Príroda sa pozvoľna preberá zo zimného spánku a pôda sa začína pomaly ohrievať. Jednou z prvých rastlín, ktorá vykukne na povrch, bude pravdepodobne rebarbora. Preto sa často prezýva kráľovná jarnej zeleniny. V dobách našich babičiek a prababičiek bola hojne využívaná v kuchyni ako chutná ingrediencia na prípravu dezertov, sirupov a zaváranín. Možno aj preto je dodnes často mylne považovaná za ovocie. Poslednú dobu jej zašlá sláva stúpa a zaslúžene sa dostáva späť na výslnie.
Vedeli ste, že rebarbora je zdrojom obrovského množstva vitamínov a minerálov? Pýši sa obsahom vitamínov skupiny A a B, vápnika a horčíka, ktoré dodávajú energiu a spomaľujú starnutie. Obsahuje aj fosfor, ktorý predchádza únave a podporuje funkciu mozgu, a železo, ktoré prospieva krvnému obehu a bojuje s chudokrvnosťou. Inšpirujte sa nami otestovaným receptom na báječný domáci crumble a vyskúšajte príjemne kyslú a osviežujúcu chuť rebarbory ! Recept nájdete na konci článku ...
V zime dostáva i naša pleť poriadne zabrať. Koža môže byť suchá, podráždená a precitlivená. Pokožka hlavy je z nosenia čiapok vysušená, vlasy spľasnuté a krepovité. Ruky, ktoré sú najviac vystavené striedaniu teplôt, sú unavené a dehydrované. Dajte zbohom zime aj svojmu zimnému ja! Doprajte si regeneračnú a ošetrujúcu jarnú vzpruhu a spoznajte blahodarné účinky rebarbory na vlastnej koži. Výťažky z rebarbory dodajú pokožke i telu vitalitu, vyživujú pleť, intenzívne hydratujú, regenerujú a omladzujú.
A kde ich nájsť? Vyskúšajte novú jarnú limitovanú edíciu od Manufaktury, inšpirovanú práve rebarborou. Výbornú spoločnosť v nej robí rebarbore divoká čerešňa, ktorej výťažky majú tiež skvelé anti-agingové, zvláčňujúce a revitalizujúce účinky. Dokonale tak umocňujú účinky rebarbory. Vďaka jej sladkej vôni, ktorá sa báječne snúbi s iskrivou horkosťou rebarbory, vytvárajú úžasné súznenie vôní i účinkov. Navštívte niektorú z originálnych predajní alebo e-shop www.manufaktura.sk, urobte si voňavú radosť a pozvite jar aj do svojej kúpeľne!
Recept na znamenitý rebarborový Crumble
1. Vymažte zapekaciu nádobu maslom a rúru predhrejte na 180 ° C.
2. Pokrájanú rebarboru premiešajte so trstinovým cukrom a vložte do zapekacej nádoby.
3. Zmiešajte 100g zmäknutého masla, 70g celozrnnej múky, 70g ľahko rozmixovaných ovsených vločiek, 100g trstinového cukru a štipku soli. Posýpka bude dokonalá, ak pridáte ½ lyžičky škorice
4. Posýpkou zasypte nachystanú rebarboru, dozdobte plátkami mandlí a pečte 30 - 35 minút.
5. Vychutnajte si ešte teplý Crumble priamo z misky. Servírujte s kyslou smotanou alebo vanilkovou zmrzlinou.