Nedeľa, 26. máj , 2019

Ako vyzerá najväčšia výsuvná skruž v Európe?

Študenti SvF STU odboru NKS mali možnosť vidieť unikátne zariadenie, ktoré je nasadené v rámci výstavby obchvatu Bratislavy.

Dňa 24.4.2019 sa uskutočnila exkurzia pre študentov odboru NKS zameraná na mosty stavané na obchvate Bratislavy. Študenti mali možnosť vidieť jednu z najväčších výsuvných skruží v Európe, ktorá sa používa pri výstavbe príjazdných estakád mostov cez Dunaj. Samotná skruž (debnenie) sa posúva pomocou hydrauliky, pričom dĺžka jedného betonážneho záberu je až 70 metrov a dĺžka samotnej skruže je približne 140 metrov. Deformáciu skruže počas betonáže sleduje počítačový systém, ktorý dokáže následne korigovať jej priehyb pomocou napínania lán. Jedná sa o najnovšiu technológiu v tejto oblasti staviteľstva, ktorá bola vyvinutá začiatkom 21. storočia v Portugalsku. Okrem samotnej skruže mali študenti možnosť vidieť aj zakladanie mostných objektov v toku rieky.

Exkurziu zorganizovala katedra Betónových konštrukcií a mostov Stavebnej fakulty STU v Bratislave v spolupráci s konzorciom D4R7.

Autor fotografií: doc. Ing. Peter Paulík, PhD.

Viac fotografií TU.

Deťom v Poluse je venovaný celý mesiac jún

Navštívte Polus City Center, ktoré si pre svojich detských návštevníkov opäť pripravilo zaujímavý program

Tesco na Slovensku dosiahlo jeden z cieľov udržateľného rozvoja

Maloobchodný reťazec vydal správu o potravinovom odpade za finančný rok 2018/19.

Týždenníky MY prichádzajú s veľkou novinkou

Regionáne noviny MY vychádzajú v novom dizajne.