Ušetrite na poplatkoch. Investujte v marci prvýkrát zdarma

Už prvý polrok porovnávania indexového (pasívneho) a aktívneho investovania (Across Challenge 2023) priniesol prekvapivé výsledky

Vývoj na americkom akciovom trhu od 31. augusta 2018 do 28. februára t. r. možno smelo prirovnať k húsenkovej dráhe. „Index 500 najväčších amerických spoločností (S&P 500) zaznamenal 20. septembra historické maximum (2930,75 bodov). Na konci roka však následne zaknihoval svoj druhý najhorší decembrový výsledok za posledných 90 rokov (-8,7 %). Horší bol už len december 1930. V januári a vo februári 2019 potom vzrástol o 11,6 % a kompletne vymazal decembrové straty,“ vysvetľuje Maroš Ďurik, generálny riaditeľ Across Private Investments. „Môžeme teda konštatovať, že v sledovanom období sme zažili takmer všetko,“ dodáva. Len ťažko sa dá predstaviť ideálnejšie prostredie pre aktívnych manažérov podielových fondov, v ktorom by mohli prezentovať svoje schopnosti. A teda aj to, že si vysoké poplatky za správu skutočne zaslúžia.

Ako to dopadlo?

Ukázalo sa, že najlepšiu krištáľovú guľu mali v Amundi a TAMe. V KBC, naopak, manažérske schopnosti „nezafungovali“. Aktívni manažéri podielových fondov v uplynulom polroku nestačili v priemere na najväčší indexový fond sveta SPDR S&P 500 ETF (250 mld. USD). „Za uvedené obdobie stratil tento indexový fond 3,06 %, kým kôš zložený z podielových fondov zameraných na veľké americké spoločnosti stratil 3,35 % (v USD). Rozdiel 0,3 % v prospech indexového fondu za pol roka, nie je málo. Sme však ešte len v závere prvej etapy z desiatich. Ako sa hovorí, bič plieska na konci,“ tvrdí M. Ďurik.

Indexový fond vs. aktívne riadené fondy 1 : 0

Víťazstvo indexového fondu v prvej rýchlostnej prémii znamená, že počas marca môžu klienti Acrossu investovať do indexových fondov zo zoznamu Crème de la Crème bez poplatku za nákup.

Podrobnejšie informácie, ako využiť túto skvelú šancu nájdete v Podmienkach Across Challenge 2023.

Alori: upratujte efektívne a bez námahy

Produkty Alori sľubujú čistý a bezpečný domov pre vás, vašich blízkych aj pre vašich domácich miláčikov.

Gansberg Koliba - Housing as a symbol of success

The apartments are designed to meet even the most demanding requirements.

Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka

A na faktoch vtedy záleží.

V Tescu vlani zákazníci nakúpili až 700 miliónov sl. potravín

Tesco patrí k maloobchodným reťazcom s najväčším počtom predaných slovenských výrobkov.