Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur

S grantom #mamnato získa 35 inšpiratívnych projektov spolu 250 000 eur.

(Zdroj: Slovenská sporiteľňa)

V prvom ročníku grantu #mamnato uspelo 35 lokálnych hrdinov, ktorí sa rozhodli pomôcť zmeniť Slovensko na modernú a zodpovednú krajinu. Dvadsať projektov vybrala odborná komisia, o pätnástich rozhodla verejnosť v hlasovaní, ktorého sa zúčastnilo takmer 108 tisíc ľudí.

Uspeli rôzni hrdinovia. Niektorí pomáhajú zdravotne postihnutým, iní sa snažia vzdelávať mladých či starších, vybudovať útulok pre zvieratá, športovať či zachrániť rozpadajúci sa hrad. Všetci však majú spoločnú jednu vec – veria si a chcú zmeniť Slovensko na modernú a zodpovednú krajinu.

Napríklad hrdina Roman Martinovič chce so svojim tímom vyvinúť Matejka – vreckový prehrávač digitálnych kníh pre nevidiacich. Ich prístup k literatúre je obmedzený nielen rýchlosťou pošty, ale aj veľkosťou kníh, keď napríklad Modlitbičky od Rúfusa majú v Brailovom písme cez dva kilogramy (bežná kniha má 150 gramov).

„Matejko je dôležitým míľnikom na ceste skvalitňovania nášho života a života priateľov v našej komunite, pričom už teraz v nás dozrievajú nápady na ďalšie pomôcky, ktoré by mohli nasledovať. Už teraz vieme, že okrem Slovenskej knižnice pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči budeme môcť týmto spôsobom priniesť aj služby viacerých knižníc z Českej republiky a pracujeme na tom, aby náš Matejko sprístupnil i knižnicu Librivox s cudzojazyčnou literatúrou,“ dodáva R. Martinovič.

Najviac hlasov, takmer 5 500, získala hrdinka Petra Longauerová z občianskeho združenia Zvieratkovo s projektom O psíčkovi a mačičke – výstavba útulku v Detve. V tejto lokalite totiž nie je žiaden iný útulok. „Roky využívame mestské koterce, ktoré sú v katastrofálnom stave, a koterce, ktoré nám darovali ľudia. V zimných obdobiach je starostlivosť o psy oveľa ťažšia. Dennodenne sa v Detve a v okolí nájdu zatúlané, opustené alebo zranené psy,“ vysvetľuje P. Longauerová.

Vďaka láske k zvieratám má aj vlastný podnik. „Najskôr som začala piecť keksy pre svojho psíka. Časom sa ozvali kamaráti, že ich chcú vyskúšať, nakoľko neobsahujú žiadne éčka, farbivá ani konzervanty. Začali sa mi ozývať aj ďalší záujemcovia a tak som sa rozhodla založiť firmu,“ dodáva Longauerová.

Chuť meniť Slovensko malo celkovo 379 hrdinov, vrátane desiatok zamestnancov Slovenskej sporiteľne. Osemtisícový grant získava 25 projektov verejnosti a podporu 5 tisíc eur desať projektov, ktorých tvárou sú zamestnanci banky. Kompletný zoznam úspešných projektov nájdete na stránke www.mamnato.sk.

„Máme radosť, že náš grantový program #mamnato oslovil množstvo ľudí, ktorým záleží na rozvoji Slovenska. Nielen tých, ktorí sa priamo zapojili podaním projektu, ale aj ich priaznivcov a podporovateľov. Našim cieľom bolo nájsť hrdinov - aktívnych ľudí z regiónov Slovenska, ktorí v rámci svojho pôsobenia v rôznych projektoch prispievajú k skvalitňovaniu života v lokálnej komunite. Je skvelé, že vďaka #mamnato spoznávame osobnosti, ktoré inšpirujú a motivujú k pozitívnej zmene. Veríme, že program povzbudí ďalších k inovatívnym riešeniam s výrazným sociálnym dopadom,“ uviedla Danica Lacová, správkyňa Nadácie Slovenskej sporiteľne.

V roku 2018 podporila Nadácia Slovenskej sporiteľne 157 projektov a iniciatív verejnoprospešného charakteru, zameraných na kvalitatívne zmeny v oblasti vzdelávania s dôrazom na finančné vzdelávanie, sociálnej pomoci, rozvoja kultúry, športu, ochrany zdravia, tvorby a ochrany životného prostredia, celkovou sumou 1,5 milióna eur.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 099
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 10 536
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 773
  4. Každý piaty zomrie 8 591
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 777
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 720
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 506
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 3 084
SkryťVypnúť reklamu

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.

INZERCIA 5 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.

INZERCIA 5 h

Nové číslo Historickej revue už v predaji aj s knižnou predplatiteľskou akciou.

SkryťZatvoriť reklamu