Utorok, 18. jún, 2019 | Meniny má Vratislav

Od mája sa mení definícia kilogramu

Na Slovensku privítame už 8 držiteľa Nobelovej ceny. Prednášky na tému novej definície kilogramu sa môžete zúčastniť aj vy.

V rámci programu Nadácie Tatra banka Osobnosti osobne – Nobel Prize Lecture Series – príde na Slovensko držiteľ Nobelovej ceny profesor Klaus von Klitzing – nemecký fyzik, známy objavom kvantového Hallovho javu, za ktorý získal Nobelovu cenu za fyziku v roku 1985.

Študenti a odborná verejnosť budú mať možnosť vypočuť si jeho prednášku na tému Od Nobelovej ceny k novému kilogramu v priestoroch STU ešte pred zavedením novej definície do platnosti. „Kvalita vzdelania je jedným zo základných pilierov, na ktorých stojí naša spoločnosť a celé ľudstvo. Slovenská technická univerzita je najväčšia a špičková technická univerzita na Slovensku, ktorá nadväzuje na 250-ročný odkaz Banskej akadémie v Banskej Štiavnici. Naším cieľom je vychovávať tvorivé osobnosti, preto poskytujeme vzdelávanie prepojené s praxou, a zároveň zapájame študentov aj do výskumu v oblasti prírodných vied, počítačových vied, stavebníctva, architektúry, chémie, potravinárstva či materiálových technológií. Preto aj prednášky takýchto významných svetových osobností sú nespochybniteľným prínosom pre formovanie našich študentov nielen po vedeckej a odbornej, ale aj po ľudskej stránke. Je potrebné im ukázať, koľko sa toho dá dosiahnuť, ak niekto usilovne a cieľavedome pracuje na prehlbovaní svojich vedomostí a rozvoji svojej osobnosti.“ vyjadril sa o prednáške Miroslav Fikar, rektor Slovenskej technickej univerzity v Bratislave

Medzinárodná sústava jednotiek (Sústava SI) predstavuje základ pre všetky merania. Dlhodobé porovnávanie prototypu kilogramu s ostatnými hmotnostnými štandardmi naznačuje, že prototyp nie je stabilný v čase, preto sa vedci rozhodli definovať jednotky Sústavy SI cez základné konštanty prírody. Základom nových definícií sa tak stanú Planckova konštanta (h), elementárny náboj (e), Boltzmanova konštanta (k) a Avogadrova konštanta (NA) (v tomto poradí).

Nový systém by mal začať celosvetovo platiť od 20. 5. 2019 a práve kvantový Hallov jav, za ktorý dostal prof. von Klitzing Nobelovu cenu hrá kľúčovú úlohu v zavedení novej Sústavy SI. Kvantový jav totiž možno využiť nielen na vysoko presné meranie elektrických štandardov, ale aj na nové stanovenie kilogramu cez porovnávanie elektrických a mechanických síl pomocou wattových váh (extrémne presného prístroja pre meranie hmotnosti).

Prednáška sa uskutoční 29. apríla 2019 (pondelok) o 16.00 h. v Aule Magna, Fakulta informatiky a informačných technológií STU, Ilkovičova ul. 2, Bratislava. Profesor Klaus von Klitzing počas nej zosumarizuje využitie kvantového Hallovho javu v metrológii, so zameraním na nahradenie kilogramu pevnou hodnotou Planckovej konštanty. Zúčastniť sa jej môžete aj vy po bezplatnej registrácii na www.nadaciatatrabanky.sk/klitzing_registracia .

Prednáška Od Nobelovej ceny k novému kilogramu vznikla v spolupráci Nadácie Tatra banky, Nadácie Petit Academy, Univerzity Komenského v Bratislave a Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Podujatie bude prenášané online na: www.nadaciatatrabanky.sk/klitzing.

Krása verzus hrozba. Ako si užiť slnko bez rizika?

Do hneda opálená koža pôsobí atraktívne. Nadmerné vystavovanie sa slnečným lúčom však môže spôsobiť vážne zdravotné komplikácie.

Založenie spoločnosti s.r.o. je výhodnejšie v ČR ako v SR

Veľa spoločností na trhu, ktorým sa darí a majú stále postavenie na Slovensku, sa rozhodne expandovať do Českej republiky.

Pod Vinicou - Perspektívne bývanie v Novom Meste

Chcete bývať v atraktívnej lokalite Biely kríž? Nezmeškajte exkluzívnu ponuku, predaj bytov zahájený!