Mzdy zamestnancov ZSSK v roku 2018 narástli o 7,56 %

Polepšili si najmä prevádzkové a robotnícke profesie.

(Zdroj: Getty Images)

Priemerná mzda v ZSSK bola vlani 1 117,64 €, rušňovodiči zarábali 1 350 €.

Priemerná mzda zamestnancov Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) minulý rok narástla o 7,65 %. Kým v roku 2017 zarábali v priemere 1 038,22 €, v roku 2018 to bolo už 1 117,64 €.

K medziročnému nárastu prispeli najmä osobitné prémie, ktoré pomohli zvýšiť produktivitu práce aj tým, že sa znížila neprítomnosť na pracovisku. Ďalším faktorom, vďaka ktorému rástli mzdy, bolo zvýšenie príplatkov. V dôsledku uvedených skutočností uplynulý rok rástli mzdy najrýchlejšie
V prevádzkových profesiách rušňovodič, vlakvedúci, vozmajster a na údržbe v robotníckych profesiách elektromechanik, zámočník a mechanik elektronických zariadení. Priemerná mzda rušňovodičov dosiahla vlani 1 350 €.

Načítavám video...

"Pokračujúci niekoľkoročný rast reálnych miezd zamestnancov je jedným z výsledkov našej transformácie ZSSK, ktorá sa prejavuje vo zvýšenej efektivite prác, keď s rovnakým počtom ľudí dokážeme prevádzkovať viac vlakov a voziť viac ľudí, ale aj vo vyšších platoch," vysvetľuje Patrik Horný, podpredseda predstavenstva a riaditeľ úseku ekonomiky a informačného manažmentu ZSSK.

Vývoj priemernej mzdy zamestnancov ZSSK od roku 2012 približuje nasledujúci graf:

Okrem konkurencieschopného platu poskytuje ZSSK svojim pracovníkom aj nefinančné benefity. K tým najmotivujúcejším patria režijné výhody, ktoré prinášajú zvýhodnené cestovanie vlakmi v rámci Slovenska i Českej republiky, a to nielen pre zamestnancov, ale aj pre ich rodinných príslušníkov. V roku 2018 ZSSK vydala 828 nových železničných preukazov. Dohromady si v roku 2018 uplatňovalo režijné výhody 5 602 zamestnancov ZSSK a 9 099 ich rodinných príslušníkov.

Národný dopravca ďalej poskytuje vybraným profesiám rekondičné pobyty v trvaní až dva týždne (teda nad rámec zákona). Nemenej zaujímavý je skrátený pracovný režim. Až 1 864 zamestnancov má 37,5-hodinový pracovný týždeň so započítaním prestávky na obed (teda 35 hodín) a 2 832 zamestnancov má 36-hodinový pracovný týždeň so započítaním prestávky (teda 33,5 hodín týždenne). Zamestnávateľ zároveň umožňuje všetkým zamestnancom využiť ošetrenie u lekára či sprevádzanie rodinného príslušníka k lekárovi, ako aj ďalšie voľno navyše v iných situáciách
V celkovom počte až 16 dní ročne navyše oproti Zákonníku práce. Motivujúci je tiež príspevok zamestnávateľa na DDS, príspevky na regeneráciu pracovnej sily, dar pri pracovnom výročí či výpomoc zamestnávateľa v prípade práceneschopnosti.

Momentálne ZSSK poskytuje prácu spolu 5 877 zamestnancom, čo ju radí k najväčším zamestnávateľom na Slovensku.

Počet cestujúcich

Počet vlakokilometrov

Počet zamestnancov

Priemerná mzda

1 038,20

1 116,70

Nárast mzdy

2,92 %

4,78 %

4,40 %

4,07 %

7,56 %

Inflácia SR

-0,1 %

-0,3 %

-0,5 %

1,4 %

2,6 %

Tomáš Kováč
riaditeľ odboru komunikácie a hovorca

Konferencia - EU support for research

sa uskutočnila 19.2.2019 vo Vedeckom parku Univerzity Komenského v Bratislave.

Slovensko má zasiahnuť robotizácia

V čom budú technológie na druhom mieste aj o 150 rokov?

Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?

Dnešní mladí investori, ktorí si chcú začať sporiť, majú nesmierne veľa investičných možností.

Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť

Niekedy jednoducho nepomôže pravidelný prísun vitamínov ani iná prevencia.