SME
Štvrtok, 27. jún, 2019 | Meniny má Ladislav, Ladislava
INZERCIA

Grilovacia sezóna je zahájená!

Grilovanie je jednou z tých oddychových aktivít na záhrade. Aké sú rady, tipy a triky na tento rok? Dá sa grilovať aj bez dymu?

Keď sa povie slovo leto, každému z nás sa vybaví teplo, slnko, kúpaliská a taktiež posedenie s priateľmi pri ohnisku, či grile. Pre prípravu chutných šťavnatých jedál pre Vašu partiu je však v prvom rade potrebné zvoliť vhodný gril.

Grily sa rozdeľujú najčastejšie do 4 základných kategórií. Dostupné sú grily na drevené uhlie, grily plynové, grily elektrické a grily vodné. Najrozšírenejšie je grilovanie na drevenom uhlí, resp. na drevených briketách, keďže všetci máme pri posedení s priateľmi radi atmosféru voňajúceho rozpáleného uhlia. Má to taktiež svoje nevýhody, menovite prepaľovanie tukov a pripaľovanie marinád a taktiež vysúšanie pokrmov. V prípade plynových grilov, nedochádza v takej veľkej miere ku kontaktu ohňa s pripravovaným pokrmom. Poslednou kategóriou sú vodné grily. Je to najvhodnejšia alternatíva pre zdravý životný štýl, pri ktorom nedochádza vôbec ku kontaktu otvoreného ohňa s pripravovaným pokrom, nakoľko je príprava založená na princípe vodného kúpeľa. Pokiaľ ste zástancom skôr guláša, než grilovaného mäsa alebo zeleniny, určite oceníte poriadne kotlíky na guláš.

Grily na drevené uhlie dokážu grilovať, piecť, ale taktiež priúdiť pripravované pokrmy vďaka externej nádobe. Je potrebná väčšia údržba, spravidla vždy pred a po každom grilovaní. Najdôležitejšie je čistenie roštu. V prípade, že rošt nevyčistíte drôtenou kefou, je pri najbližšom grilovaní potrebné najmenej 10 minút vypaľovať zvyšky pokrmov z predchádzajúceho grilovania. Po každom grilovaní je potrebné dôkladne vyčistiť gril od popola, pretože popol zabraňuje správnej cirkulácii vzduchu v grile, čím zabraňuje správnemu fungovaniu grilu a priebehu samotného grilovania. Taktiež nám znekvalitní chuť pripravovaných pokrmov, nakoľko pri samotnom grilovaní dochádza k víreniu popola, čím sa môže starý popol dostať na pripravovaný pokrm. Pre správne grilovanie je potrebná aj správna teplota, preto odporúčame kupovať grily výlučne s teplomerom, aby ste si neznehodnotili pripravované jedlo nesprávnym použitím teploty.

Do klasických záhradných grilov je možné naložiť drevené uhlie alebo brikety. Brikety sú výhodnejšie ako drevené uhlie a to z jednouchého dôvodu - dlhšie horia a majú vyššiu výhrevnosť, čo je najvhodnejšie pri grilovaní hrubších steakov. Brikety sa skladajú z klasického dreveného uhlia, ktoré je rozmixované a zmiešané s niektorým druhom spojovacej látky, ktorá briketu drží pokope. Drevené uhlie má taktiež svoje výhody, pretože ide o čiastočne napálené drevo, ktoré pri grilovaní iba tlie. Nedosahuje až takú vysokú teplotu ako brikety a grilované mäso má jemný nádych zaúdenia. Pri grilovaní na briketách, či drevenom uhlí je potrebné ich rozložiť len na polovicu grilu, kde pri samotnom grilovaní mäso najskôr uložíme nad brikety, resp. uhlie na plnú teplotu a potom ho premiestnime na druhú polovicu grilu a necháme mäso odpočinúť. Mäso sa rovnomerne upečie a uzavrie, no zároveň ostane šťavnaté. Výhodou klasických záhradných grilov je ich cena. Je to omnoho lacnejší variant ako grily na plyn. Ďalšia z výhod tohto typu grilu je jednouché prenášanie, nakoľko sú skonštruované z ľahkých materiálov. Naopak, nevýhodou týchto grilov je nutnosť zakladania ohňa, čím sa dajú použiť iba v otvorených priestoroch.

Plynové grily sú spravidla omnoho väčšie a ťažšie ako tie klasické. Je to však plnohodnotná náhrada grilov na drevené brikety. Pri tomto type grilov je omnoho jednoduchšia manipulácia pri zakladaní ohňa. Otočením spínača máme založený oheň a gril pripravený na grilovanie. Na úkor toho je nevýhoda v chuti pripravovaných jedál, ktorá nemá jemný nádych zaúdenia. Na druhej strane sú najvhodnejšie pre prípravu grilovanej zeleniny pri ktorej nie je potrebné cítiť chuť zaúdenia. Plynový gril je vhodný na grilovanie na záhrade, ale taktiež aj na terase, nakoľko neprodukuje dym ani popol. Vďaka funkcii plynulej regulácie teploty je vhodný aj pre menej skúsených „grilmajstrov“. Pri výbere správneho typu plynového grilu je potrebné sa zamerať na počet horákov a veľkosť grilovacej plochy. Viac horákov Vám umožní pripraviť aj viacero pokrmov naraz. Výhodou môže byť aj bočný plynový varič na prihrievanie omáčok, polievok, prípadne prihrievanie už hotového jedla alebo prípravu syra určeného na grilovanie. Pri výbere správneho typu plynového grilu platí, že čím vyšší výkon, tým väčšiu hostinu na záhrade môžete mať. A čím vyšší je výkon, tým bude príprava grilovaného pokrmu rýchlejšia a zároveň sa gril aj rýchlejšie rozohreje na požadovanú teplotu. Výkon plynového grilu je možné regulovať. Je však dôležité, aby gril mal dostatočný výkon k veľkosti grilovacej plochy. S pravidla však platí, že spotreba plynu rastie s veľkosťou výkonu. Ideálny výkon pre plynové grily je tak 6 až 10 kW.

Elektrické grily sú vhodnou alternatívou keď je momentálne vonku zlé počasie, prípadne nemáte vlastnú záhradu. Tento typ grilu je možné použiť na grilovanie v interiéry, prípadne na balkóne, pričom nebudete susedov obťažovať dymom. Elektrické grily však nie sú plnohodnotnou náhradou za klasické záhradné grily. Stolné elektrické grily sú vhodné maximálne pre jednu až dve osoby, vzhľadom na veľkosť grilovacej plochy. Ich výhodou je rýchle nahratie grilovacej plochy, jednoduchá obsluha a malé rozmery, čím sú dobre uskladniteľné.

Takže teraz už ostáva si len pripraviť grilovacie príslušenstvo - obliecť si Vašu obľúbenú zásteru, navliecť si chňapku, pripraviť rošt a tácky a nahodiť úsmev uznávaného šéfkuchára a užiť si svoju obľúbenú grillpárty.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,4 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

Najčítanejšie správy na SME

Najčítanejšie správy na SME

Neprehliadnite tiež

Tlačové správy

Každé nové auto bude SUV. Ktorá značka je pripravená najlepšie?

Zákazníci chcú vysoký podvozok, dostane ho každé nové auto.

Tlačové správy

Ako využiť rastúci trh s mobilnými zariadeniami?

Aplikácie nás spájajú, navigujú, vzdelávajú, zabávajú, často aj zachraňujú a čo je najlepšie, otvárajú nové možnosti používania.

Tlačové správy

Sčítanie prešovskej dopravy

Prinášame štatistiky hustoty premávky v Prešove aj informáciu o medzinárodnom ocenení za ilumináciu pamiatok v Bardejove.