Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu

Odštartoval 12. ročník grantového programu Talenty Novej Európy.

Talentované deti a mladí ľudia v oblasti športu, umenia alebo vedy sa môžu opäť uchádzať o finančnú podporu na rozvoj svojho nadania. Slovnaft a Stredoeurópska nadácia vyberú aj tento rok tých najlepších vo veku od 8 do 25 rokov, medzi ktorých prerozdelia 66-tisíc eur. Prihlasovanie do grantového programu Talenty Novej Európy je otvorené do 25. februára 2019 a nemal by ho zmeškať nikto, kto chce získať podporu na rozvoj svojho talentu.

„Naším dlhodobým zámerom je podporovať tých, ktorí majú šancu uspieť aj v medzinárodnej konkurencii. Veríme, že cez granty prispievame nielen k rozvoju výnimočných talentov, ale aj k vytváraniu pozitívneho imidžu našej krajiny,“ povedal Anton Molnár, hovorca a riaditeľ Podnikovej a marketingovej komunikácie spoločnosti Slovnaft.

Talent niekedy nestačí. Je skvelé, ak je niekto cieľavedomý a ide si za svojim cieľom, no bez financií to proste nejde. Nový hudobný nástroj, športový výstroj, vedecké vybavenie alebo kurzy, workshopy či súťaže. To všetko niečo stojí a aj vďaka grantu si to môžu mladé talenty dovoliť a napredovať. Veď na medzinárodných súťažiach nereprezentujú len seba, ale aj celé Slovensko.

„Za kľúčový moment považujem účinkovanie v divadle, do ktorého som sa dostal, keď som mal asi 10 rokov. Tam som sa po prvýkrát stretol s prácou režiséra, dramaturga a ostatných členov kreatívneho tímu. Veľmi sa mi páčilo pracovať s emóciami a taktiež som sa aspoň na chvíľu chcel stať režisérom.“ V 11. ročníku bol podporený aj 24-ročný Dominik Bari, ktorého Americká filmová akadémia posunula s jeho dokumentom Oymyakon medzi 80 najlepších dokumentov na svete, a kvalifikoval sa tak na Oscara. Čo predchádzalo tomuto veľkému úspechu nájdete v jeho príbehu.

„Pre nás je veľmi inšpirujúce sledovať, čo všetko sú títo mladí ľudia schopní zvládnuť pri napĺňaní svojich vízií. To, že sa im darí, nám dáva motiváciu pokračovať v programe naďalej,“ uviedla Szilvia Czuczor, výkonná riaditeľka Stredoeurópskej nadácie.

Má len 16 rokov a už prezentoval na medzinárodnom fóre v Singapure. „Postupne som sa učil programovať a začal som pripravovať jednoduché hry, pomocou ktorých sa učia písmená, farby či čísla. Môj projekt (alebo vynález?) Pinf Hry sa začal rozrastať, dostal sa do desiatok škôl a stoviek rodín.“ Ondrej Vrábel a jeho hry pre deti so špeciálnym postihnutím sú v súčasnosti už v 13 jazykoch. Čo ho motivovalo, aby niečo takéto vytvoril si prečítajte v jeho úžasnom príbehu.

„Bola som ochotná aj veľa pre tento šport obetovať. Cestovanie, úspechy a športové ciele a sny ma utvrdili v tom, že tvrdá každodenná drina sa vyplatí a že som ju ochotná, aj keď mnohokrát s ťažkosťami, podstúpiť.“ Vynikajúca plavkyňa Barbora Tomanová v príbehu prezradila, čo stojí za jej medailovými úspechmi.

Celkovo bolo v rámci grantovému programu Talenty Novej Európy podporených už 350 mladých talentov, medzi ktorých sa prerozdelilo takmer 720 000 eur. Viac o programe a pravidlách k jednotlivým kategóriám spolu s prihláškou nájdete na webovej stránke tne.sk.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 18 696
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 553
  3. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 11 065
  4. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 876
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 612
  6. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 9 935
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 8 099
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 116
SkryťVypnúť reklamu

Vydajte do oblasti s rozprávkovým nádychom, kde sú príbehy vyryté do kameňa.

INZERCIA 15 h

Elektronický predpis liekov predstavuje významný krok v oblasti digitalizácie zdravotníctva.

INZERCIA 15 h

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.

INZERCIA 28. mar
SkryťZatvoriť reklamu