Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

Otvorili špičkové oddelenie, kde sa liečia deti s rakovinou

Neziskovej organizácii Deťom s rakovinou sa podaril jedinečný projekt, ktorý reálne pomôže mnohým ťažko chorým malým pacientom.

Bratislava - Nezisková organizácia Deťom s rakovinou spolu s Klinikou detskej hematológie a onkológie (KDHaO) a Národným ústavom detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave vybudovali špičkové oddelenie pre onkologických pacientov do veku 8 rokov. Nadštandardné priestory, v ktorých sa deti začínajú liečiť, spĺňajú vysoké bezpečnostné nároky potrebné pre ťažkú liečbu rakoviny.

Deti mávajú počas chemoterapie mnohé nepríjemné a závažné vedľajšie účinky, často až život ohrozujúce, preto je ich bezpečie na prvom mieste. „Sme nesmierne radi, že sa nám podarila takáto náročná prestavba a môžeme odteraz detských pacientov liečiť v špičkových podmienkach. Liečbu máme rovnakú ako v západných európskych krajinách a teraz sa im vyrovnáme už aj priestormi pre liečbu a ich vybavením.

Deti s veľmi zníženou imunitou ako následkom liečby sa liečia vďaka novej vzduchotechnike s nepretržitou filtráciou vzduchu a ďalšiemu vybaveniu v bezpečných izbách,“ hovorí prednostka KDHaO a predsedníčka správnej rady neziskovej organizácie Deťom s rakovinou Alexandra Kolenová.

V rámci rozsiahlej rekonštrukcie podľa projektu architektov Martiny Müllerovej a Romana Halmiho sa zmenila dispozícia priestorov oddelenia. „Pribudla jedna miestnosť pre menšie operačné zákroky, jedna pacientska izba navyše, recepcia aj doteraz chýbajúca toaleta pre návštevy. Prestavbou sa pridala chýbajúca vzduchotechnika, menili sa okná, fasády, dvere aj nábytok,“ opisuje prestavbu riaditeľka neziskovej organizácie Deťom s rakovinou Katarína Kösegiová. Špičkové oddelenie prestavali z finančnej dotácie od Ministerstva zdravotníctva SR, NÚDCH a tiež vďaka súkromným sponzorom - darcom, ktorých mená a názvy spoločností nesú jednotlivé izby pacientov. Nezisková organizácia investovala aj príspevky, ktoré verejnosť venovala v rámci 2% z dane.

Špičkové oddelenie pre deti s rakovinou je po dennej klinike otvorenej v roku 2017 ďalším veľkým úspešným projektom a reálnou pomocou neziskovej organizácie Deťom s rakovinou, ktorý sa podarilo zrealizovať najmä vďaka dobrým ľuďom.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky

Stojí za ňou brandingová agentúra GALTON Brands

Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon

Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon pre Slovensko a Českú republiku v segmente dioptrických skiel.

Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie

Nečakané rozšírenie koronavírusu postavilo populáciu a taktiež rôzne priemyselné odvetvia pred výzvy v mnohých oblastiach života.