Piatok, 19. apríl , 2019

Spoločnosť Philip Morris chce zlepšiť svet a byť zodpovednejšou

Andrea Gontkovičová o postavení žien vo veľkých spoločnostiach, ale aj o lepšej alternatíve pre dospelých fajčiarov.

Andrea Gontkovičová, riaditeľka pre inovácie a komerčný rozvoj v spoločnosti Phillip Morris pre Česko, Slovensko a MaďarskoAndrea Gontkovičová, riaditeľka pre inovácie a komerčný rozvoj v spoločnosti Phillip Morris pre Česko, Slovensko a Maďarsko

Je riaditeľkou pre inovácie a komerčný rozvoj v spoločnosti Phillip Morris pre Česko, Slovensko a Maďarsko. Nominovali ju na cenu Slovenka roka a patrí k ženám, ktoré sa aktívne zaoberajú témou rovnosti platov. Aktuálnym projektom, od ktorého veľa očakáva, je bezdymové zariadenie IQOS.
O postavení žien vo veľkých spoločnostiach, ale aj o lepšej a zodpovednejšej alternatíve pre dospelých fajčiarov sme sa porozprávali s Andreou Gontkovičovou.

V spoločnosti Phillip Morris pôsobíte ako riaditeľka pre inovácie a komerčný rozvoj. Čo si máme predstaviť pod inováciou v tabakovom priemysle?

article_photo

Veľa ľudí pozná Philip Morris International (PMI) pod hlavičkou štandardných cigariet, hoci sme pred pár rokmi urobili zásadné rozhodnutie. Povedali sme si, že sme pripravení prestať predávať klasické cigarety za predpokladu, že sa nám podarí uspieť s naším inovatívnym obchodným modelom. Jeho pointou je, že každému dospelému fajčiarovi, ktorému sa nedarí prestať fajčiť ponúkame produkt, ktorý má znížené zdravotné riziká. Je len pár produktov, ktorým sa podarilo radikálne zmeniť smerovanie svojho odvetvia. Veríme, že IQOS je jedným z nich.

Nie je najlepšie jednoducho prestať fajčiť?

Áno, je a každému fajčiarovi to aj odporúčame. Je tu však skupina dospelých fajčiarov, ktorí fajčiť nikdy neprestanú a kvôli nim sme chceli riešiť hlavný problém fajčenia.Tým nie je tabak ani nikotín, ale to, že cigareta horí. Odhodlali sme sa v tejto oblasti pracovať a ponúknuť spotrebiteľovi výrobok, ktorý by mu dal tabakové a nikotínové uspokojenie, ale s potenciálne nižším negatívnym zdravotným dopadom. Všetko sme vyvíjali tak, aby sme dospeli k technológii udržania stabilnej teploty, ktorá je výrazne pod bodom horenia a dá sa povedať, že sme dosiahli súlad nášho poznania, snahy a technologických možností. Samozrejme aj tento výrobok obsahuje nikotín, ktorý je návykový. Preto najlepšie pre zdravie je s fajčením nikdy nezačať alebo úplne prestať používať tabakové výrobky.

Dá sa veriť tvrdeniam tabakovej firmy, keď hovorí o zníženom riziku bezdymových tabakových výrobkov?

Po 150 rokoch sme rozbehli úplne iný biznis. Je to stále tabak, ale úplne odlišná technológia a biznis model, ktorý je postavený na vede, výskume a transparentnosti. Všetky informácie o bezdymových výrobkoch sú podložené modernými a dôslednými vedeckými dôkazmi, ktoré sú dostupné pre kohokoľvek, kto si ich chce overiť. Naším cieľom je zlepšiť svet a IQOS považujeme za obrovskú zmenu k lepšiemu.

Venujete sa mentoringu a téme rovnosti platov. Prečo sa v 21. storočí musíme touto problematikou vôbec zaoberať?

V prvom rade treba povedať, áno, je žiadúce, aby sa na tému rovnosti platov nemuseli viesť diskusie. Aby boli rovnaké platy za prácu mužov a žien samozrejmosťou, a nie otázkou. Rovnaký plat za rovnakú prácu je základným ľudským právom. Napriek tomu v spoločnosti dlhodobo rezonuje pálčivá téma nerovnosti platov a príležitostí pre ženy a mužov. Úroveň vzdelania u žien je pritom v súčasnosti vyššia ako u mužov. Rovnosť platov by mala byť nielen prirodzená, ale ide aj o povinnosť zo zákona. Spoločensky zodpovedné firmy, ktorým záleží na ich reputácii, by sa mali zaoberať aj rovnosťou odmeňovaní, a tieto svoje záväzky aj verejne komunikovať.

Ako k otázke rovnosti platov pristupuje spoločnosť Phillip Morris?

Rovné odmeňovanie mužov a žien a rovný prístup ku kariérnym možnostiam je u nás samozrejmosťou. Každá pracovná pozícia je rovnako prístupná pre mužov aj pre ženy. Máme ženy obchodníčky, manažérky, právničky a pod. Oddelenie predaja a IT je napríklad riadené práve ženami. Dokonca máme v lokálnom manažmente zastúpených viac žien ako mužov a prevahu žien aj na seniornejších pozíciách. Je to o to zaujímavejšie, že celkovo u nás pracuje viac mužov ako žien. Dôkazom rovného odmeňovania je aj medzinárodný certifikát EQUAL-SALARY, ktorý sme nedávno získali. Tento certifikát potvrdzuje, že spoločnosť Philip Morris International platí svojim zamestnancom rovnakú mzdu bez ohľadu na pohlavie.
Proces certifikácie predstavuje podrobnú analýzu platov všetkých zamestnancov na celom svete a externý audit všetkých pobočiek PMI, teda aj slovenskej. Mimochodom, na Slovensku sme prví držitelia tohto ocenenia.

Vnímate tému rovnosti ako istú mieru spoločenskej zodpovednosti?

Nepochybne. Vnímam to ako cestu, ktorou ženy povzbudiť, aby sa nebáli začať budovať svoju kariéru. Môže sa im stať, že vstúpia do miestnosti, v ktorej budú jedinou ženou medzi pätnástimi mužmi, ale to nič nemení na fakte, že to miesto pri tom stole majú. O čo viac žien tam bude sedieť, o to viac bude projekt či firma úspešnejší. Je potrebné si uvedomiť, že nápady a rozhodnutia, ktoré sú veľmi dobre premyslené, sa rodia len z tímov, ktoré majú (nielen) rodovú diverzitu. To nie je buzzword, ale reálna skúsenosť zo spoločností, akou je práve PMI, kde je zastúpenie žien a mužov percentuálne vyrovnané na všetkých úrovniach.

Dodržiavanie rodovej rovnosti a hodnôt trvalej udržateľnosti je chvályhodné. Je však aj rentabilné?

Spoločnosť Philip Morris International prechádza bezprecedentnou transformáciou, aby dokázala naplniť svoju víziu bezdymovej budúcnosti, kde cigarety budú nahradené lepšími, menej škodlivými alternatívami bez dymu. K tomu potrebujeme pritiahnuť nové, ale aj udržať existujúce talenty. Ako zamestnávateľ sa pohybujeme v globálnej konkurencii, a preto musíme mať nastavené vysoké štandardy prístupu k zamestnancom. Čiže nám to jednoznačne zmysel dáva.

Už piatykrát získala vaša spoločnosť medzinárodné ocenenie Top Employer. Čo to pre vás a vašich zamestnancov znamená?

Na toto ocenenie sme naozaj hrdí. Hodnotenie sme získali na základe výsledkov podrobného externého auditu. Prekonali sme až 600 sledovaných HR štandardov, medzi ktoré patrí napríklad vzdelávanie zamestnancov a ich rozvoj, kariérne príležitosti, firemná kultúra a podobne. Jedným z posudzovaných štandardov bola práve diverzita na pracovisku. Pre našich zamestnancov je to jednoznačný signál, že sú podstatnou časťou progresívnej spoločnosti, ktorej záleží na ich osobnostnom i profesnom vývoji.

Čo to znamená v praxi?

V praxi to znamená napríklad budovanie networkingových skupín naprieč celou spoločnosťou. V tých sa môžeme navzájom podporovať, vzdelávať, mentorovať a vytvárať hodnotné spojenia do budúcna. Samozrejmou súčasťou je i flexibilný pracovný čas, ktorý umožňuje obom rodičom deliť svoj čas medzi budovanie kariéry a rodinu. Našim zamestnankyniam a zamestnancom umožňujeme meniť pracovné prostredie a v prípade záujmu aj vycestovať do našich ďalších sídiel vo Švajčiarsku, Thajsku alebo aj Japonsku. Našu spoločnosť by som definovala ako medzinárodnú komunitu, ktorá je aktívna v odstraňovaní akýchkoľvek stereotypov a predsudkov.

Vy ste v spoločnosti Philip Morris začínali ako asistentka, čo neznie ako práca snov.

Vyštudovala som humanitné vedy a po škole som sa venovala tlmočeniu a prekladateľstvu. Nikdy mi nenapadlo, že by som raz mohla skončiť v biznise. Keď prišla ponuka z PMI, v prvom momente som si povedala, že určite nechcem robiť asistentku a určite nie v tabakovej firme. Som ale pomerne odvážna, tak som sa nakoniec rozhodla, že to skúsim. A stalo sa niečo, čo bolo v tých časoch na Slovensku neobvyklé. Dostala som možnosť zoznámiť sa postupne s jednotlivými sekciami, postupne sa učiť a rozvíjať v oblasti, ktorá ma zaujala. Na začiatku to boli korporátne vzťahy.

Pracujete na vysokej pozícii v tabakovej firme. Stretávate sa s negatívnymi reakciami okolia?

Stáva sa to, ale nie vo veľkej miere. Nechcem nikomu krivdiť, ale negatívne reakcie boli zväčša dôsledkom prvoplánových predsudkov. V súčasnosti to platí dvojnásobne, keďže naším najväčším cieľom je, aby ľudia prestali fajčiť cigarety a prešli na IQOS a zatiaľ sa to darí veľmi dobre. Ak mám príležitosť s ľuďmi na túto tému hovoriť, tak podstatu tohto projektu pochopia.

Boli ste nominovaná na ocenenie Slovenka roka v kategórii Biznis a manažment. Nebojíte sa, že to, že pracujete v tabakovej spoločnosti, môže mať negatívny dopad?

Uvidíme, ale nebojím sa. Ak by som sa bála, tak by som pre túto spoločnosť nemohla pracovať. Ja žijem rada v harmónii nielen s okolím, ale aj sama so sebou.

Čo pre vás znamená práca pre PMI?

Životné poslanie. Chcem, aby ľudia v 21. storočí vedeli, že nemusia fajčiť. Či už si vyberú IQOS alebo inú alternatívu, nechávam na ich rozhodnutie. Ak sa rozhodnú s fajčením prestať úplne, tak budeme radi.

TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019

Rozmanité Grécko a jeho ostrovy budú aj tento rok obľúbený cieľ dovolenkárov.

Bim Challenge 2019

4. Majstrovstvá Slovenska v rýchlosti projektovania

Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov

Čerpacie stanice OMV budú v plnej prevádzke aj počas dní, keď v bežných obchodoch nenakúpite.

Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur

Miestne samosprávy, školy, cirkvi aj neziskové organizácie majú šancu získať príspevok od 20.000 do 50.000 eur.