Streda, 24. apríl , 2019

Slávnostné otvorenie Akustického laboratória na SvF STU

Zvuk je súčasťou nášho života. Pôsobí na naše emócie a náladu. Nie každý si uvedomuje dôležitosť zvuku a zvukosféry.

Zvuk je neoddeliteľnou súčasťou nášho života. Pôsobí na naše emócie a náladu. Málokto z nás si uvedomuje dôležitosť zvuku a zvukosféry, ktorá nás obklopuje,” týmito slovami otvorila odborníčka na akustiku, držiteľka ocenenia "vedkyňa roka 2015", prof. Monika Rychtáriková úvodný program slávnostného otvorenia nového Laboratória akustiky v priestoroch Katedry architektúry na Stavebnej fakulte (SvF) Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave.

Pod jej vedením (niekedy aj "diaľkovým", až z Katolíckej univerzity v Leuven, kde pôsobí už viac ako desaťročie) v spolupráci s jej kolegami, doktorandmi, ako i sponzormi vzniklo ojedinelé dielo na Slovensku, ktoré bude slúžiť - pre výskum v priestorovej, stavebnej a urbanistickej akustike a psychoakustike s hlavným zameraním na posúdenie zvukovej kvality objektívnymi a subjektívnymi metódami.

Slávnostné prestrihnutie pásky pri tejto príležitosti prebehlo uplynulý piatok 12. apríla 2019 za priamej účasti rektora STU prof. Miroslava Fikara, dekana SvF prof. Stanislava Unčíka a prof. Františka Ohrabla. Svojou prítomnosťou podporili túto výnimočnú udalosť ďalší hostia - prorektorka pre zahraničné vzťahy a vzťahy s verejnosťou doc. Ľubica Vítková, dekan Fakulty architektúry prof. Pavel Gregor, prodekanka SvF pre vzťahy s verejnosťou doc. Katarína Gajdošová, vedúca Katedry architektúry SvF doc. Jarmila Húsenicová, vedúci Katedry konštrukcií pozemných stavieb SvF prof. Boris Bielek, kolegovia a pedagógovia, a v početnom zastúpení prišli aj študenti a doktorandi.

Novovzniknuté laboratórium plánuje aktívne spolupracovať s katedrami, fakultami, ale i so širokou verejnosťou, pre ktorú už teraz pripravuje zaujímavé podujatia ako napr. „Akustické hody“.

Poďakovanie za podporu a financie patrí sponzorom dcérskych spoločností Saint-Gobain - Ecophon Saint-Gobain, Glassolutions, Rigips, Isover Saint-Gobain, ako i vedeniu Stavebnej fakulty STU v Bratislave.

Slávnostné otvorenie Akustického laboratória na pôde Stavebnej fakulty STU neušlo ani pozornosti niektorých našich médií – Rádio Regina Západ RTVS, Radio Slovakia International RTVS a TA3.

viac fotografií TU

Mgr. Valéria Kocianová

Športový deň Stavebnej fakulty STU v Bratislave

V rámci tradície sa na Stavebnej fakulte STU konal už 19. ročník Športového dňa, kde sa stretli zamestnanci proti študentom.

Festival IXPO otvorí brány už tento piatok. Čo všetko prináša?

Na bratislavskom Tyršovom nábreží vyrástol obrovský stan, ktorý bude hostiť unikátny technologický festival.

Pivovar Šariš rozdá regiónu 16-tisíc eur

V tomto roku chce podporiť pamiatky, turizmus aj folklór.

Recenze autokamery Mio MiVue J60 WIFI - youtuber Bazim hodnotí!

RECENZE a UNBOXING autokamerky MiVue J60 WiFi a ovládání přes mobilní MiVue Pro appku ;-) Jak dopadlo zhodnocení plusů a mínusů?

Mio MiVue J60 WIFI autokamera v testu youtubera BAZIM!