Aby bol výsledok dokonalý, potrebujeme najmä kvalitné suroviny a zaujímavý recept. Výhodou doma pripravených sladkých pochúťok je, že sami rozhodujete o tom, aký bude konečný výsledok.
Džemy, lekváry či marmelády. Viaceré pomenovania, pod ktorými si mnohí predstavujú to isté. Skúsenejšie gazdinky však vedia, že rozdiel medzi nimi predsa len je.
MARMELÁDA je hustá a neobsahuje kúsky ovocia. Na jej výrobu sa používa skôr nezrelé ovocie, ktoré obsahuje väčšie množstvo pektínov.Čím viac ich je, tým väčšia šanca, že marmeláda pekne zrôsolovatie.Ovocie sa zvyčajne pred varením rozmixuje.Správne uvarená marmeláda by mala byť priezračná.
DŽEM je v porovnaní s marmeládou redší. Ovocie počas prípravy krájame a tak konečný výsledok obsahuje aj väčšie časti plodov.Pripravuje sa zvyčajne z kôstkového ovocia, ktoré sa lisuje, varí a zhusťuje cukrom. Kvalitný džem by mal obsahovať viac ako 35 percent ovocia. Podľa platnej legislatívy sa môže menom marmeláda označiť len výrobok, ktorý je zmesou vody, cukru a jedného alebo viacerých produktov získaných z citrusového ovocia.
LEKVÁR sa zvyčajne vyrába bez pridania cukru a jeho zhustnutie vyžaduje dlhší čas varenia.Pripravuje sa odparením vody z ovocia, ktoré by malo byť zrelšie. Typickým ovocím vhodným na prípravu lekvárov sú slivky. Lekvár nekvasí ani neplesnivie a preto sa môže uskladňovať aj v plastových a kovových nádobách. Má ešte tuhšiu konzistenciu ako džem, preto sa dá dokonca krájať.
Niekoľko osvedčených tipov na prípravu džemov a marmelád
Zvoľte vhodné ovocie – prezreté ovocie nie je vždy najlepšie
Ovocie dôkladne očistite - dôsledne skontrolujte ovocie a vytrieďte zlé kúsky
Dá sa aj bez prípravkov -ak vás láka výroba marmelády alebo džemu bez pridaných želírovacích prípravkov, hneď po očistení ovocie poukladajte po vrstvách do hrnca, ktoré presypete cukrom
Varte menšie množstvá - ovocie varte postupne v menších dávkach, aby skôr zrôsolovatelo
Odoberajte penu - na prvý pohľad neškodná pena by mohla byť príčinou krátkej trvanlivosti vašej zaváraniny.
Urobte želírovaciu skúšku - odoberte malé množstvo horúceho ovocia na vopred vychladený tanier a počkajte približne 5 minút. Pokiaľ je zmes veľmi hustá, môžete ju rozriediť vodou. Naopak, ak sa vám zdá príliš riedka, zahustíte ju pridaním niekoľkých kvapiek kyseliny citrónovej alebo prípravku na želírovanie.
Poháre nezabudnite prevrátiť - po naplnení pohárov sa odporúča prevrátiť ich hore dnom. Horúca zmes sa dostane na všetky miesta, kde bol ešte predtým vzduch a sterilizuje ostatné vnútorné časti.
Skontrolujte viečka - po sterilizácii nezabudnite skontrolovať, či sú viečka dobre prichytené. Tie, ktoré nedržia úplne stopercentne, by ste mali skonzumovať čo najskôr, aby nepodľahli plesni
Spoločne s Korunným cukrom vám prinášame niekoľko zaujímavých receptov, ktorým dominuje sladká ovocná pochúťka.
Malinový džem s bielou čokoládou
Mega lievance plnené jahodovým džemom
Nepečené domáce poháre a ovocný sirup