €, pričom ženy ho majú v priemere o 100 € nižší ako muži.