Streda, 24. apríl , 2019

Máte radi slovenské filmy? V apríli si prídete na svoje

Maratón víťazných filmov a Týždeň slovenského filmu prinesie to najlepšie z domácej tvorby za uplynulý rok.

Filmoví fanúšikovia si môžu pozrieť nielen ocenené filmy, ale aj snímky, ktoré mali premiéru minulý rok. No ešte predtým spoznáme filmy, ktoré získajú národnú cenu Slnko v sieti za rok 2018.

Maratón víťazných filmov začína od 6.apríla v sieti kín CINEMAX po celom Slovensku vo vybraných mestách – Banská Bystrica, Bratislava, Dunajská Streda, Košice, Martin, Nitra, Poprad, Prešov, Skalica, Trenčín, Trnava a Žilina. Diváci si budú môcť pozrieť víťazné filmy ocenené národnou filmovou cenou Slnko v sieti 2018 v troch najsledovanejších kategóriách – hraný film, dokumentárny film a animovaný film.

V Bratislave zároveň odštartuje Týždeň slovenského filmu v termíne od 6. apríla do 12. apríla 2019 v Kine Lumière v Bratislave. Pre všetkých fanúšikov slovenského filmu bude pripravený pestrý program. Premietne sa vyše tridsať hraných, dokumentárnych a animovaných filmov, ktoré mali premiéru v roku 2018. „Týždeň slovenského filmu je prehliadkou toho najlepšieho z domácej tvorby za uplynulý rok. Cieľom podujatia je prezentovať slovenskú tvorbu, žánre a priblížiť verejnosti zákulisie filmovej tvorby. Vďaka tomu majú diváci jedinečnú príležitosť vytvoriť si komplexný obraz o slovenskej kinematografii,“ povedal Miroslav Ulman, filmový publicista a odborný referent Audiovizuálneho informačného centra SFÚ. Zároveň dodáva: „A aký bude rok 2019? Verím, že úspešný. Veď len novinku Petra Bebjaka Trhlina videlo už vyše 260 tisíc divákov, čo je viac, než mali spolu všetky vlaňajšie domáce premiéry. A to nás čakajú ešte premiéry asi tridsiatich ďalších titulov.“

Návštevníci sa môžu tešiť na bohatý sprievodný program: panelovú diskusiu o slovenskom hranom a dokumentárnom filme, vypočuť si ako vzniká tanečný film či seminár o Rudolfovi Urcovi (zakladateľskej osobnosti slovenského animovaného filmu), masterclass s filmovým režisérom Jonášom Karáskom, skúsiť vedomostný kvíz: Múdry pondelok, či Lita workshop. Pre deti je pripravený Filmový kabinet s Mimi a Lízou. Podrobný program podujatia nájdete tu: https://tyzdenfilmu.sk/program-bratislava

Všetky projekcie sa uskutočnia v Kine Lumière – kine Slovenského filmového ústavu, Špitálska 4, Bratislava
Vstupné 3,00 € / 2,00 € (pre držiteľov preukazov FK, seniorov, ZŤP, ZŤPS)), s kartou Lumièrka 1,00 €.
Vstup na sprievodné podujatia je voľný.

Prehliadke bude v piatok 5. apríla 2018 predchádzať odovzdávanie národných filmových cien Slnko v sieti, ktoré v priamom prenose o 20.30 hod. odvysiela RTVS na Jednotke. „Diváci sa môžu tešiť na večer plný filmov, známych tvári a zaujímavých hostí z filmového prostredia na Slovensku. Nominované snímky, ktoré tomuto ročníku dominujú, skúmajú našu minulosť a hľadajú tam odpovede, ktoré nás môžu navigovať do budúcnosti,“ uviedla Wanda Adamík Hrycová, prezidentka SFTA.

Zoznam nominovaných filmov si môžete pozrieť tu: https://www.slnkovsieti.sk/nominacie

Aktuality k sprievodným podujatiam nájdete takisto na Facebookovom profile Slovenskej filmovej a televíznej akadémie.

Týždeň slovenského filmu organizuje Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA), spoluorganizátormi prehliadky sú Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) a Slovenský filmový ústav (SFÚ). Finančne podujatie podporila LITA, autorská spoločnosť.

Podujatie finančne podporil Audiovizuálny fond

Elegancia, športový duch alebo výkon? Hyundai i30 Fastback

Vieme, že občas je ťažké správne si vybrať, preto vám to skúsime uľahčiť.

Elegantný po každej stránke, i30 Fastback

Pivovar Šariš rozdá regiónu 16-tisíc eur

V tomto roku chce podporiť pamiatky, turizmus aj folklór.

Gemerský expres priblíži nádherný kraj

Prevezie turistov po tratiach, ktoré už nie sú využívané.

Takto sa môžete najlepšie chrániť pred výtlkmi

Nenápadne vyzerajúce jamy môžu vaše vozidlo poškodiť a priniesť neželané výdavky. Vieme, ako sa tomu vyhnúť.