Piatok, 6. december, 2019 | Meniny má Mikuláš

Od mája sa mení definícia kilogramu

Na Slovensku privítame už 8 držiteľa Nobelovej ceny. Prednášky na tému novej definície kilogramu sa môžete zúčastniť aj vy.

V rámci programu Nadácie Tatra banka Osobnosti osobne – Nobel Prize Lecture Series – príde na Slovensko držiteľ Nobelovej ceny profesor Klaus von Klitzing – nemecký fyzik, známy objavom kvantového Hallovho javu, za ktorý získal Nobelovu cenu za fyziku v roku 1985.

Študenti a odborná verejnosť budú mať možnosť vypočuť si jeho prednášku na tému Od Nobelovej ceny k novému kilogramu v priestoroch STU ešte pred zavedením novej definície do platnosti. „Kvalita vzdelania je jedným zo základných pilierov, na ktorých stojí naša spoločnosť a celé ľudstvo. Slovenská technická univerzita je najväčšia a špičková technická univerzita na Slovensku, ktorá nadväzuje na 250-ročný odkaz Banskej akadémie v Banskej Štiavnici. Naším cieľom je vychovávať tvorivé osobnosti, preto poskytujeme vzdelávanie prepojené s praxou, a zároveň zapájame študentov aj do výskumu v oblasti prírodných vied, počítačových vied, stavebníctva, architektúry, chémie, potravinárstva či materiálových technológií. Preto aj prednášky takýchto významných svetových osobností sú nespochybniteľným prínosom pre formovanie našich študentov nielen po vedeckej a odbornej, ale aj po ľudskej stránke. Je potrebné im ukázať, koľko sa toho dá dosiahnuť, ak niekto usilovne a cieľavedome pracuje na prehlbovaní svojich vedomostí a rozvoji svojej osobnosti.“ vyjadril sa o prednáške Miroslav Fikar, rektor Slovenskej technickej univerzity v Bratislave

Medzinárodná sústava jednotiek (Sústava SI) predstavuje základ pre všetky merania. Dlhodobé porovnávanie prototypu kilogramu s ostatnými hmotnostnými štandardmi naznačuje, že prototyp nie je stabilný v čase, preto sa vedci rozhodli definovať jednotky Sústavy SI cez základné konštanty prírody. Základom nových definícií sa tak stanú Planckova konštanta (h), elementárny náboj (e), Boltzmanova konštanta (k) a Avogadrova konštanta (NA) (v tomto poradí).

Nový systém by mal začať celosvetovo platiť od 20. 5. 2019 a práve kvantový Hallov jav, za ktorý dostal prof. von Klitzing Nobelovu cenu hrá kľúčovú úlohu v zavedení novej Sústavy SI. Kvantový jav totiž možno využiť nielen na vysoko presné meranie elektrických štandardov, ale aj na nové stanovenie kilogramu cez porovnávanie elektrických a mechanických síl pomocou wattových váh (extrémne presného prístroja pre meranie hmotnosti).

Prednáška sa uskutoční 29. apríla 2019 (pondelok) o 16.00 h. v Aule Magna, Fakulta informatiky a informačných technológií STU, Ilkovičova ul. 2, Bratislava. Profesor Klaus von Klitzing počas nej zosumarizuje využitie kvantového Hallovho javu v metrológii, so zameraním na nahradenie kilogramu pevnou hodnotou Planckovej konštanty. Zúčastniť sa jej môžete aj vy po bezplatnej registrácii na www.nadaciatatrabanky.sk/klitzing_registracia .

Prednáška Od Nobelovej ceny k novému kilogramu vznikla v spolupráci Nadácie Tatra banky, Nadácie Petit Academy, Univerzity Komenského v Bratislave a Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Podujatie bude prenášané online na: www.nadaciatatrabanky.sk/klitzing.

Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny

Kedy a komu sa oplatí rezervovať dovolenku s predstihom?

7 tipov, ako zariadiť malú kuchyňu

Patríte medzi majiteľov malých kuchýň? Tak určite viete, ako je niekedy ťažké navrhnúť jej priestor tak, aby sa do nej vše vošlo.

​​​​​​​Darujte pod stromček stolovú hru o Gorile

Ahoj vtáčik, si tu? Gorila ti radosť z Vianoc nepokazí. Priatelia sa dali dokopy a vyrobili vtipnú kvízovú hru o známych kauzách.