Štvrtok, 17. október, 2019 | Meniny má Hedviga

Ako vyzerá najväčšia výsuvná skruž v Európe?

Študenti SvF STU odboru NKS mali možnosť vidieť unikátne zariadenie, ktoré je nasadené v rámci výstavby obchvatu Bratislavy.

Dňa 24.4.2019 sa uskutočnila exkurzia pre študentov odboru NKS zameraná na mosty stavané na obchvate Bratislavy. Študenti mali možnosť vidieť jednu z najväčších výsuvných skruží v Európe, ktorá sa používa pri výstavbe príjazdných estakád mostov cez Dunaj. Samotná skruž (debnenie) sa posúva pomocou hydrauliky, pričom dĺžka jedného betonážneho záberu je až 70 metrov a dĺžka samotnej skruže je približne 140 metrov. Deformáciu skruže počas betonáže sleduje počítačový systém, ktorý dokáže následne korigovať jej priehyb pomocou napínania lán. Jedná sa o najnovšiu technológiu v tejto oblasti staviteľstva, ktorá bola vyvinutá začiatkom 21. storočia v Portugalsku. Okrem samotnej skruže mali študenti možnosť vidieť aj zakladanie mostných objektov v toku rieky.

Exkurziu zorganizovala katedra Betónových konštrukcií a mostov Stavebnej fakulty STU v Bratislave v spolupráci s konzorciom D4R7.

Autor fotografií: doc. Ing. Peter Paulík, PhD.

Viac fotografií TU.

Udržateľné úspešné podnikanie na Slovensku a v Bulharsku

Univerzita národného a svetového hospodárstva v Sofii v spolupráci s EU v Bratislave zorganizovali medzinárodnú konferenciu.

Slováci sú chlebovým národom

Slováci sú chlebovým národom a až dve tretiny z nás jedia na raňajky chlieb a pečivo.

Kedy je správny čas nasťahovať sa do novostavby?

Pozor na znečisťujúce látky v interiéri.