Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri?

Kombinácia zasielania povinných ročných výpisov a koncoročnej situácie na akciových trhoch vystrašila sporiteľov v druhom pilieri.

Akciové trhy vo svete koncom roka 2018 zaznamenali prepad naprieč všetkými regiónmi sveta a najväčší negarantovaný dôchodkový fond druhého piliera v správe Allianz – Slovenská dss poklesol o 5,5 percenta. A sporitelia majúci úspory v tomto fonde začali písať a telefonovať.

Nič na tom, že im tento fond za predchádzajúcich päť rokov zarobil úhrnom 41,7 percenta. A nič na tom, že v priebehu jediného nasledujúceho mesiaca fond túto dočasnú stratu po januári 2019 vymazal.

Čo tam robíte s mojimi úsporami?

„Mám uložené svoje úspory v akciovom negarantovanom dôchodkovom fonde u vás. Presvedčili ste ma, že mám doň prestúpiť, lebo je vhodnejší, a z ročného výpisu som zistil, že som v roku 2018 nielenže nezarobil, ale dokonca aj prerobil. Platil som aj nové príspevky a mám na účte menej ako na začiatku roka! Čo tam robíte s mojimi úsporami?“

Naschvál som použil takýto „extrémny“ príklad nespokojného sporiteľa. Sporiteľa, ktorý si sporí v druhom pilieri už dlhšie, má nasporené nadpriemerne veľa a do dôchodku má vyše dvadsať rokov. Pri páde hodnoty dôchodkovej jednotky koncom roka 2018 sa totiž stalo, že vzhľadom na vyšší objem jeho úspor spomenuté percento dočasnej straty v absolútnej sume „vymazalo“ aj jeho nové príspevky zaplatené v priebehu roka 2018.

Domnienky o tom, že sporitelia sú konzervatívni či menej znalí základných princípov dlhodobého sporenia, sa stali (opäť) skutočnosťou. Pre nás – správcov úspor znamená toto zistenie jediné. V komunikácii so sporiteľmi a vysvetľovaní sme aj napriek našej snahe stále iba na začiatku.

Mantra druhého piliera

Sporenie si na dôchodok je dlhodobým sporením na niekoľko dekád rokov. Striedajú sa počas neho veľmi dobré roky aj s tými horšími. Situácia, ktorá nastala koncom roka 2018, ešte nastane, a možnože nie iba raz, ale viackrát. A možnože s ešte väčším prepadom ako v decembri 2018. Sporiteľ by mal brať takéto situácie ako bežnú súčasť dôchodkového sporenia a pamätať si jeho základné pravidlá.

1. Začnite čo najskôr
Neotáľajte po skončení školy s ničím, ani so vstupom do druhého piliera a začnite si sporiť v niektorej DSS-ke. Proste presmerujte časť povinných odvodov na svoj účet v správe DSS-ky. Nestojí vás to ani cent navyše a vzhľadom na čaro zloženého úročenia si čo najdlhšou dobou sporenia dopomôžete k vyššiemu objemu úspor.

2. Sporte pravidelne, aj keď s menšími príspevkami
Na výšku dôchodkových úspor vo finále pozitívne vplýva aj to, ak budete platiť príspevky pravidelne a stabilne. Dlhodobá nezamestnanosť či práca v zahraničí znamenajú prerušenie druhopilierových príspevkov a pri skladaní účtov sú nepriateľmi potešujúceho objemu úspor. Preto aj keď budete chcieť „optimalizovať“ svoje dane a odvody, snažte sa sporiť si stabilne a pravidelne čo i len príspevkami z minimálneho odvodového základu.

3. Zvoľte si správny fond
Ak ste mladý, prípadne aj štyridsiatnik, ktorý si na mladosť už nepamätá, no do penzie má ešte ďaleko, sporte si jednoznačne v negarantovanom fonde. Je síce rizikovejší, t. j. s väčšími dočasnými výkyvmi v hodnote, avšak z hľadiska dlhého obdobia, ktoré vám ostáva do dôchodku, je pre vás omnoho vhodnejší. Za desiatky rokov vám totiž prinesie neporovnateľne vyšší výnos ako fond garantovaný. Garantovaný fond má nižší potenciál výnosu a mal by slúžiť sporiteľom, ktorí majú do dôchodku desať alebo menej rokov. Tí potrebujú mať úspory „zaparkované“ v stabilnejšom fonde, pretože v krátkej dobe ich budú potrebovať speňažiť a budú si za ne kupovať dôchodok od poisťovne.

4. Nepanikárte
Výkyvy a straty sú dočasné a sú prirodzenou súčasťou vývoja na akciových trhoch. Tento pocit „na hojdačke“ je akousi daňou za sporenie si v akciovom negarantovanom fonde, ktorý sa vám však v dlhodobom horizonte za to odmení pekným výnosom. A preto je potrebné udržať pokoj, nepanikáriť, ostať v negarantovanom fonde a tešiť sa zo situácie po prepade, keď mesačnými príspevkami nakupujete „lacno“ nové dôchodkové jednotky tohto fondu. Cesta unáhlenej zmeny fondu hneď po nejakom prepade či po zhliadnutí svojho výpisu z účtu je tou najhoršou možnou alternatívou.

Zhrnutie? „Babka k babce, budú kapce“

Pri sporení si na dôchodok je rozhodujúca čo najdlhšia doba sporenia, jeho pravidelnosť a stabilita, a kľúčový je výber fondu. Spočiatku, až 80 percent doby sporenia by mal mať sporiteľ svoje úspory investované v negarantovanom fonde a až na záver pred odchodom do dôchodku ich postupne presunúť do stabilnejšieho, no menej výnosného garantovaného fondu. Sporenie na dôchodok je stelesnením starého známeho „Babka k babce, budú kapce“ a zároveň skúškou dôvery vo svojho správcu úspor. Imunita voči panikáreniu a unáhleným osobným rozhodnutiam je zásadným predpokladom úspešného sporiteľa na ceste za uspokojivými dôchodkovými úsporami.

Marián Kopecký
Allianz - Slovenská dôchodková správcovská spoločnosť, a.s.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. dm podporila sumou 6 475 eur realizáciu projektu Základnej školy
  2. Na zdraví záleží
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  6. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  7. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  8. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 177
  2. Každý piaty zomrie 9 040
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 778
  4. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 7 022
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 806
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 733
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 509
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 2 774
SkryťVypnúť reklamu

dm podporila sumou 6 475 eur realizáciu projektu Základnej školy na ulici Eliáša Lániho v Bytči „EDUVITAL strecha“.

1 h

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.

INZERCIA 11 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.

INZERCIA 11 h
SkryťZatvoriť reklamu