Pondelok, 27. január, 2020 | Meniny má Bohuš

Otvorili špičkové oddelenie, kde sa liečia deti s rakovinou

Neziskovej organizácii Deťom s rakovinou sa podaril jedinečný projekt, ktorý reálne pomôže mnohým ťažko chorým malým pacientom.

Bratislava - Nezisková organizácia Deťom s rakovinou spolu s Klinikou detskej hematológie a onkológie (KDHaO) a Národným ústavom detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave vybudovali špičkové oddelenie pre onkologických pacientov do veku 8 rokov. Nadštandardné priestory, v ktorých sa deti začínajú liečiť, spĺňajú vysoké bezpečnostné nároky potrebné pre ťažkú liečbu rakoviny.

Deti mávajú počas chemoterapie mnohé nepríjemné a závažné vedľajšie účinky, často až život ohrozujúce, preto je ich bezpečie na prvom mieste. „Sme nesmierne radi, že sa nám podarila takáto náročná prestavba a môžeme odteraz detských pacientov liečiť v špičkových podmienkach. Liečbu máme rovnakú ako v západných európskych krajinách a teraz sa im vyrovnáme už aj priestormi pre liečbu a ich vybavením.

Deti s veľmi zníženou imunitou ako následkom liečby sa liečia vďaka novej vzduchotechnike s nepretržitou filtráciou vzduchu a ďalšiemu vybaveniu v bezpečných izbách,“ hovorí prednostka KDHaO a predsedníčka správnej rady neziskovej organizácie Deťom s rakovinou Alexandra Kolenová.

V rámci rozsiahlej rekonštrukcie podľa projektu architektov Martiny Müllerovej a Romana Halmiho sa zmenila dispozícia priestorov oddelenia. „Pribudla jedna miestnosť pre menšie operačné zákroky, jedna pacientska izba navyše, recepcia aj doteraz chýbajúca toaleta pre návštevy. Prestavbou sa pridala chýbajúca vzduchotechnika, menili sa okná, fasády, dvere aj nábytok,“ opisuje prestavbu riaditeľka neziskovej organizácie Deťom s rakovinou Katarína Kösegiová. Špičkové oddelenie prestavali z finančnej dotácie od Ministerstva zdravotníctva SR, NÚDCH a tiež vďaka súkromným sponzorom - darcom, ktorých mená a názvy spoločností nesú jednotlivé izby pacientov. Nezisková organizácia investovala aj príspevky, ktoré verejnosť venovala v rámci 2% z dane.

Špičkové oddelenie pre deti s rakovinou je po dennej klinike otvorenej v roku 2017 ďalším veľkým úspešným projektom a reálnou pomocou neziskovej organizácie Deťom s rakovinou, ktorý sa podarilo zrealizovať najmä vďaka dobrým ľuďom.

Zima v koži atopika: aká je vhodná starostlivosť o pokožku?

Čo si predstavíte, keď počujete slovo zima? Pletené šály, radovánky na zasneženom svahu, ale aj suchá a popraskaná pokožka.

Dell offers multifaceted careers

Why internship is a good career start?

It’s not about what a company does, but how it behaves that matt

The employees of Henkel Slovensko learned how to adopt a meaningful approach to the planet.