Streda, 13. november, 2019 | Meniny má Stanislav

Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť

Zadlženie slovenských domácnosti prudko rastie. Za desať rokov sa zdvojnásobilo.

V posledných rokoch prudko vzrástol dopyt po úveroch v dôsledku rekordne nízkych úrokových sadzieb. Prieskum spoločnosti Millward Brown odhalil, že až 51 % Slovákov spláca nejaký typ úveru. Pričom najviac zadlženou vekovou skupinou sú ľudia vo veku 35 – 44 rokov. Práve mladé rodiny sú najčastejšie závislé od príjmu oboch partnerov a v prípade neočakávaných udalostí a výpadku príjmu jedného z nich sú najnáchylnejšie na vznik finančných problémov. Navyše, mnohí Slováci nemajú vytvorenú ani dostatočnú alebo dokonca žiadnu finančnú rezervu na preklenutie obdobia bez príjmu. Aj napriek tomuto riziku je podľa údajov Slovenskej sporiteľne poistený len každý tretí úver na bývanie a približne 75 % spotrebných úverov.

Práve preto je v prípade čerpania úveru dôležité myslieť aj na zadné vrátka, akými môže byť práve vhodne zvolené životné poistenie. „Optimálna výška poistnej sumy by pritom mala byť nastavená tak, aby pokryla všetky úvery a pôžičky alebo výdavky rodiny na jeden až tri roky,“ radí Jana Kováčová, produktová manažérka personálneho poistenia poisťovne Generali.

Pre ľudí, ktorí čerpajú hypotekárny úver, pôžičku či leasing a zároveň sú živiteľmi rodiny, je podľa Jany Kováčovej vhodné uzavrieť Hypo poistenie alebo poistenie pre prípad smrti s klesajúcou poistnou sumou od poisťovne Generali. „Tieto poistenia sú ideálne na zabezpečenie hypotéky a výdavkov rodiny, pretože v prípade neočakávaných udalostí pomôžu rodine pokryť výdavky a zostať tak bez dlžôb. Poistná suma každým rokom rovnomerne klesá a v prípade úmrtia poisteného sa vypláca osobám, ktoré poistený určil,“ vysvetľuje Kováčová výhody poistenia.

Ak uvažujete o poistení, teraz je ten správny čas. Poisťovňa Generali totiž ponúka nové lepšie ceny Hypo poistenia, ako aj poistenia Smrť s klesajúcou poistnou sumou, ktoré zabezpečia vás a vašu rodinu v prípade neočakávaných udalostí. Navyše, teraz môžete získať aj výhodnú úverovú zľavu vo výške 10 % a uzatvoriť si tieto poistenia ešte lacnejšie. „Jednou z mnohých výhod úverovej zľavy je najmä to, že obe poistené osoby si môžu dojednať vlastnú výšku poistnej sumy, ako aj rozdielnu dobu poistenia,“ upozorňuje Jana Kováčová z poisťovne Generali. Navyše, v prípade poistnej udalosti jednej osoby ostáva druhej poistenej osobe naďalej poistné krytie.

Podmienky získania úverovej zľavy, ako aj jej výhody nájdete na webe www.zivotjelenjeden.sk.

Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?

Už dnes si môžete kúpiť SME so špeciálnou prílohou pre budúcich vysokoškolákov.

Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček

Trápili vás pri dopĺňaní železa kŕče či iné nepríjemné tráviace ťažkosti? Asi preto, že ste správne nevyužili silu prírody.

Prezentácia zahraničných partnerských univerzít na EUBA

Prezentácia zahraničných partnerských univerzít na 4th International Study Abroad Fair