Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Môže byť občan Európskej únie ako spoločník v slovenskej s.r.o.?

V Slovenskej republike je založenie eseročky veľmi jednoduché a rýchle. Zrealizuje sa vypracovaním a podpísaním spoločenskej zmluvy (v prípade viacerých spoločníkov), alebo podpísaním zakladateľskej listiny (v prípade jednej osoby). Následne prebehne zápis do Obchodného registra SR.

V slovenskej eseročke môže byť spoločníkom (má v nej obchodný podiel) akýkoľvek občan štátu EÚ a to bez obmedzení.

Spoločník v slovenskej s.r.o. teda nie je nijako obmedzovaný občianstvom alebo štátnou príslušnosťou, to teda znamená, že spoločenskú zmluvu alebo zakladateľskú listinu môže podpísať akýkoľvek občan z EÚ ako zakladateľ, alebo aj spoločník novej eseročky, ktorá bude sídliť na Slovensku. Spoločníkom slovenskej eseročky môže byť teda nielen fyzická osoba (občan EÚ), ale aj zahraničná právnická osoba čiže zahraničná s.r.o. sídliaca v členskom štáte EÚ.

Veľmi dôležité je nezabúdať na fakt, že všetky zakladateľské dokumenty a ich podpisy musia byť notársky osvedčené a v ojedinelých prípadoch sa môže vyžadovať aj apostille dolôžka.

V mene spoločnosti koná konateľ, ktorý je štatutárnym orgánom eseročky. Môže ním byť jedna fyzická osoba alebo viacero osôb, napr. niekto zo spoločníkov alebo osoba mimo spoločnosti.

Pokiaľ by sa konateľom mal stať iný občan z EÚ, musí spĺňať viaceré podmienky.

Zakladateľská listina alebo spoločenská zmluva musia obsahovať aj určenie prvých konateľov a či budú v mene spoločnosti konať spolu alebo oddelene. Preto je dôležité uviesť v zakladateľskej listine aj meno, priezvisko, rodné číslo a bydlisko konateľa. Pri občanovi z EÚ je dôležité uviesť namiesto jeho rodného čísla presný dátum narodenia. Všetky údaje o konateľoch sa uvádzajú v Obchodnom registri SR.

Eseročky na Slovensku podnikajú vo väčšine prípadoch v oblastiach, kde sa požaduje živnostenské oprávnenie alebo ohlásenie živnostenskému úradu. Preto po založení s.r.o. na Slovensku nasleduje ohlásenie živnosti na príslušný okresný úrad – odbor živnostenského podnikania podľa miesta podnikania.

Každý konateľ slovenskej eseročky podľa živnostenského zákona musí spĺňať podmienky určené pre podnikanie: vek 18 rokov, bezúhonnosť a spôsobilosť na právne úkony. Bezúhonnosť podnikateľ preukazuje výpisom z registra trestov. Bezúhonný nie je ten, kto bol právoplatne odsúdený za trestný čin proti majetku, alebo za hospodársky trestný čin, alebo iný úmyselne spáchaný trestný čin súvisiaci s jeho predmetom podnikania, ak sa naňho nehľadí, akoby nebol odsúdený.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností

Tesco si plne uvedomuje svoju zodpovednosť pri zásobovaní obyvateľov Slovenska potravinami.

Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?

Netradične ho oslávili v BILLA.

Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant

Grant vo výške 30 000 eur môžu vybrané subjekty získať vďaka charitatívnemu behu No Finish Line