Pondelok, 27. január, 2020 | Meniny má Bohuš

Ako vyzerá najväčšia výsuvná skruž v Európe?

Študenti SvF STU odboru NKS mali možnosť vidieť unikátne zariadenie, ktoré je nasadené v rámci výstavby obchvatu Bratislavy.

Dňa 24.4.2019 sa uskutočnila exkurzia pre študentov odboru NKS zameraná na mosty stavané na obchvate Bratislavy. Študenti mali možnosť vidieť jednu z najväčších výsuvných skruží v Európe, ktorá sa používa pri výstavbe príjazdných estakád mostov cez Dunaj. Samotná skruž (debnenie) sa posúva pomocou hydrauliky, pričom dĺžka jedného betonážneho záberu je až 70 metrov a dĺžka samotnej skruže je približne 140 metrov. Deformáciu skruže počas betonáže sleduje počítačový systém, ktorý dokáže následne korigovať jej priehyb pomocou napínania lán. Jedná sa o najnovšiu technológiu v tejto oblasti staviteľstva, ktorá bola vyvinutá začiatkom 21. storočia v Portugalsku. Okrem samotnej skruže mali študenti možnosť vidieť aj zakladanie mostných objektov v toku rieky.

Exkurziu zorganizovala katedra Betónových konštrukcií a mostov Stavebnej fakulty STU v Bratislave v spolupráci s konzorciom D4R7.

Autor fotografií: doc. Ing. Peter Paulík, PhD.

Viac fotografií TU.

Prečo stále veríme v talizmany?

Ľudia pri sebe odpradávna nosili ochranné amulety a talizmany. A nie je to inak ani dnes. Nebojte sa ich.

Zima v koži atopika: aká je vhodná starostlivosť o pokožku?

Čo si predstavíte, keď počujete slovo zima? Pletené šály, radovánky na zasneženom svahu, ale aj suchá a popraskaná pokožka.

Dell offers multifaceted careers

Why internship is a good career start?