Streda, 24. apríl , 2019

SOŠ Košice Šaca vychováva študentov pre prax

Najlepším garantujú prácu v U. S. Steel aj podnikové štipendium.

KOŠICE. Má 55-ročnú tradíciu a kedysi ju volali Gagarinka. Stredná odborná škola v Košiciach-Šaci rozhodne nie je len pre chlapcov. Hoci má elektrotechnické, hutnícke a strojárske odbory, talent a šikovné ruky sa tu uplatnia bez rozdielu, či patria dievčaťu alebo chlapcovi.

V stredu mala škola veľký deň otvorených dverí. Pozrieť si triedy teoretickej výučby, dielne, internát, ale aj telocvičňu a bazén prišli deviataci z celého východného Slovenska. „Na internete sa toho žiaci dozvedia veľa, ale vidieť školu na vlastné oči je najlepšie. Dni otvorených dverí organizujeme každý prvý utorok v mesiaci, ak niekomu deň nevyhovuje, môže nás kontaktovať a dohodneme sa individuálne,“ hovorí riaditeľ školy Peter Smolnický.

Najľahšie sa učí v praxi

Prijímacie pohovory na SOŠ v Šaci sú tradične v máji. Záujemcovia o štúdium musia zvládnuť testy zo slovenského jazyka a matematiky. V novom školskom roku plánuje škola prijať 255 žiakov do šiestich študijných a dvoch učebných odborov.

Keď sa Marek Čižmár, maturant v odbore mechanik elektrotechnik, pred štyrmi rokmi rozhodoval, na akú strednú školu pôjde, zavážila najmä forma výučby. „Išiel som sem najmä pre veľké množstvo praxe. Brata mám na podobnej škole, ale on stále len sedí nad knihami a učí sa teóriu. My sme sa toho veľmi veľa naučili priamo v praxi. Už od prvého ročníka je výučba formou týždňových blokov. Týždeň máme teóriu a týždeň prax v dielňach.“

Snaha je odmenená

Škola úzko spolupracuje so spoločnosťou U. S. Steel Košice. Pred dvoma rokmi vytvorili spoločne projekt duálneho vzdelávania, ktorý si všetci pochvaľujú. „Prvé dva roky absolvujú študenti prax v školských dielňach, do ktorých stroje dodávame my. V treťom a štvrtom ročníku pracujú priamo na prevádzkach v U. S. Steele. Vidia, ako reálne funguje výroba a zapájajú sa do nej,“ vysvetľuje Ľubomír Gromoš, riaditeľ pre nábor a výber zamestnancov U. S. Steel. Firma poskytuje študentom aj podnikové štipendium. V prvom ročníku je to 400 eur, vo vyšších ročníkoch si najlepší študenti prilepšia až do 800 eur ročne.

Garancia práce

Študentom, ktorí si svedomito plnili svoje povinnosti ponúka firma v maturitnom ročníku aj zmluvu o budúcej zmluve. Tá mu po maturite garantuje pracovné miesto v U. S. Steele Košice. „Minulý rok sme túto možnosť ponúkli 42 študentom. Ich jedinou úlohou je zmaturovať podľa našich očakávaní a prácu majú istú,“ hovorí Ľ. Gromoš.

Škola si okrem odbornosti zakladá u svojich študentov aj na ľudskosti. Tú preukázali aj počas dňa otvorených dverí, kedy spolu so svojimi učiteľmi darovali krv. „Košice sú tento rok Európske mesto dobrovoľníctva, inšpirovali sme sa a rozhodli zorganizovať mobilný odber krvi,“ uzavrel riaditeľ školy.

(mal)

Športový deň Stavebnej fakulty STU v Bratislave

V rámci tradície sa na Stavebnej fakulte STU konal už 19. ročník Športového dňa, kde sa stretli zamestnanci proti študentom.

Festival IXPO otvorí brány už tento piatok. Čo všetko prináša?

Na bratislavskom Tyršovom nábreží vyrástol obrovský stan, ktorý bude hostiť unikátny technologický festival.

Pivovar Šariš rozdá regiónu 16-tisíc eur

V tomto roku chce podporiť pamiatky, turizmus aj folklór.

Recenze autokamery Mio MiVue J60 WIFI - youtuber Bazim hodnotí!

RECENZE a UNBOXING autokamerky MiVue J60 WiFi a ovládání přes mobilní MiVue Pro appku ;-) Jak dopadlo zhodnocení plusů a mínusů?

Mio MiVue J60 WIFI autokamera v testu youtubera BAZIM!