Utorok, 12. november, 2019 | Meniny má Svätopluk

Slávnostné otvorenie Akustického laboratória na SvF STU

Zvuk je súčasťou nášho života. Pôsobí na naše emócie a náladu. Nie každý si uvedomuje dôležitosť zvuku a zvukosféry.

Zvuk je neoddeliteľnou súčasťou nášho života. Pôsobí na naše emócie a náladu. Málokto z nás si uvedomuje dôležitosť zvuku a zvukosféry, ktorá nás obklopuje,” týmito slovami otvorila odborníčka na akustiku, držiteľka ocenenia "vedkyňa roka 2015", prof. Monika Rychtáriková úvodný program slávnostného otvorenia nového Laboratória akustiky v priestoroch Katedry architektúry na Stavebnej fakulte (SvF) Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave.

Pod jej vedením (niekedy aj "diaľkovým", až z Katolíckej univerzity v Leuven, kde pôsobí už viac ako desaťročie) v spolupráci s jej kolegami, doktorandmi, ako i sponzormi vzniklo ojedinelé dielo na Slovensku, ktoré bude slúžiť - pre výskum v priestorovej, stavebnej a urbanistickej akustike a psychoakustike s hlavným zameraním na posúdenie zvukovej kvality objektívnymi a subjektívnymi metódami.

Slávnostné prestrihnutie pásky pri tejto príležitosti prebehlo uplynulý piatok 12. apríla 2019 za priamej účasti rektora STU prof. Miroslava Fikara, dekana SvF prof. Stanislava Unčíka a prof. Františka Ohrabla. Svojou prítomnosťou podporili túto výnimočnú udalosť ďalší hostia - prorektorka pre zahraničné vzťahy a vzťahy s verejnosťou doc. Ľubica Vítková, dekan Fakulty architektúry prof. Pavel Gregor, prodekanka SvF pre vzťahy s verejnosťou doc. Katarína Gajdošová, vedúca Katedry architektúry SvF doc. Jarmila Húsenicová, vedúci Katedry konštrukcií pozemných stavieb SvF prof. Boris Bielek, kolegovia a pedagógovia, a v početnom zastúpení prišli aj študenti a doktorandi.

Novovzniknuté laboratórium plánuje aktívne spolupracovať s katedrami, fakultami, ale i so širokou verejnosťou, pre ktorú už teraz pripravuje zaujímavé podujatia ako napr. „Akustické hody“.

Poďakovanie za podporu a financie patrí sponzorom dcérskych spoločností Saint-Gobain - Ecophon Saint-Gobain, Glassolutions, Rigips, Isover Saint-Gobain, ako i vedeniu Stavebnej fakulty STU v Bratislave.

Slávnostné otvorenie Akustického laboratória na pôde Stavebnej fakulty STU neušlo ani pozornosti niektorých našich médií – Rádio Regina Západ RTVS, Radio Slovakia International RTVS a TA3.

viac fotografií TU

Mgr. Valéria Kocianová

Prezentácia zahraničných partnerských univerzít na EUBA

Prezentácia zahraničných partnerských univerzít na 4th International Study Abroad Fair

Tatras guide: A fresh take on the stunning soul of Slovakia

This brand new, pocket-sized guide includes a mountain load of information.

Nové palivo E10 zníži emisie v doprave

Správy o tom, že palivo E10 škodí motorom sú zavádzajúce. Takéto palivo sa bez problémov používa na celom svete.