Štvrtok, 25. apríl , 2019

Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur

S grantom #mamnato získa 35 inšpiratívnych projektov spolu 250 000 eur.

(Zdroj: Slovenská sporiteľňa)

V prvom ročníku grantu #mamnato uspelo 35 lokálnych hrdinov, ktorí sa rozhodli pomôcť zmeniť Slovensko na modernú a zodpovednú krajinu. Dvadsať projektov vybrala odborná komisia, o pätnástich rozhodla verejnosť v hlasovaní, ktorého sa zúčastnilo takmer 108 tisíc ľudí.

Uspeli rôzni hrdinovia. Niektorí pomáhajú zdravotne postihnutým, iní sa snažia vzdelávať mladých či starších, vybudovať útulok pre zvieratá, športovať či zachrániť rozpadajúci sa hrad. Všetci však majú spoločnú jednu vec – veria si a chcú zmeniť Slovensko na modernú a zodpovednú krajinu.

Napríklad hrdina Roman Martinovič chce so svojim tímom vyvinúť Matejka – vreckový prehrávač digitálnych kníh pre nevidiacich. Ich prístup k literatúre je obmedzený nielen rýchlosťou pošty, ale aj veľkosťou kníh, keď napríklad Modlitbičky od Rúfusa majú v Brailovom písme cez dva kilogramy (bežná kniha má 150 gramov).

„Matejko je dôležitým míľnikom na ceste skvalitňovania nášho života a života priateľov v našej komunite, pričom už teraz v nás dozrievajú nápady na ďalšie pomôcky, ktoré by mohli nasledovať. Už teraz vieme, že okrem Slovenskej knižnice pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči budeme môcť týmto spôsobom priniesť aj služby viacerých knižníc z Českej republiky a pracujeme na tom, aby náš Matejko sprístupnil i knižnicu Librivox s cudzojazyčnou literatúrou,“ dodáva R. Martinovič.

Najviac hlasov, takmer 5 500, získala hrdinka Petra Longauerová z občianskeho združenia Zvieratkovo s projektom O psíčkovi a mačičke – výstavba útulku v Detve. V tejto lokalite totiž nie je žiaden iný útulok. „Roky využívame mestské koterce, ktoré sú v katastrofálnom stave, a koterce, ktoré nám darovali ľudia. V zimných obdobiach je starostlivosť o psy oveľa ťažšia. Dennodenne sa v Detve a v okolí nájdu zatúlané, opustené alebo zranené psy,“ vysvetľuje P. Longauerová.

Vďaka láske k zvieratám má aj vlastný podnik. „Najskôr som začala piecť keksy pre svojho psíka. Časom sa ozvali kamaráti, že ich chcú vyskúšať, nakoľko neobsahujú žiadne éčka, farbivá ani konzervanty. Začali sa mi ozývať aj ďalší záujemcovia a tak som sa rozhodla založiť firmu,“ dodáva Longauerová.

Chuť meniť Slovensko malo celkovo 379 hrdinov, vrátane desiatok zamestnancov Slovenskej sporiteľne. Osemtisícový grant získava 25 projektov verejnosti a podporu 5 tisíc eur desať projektov, ktorých tvárou sú zamestnanci banky. Kompletný zoznam úspešných projektov nájdete na stránke www.mamnato.sk.

„Máme radosť, že náš grantový program #mamnato oslovil množstvo ľudí, ktorým záleží na rozvoji Slovenska. Nielen tých, ktorí sa priamo zapojili podaním projektu, ale aj ich priaznivcov a podporovateľov. Našim cieľom bolo nájsť hrdinov - aktívnych ľudí z regiónov Slovenska, ktorí v rámci svojho pôsobenia v rôznych projektoch prispievajú k skvalitňovaniu života v lokálnej komunite. Je skvelé, že vďaka #mamnato spoznávame osobnosti, ktoré inšpirujú a motivujú k pozitívnej zmene. Veríme, že program povzbudí ďalších k inovatívnym riešeniam s výrazným sociálnym dopadom,“ uviedla Danica Lacová, správkyňa Nadácie Slovenskej sporiteľne.

V roku 2018 podporila Nadácia Slovenskej sporiteľne 157 projektov a iniciatív verejnoprospešného charakteru, zameraných na kvalitatívne zmeny v oblasti vzdelávania s dôrazom na finančné vzdelávanie, sociálnej pomoci, rozvoja kultúry, športu, ochrany zdravia, tvorby a ochrany životného prostredia, celkovou sumou 1,5 milióna eur.

Enviro deň v Košiciach prinesie zábavu aj osvetu

Planétu máme len jednu a čím skôr ju začneme chrániť, tým lepšie.

Obchodník roka: Najvyššie ocenenie si šiestykrát odnáša Martinus

Už po šiestykrát si ocenenie Absolútny víťaz Mastercard Obchodník roka odnáša kníhkupectvo Martinus.

Fixný výnos až 7 % ročne. Bezpečné investície už od 10.000 eur

Investície do kvalitných investičných projektov prostredníctvom korporátnych cenných papierov sú medzi investormi obľúbené.

Športový deň Stavebnej fakulty STU v Bratislave

V rámci tradície sa na Stavebnej fakulte STU konal už 19. ročník Športového dňa, kde sa stretli zamestnanci proti študentom.