SME

Ako správne pripraviť džem či marmeládu?

K letnému obdobiu neodmysliteľne patria čerstvé lahôdky z ovocia a zeleniny, zaváranie či príprava ovocných džemov a marmelád.

Aby bol výsledok dokonalý, potrebujeme najmä kvalitné suroviny a zaujímavý recept. Výhodou doma pripravených sladkých pochúťok je, že sami rozhodujete o tom, aký bude konečný výsledok.

Džemy, lekváry či marmelády. Viaceré pomenovania, pod ktorými si mnohí predstavujú to isté. Skúsenejšie gazdinky však vedia, že rozdiel medzi nimi predsa len je.

MARMELÁDA je hustá a neobsahuje kúsky ovocia. Na jej výrobu sa používa skôr nezrelé ovocie, ktoré obsahuje väčšie množstvo pektínov.Čím viac ich je, tým väčšia šanca, že marmeláda pekne zrôsolovatie.Ovocie sa zvyčajne pred varením rozmixuje.Správne uvarená marmeláda by mala byť priezračná.

DŽEM je v porovnaní s marmeládou redší. Ovocie počas prípravy krájame a tak konečný výsledok obsahuje aj väčšie časti plodov.Pripravuje sa zvyčajne z kôstkového ovocia, ktoré sa lisuje, varí a zhusťuje cukrom. Kvalitný džem by mal obsahovať viac ako 35 percent ovocia. Podľa platnej legislatívy sa môže menom marmeláda označiť len výrobok, ktorý je zmesou vody, cukru a jedného alebo viacerých produktov získaných z citrusového ovocia.

LEKVÁR sa zvyčajne vyrába bez pridania cukru a jeho zhustnutie vyžaduje dlhší čas varenia.Pripravuje sa odparením vody z ovocia, ktoré by malo byť zrelšie. Typickým ovocím vhodným na prípravu lekvárov sú slivky. Lekvár nekvasí ani neplesnivie a preto sa môže uskladňovať aj v plastových a kovových nádobách. Má ešte tuhšiu konzistenciu ako džem, preto sa dá dokonca krájať.

Niekoľko osvedčených tipov na prípravu džemov a marmelád

Zvoľte vhodné ovocie – prezreté ovocie nie je vždy najlepšie

Ovocie dôkladne očistite - dôsledne skontrolujte ovocie a vytrieďte zlé kúsky

Dá sa aj bez prípravkov -ak vás láka výroba marmelády alebo džemu bez pridaných želírovacích prípravkov, hneď po očistení ovocie poukladajte po vrstvách do hrnca, ktoré presypete cukrom

Varte menšie množstvá - ovocie varte postupne v menších dávkach, aby skôr zrôsolovatelo

Odoberajte penu - na prvý pohľad neškodná pena by mohla byť príčinou krátkej trvanlivosti vašej zaváraniny.

Urobte želírovaciu skúšku - odoberte malé množstvo horúceho ovocia na vopred vychladený tanier a počkajte približne 5 minút. Pokiaľ je zmes veľmi hustá, môžete ju rozriediť vodou. Naopak, ak sa vám zdá príliš riedka, zahustíte ju pridaním niekoľkých kvapiek kyseliny citrónovej alebo prípravku na želírovanie.

Poháre nezabudnite prevrátiť - po naplnení pohárov sa odporúča prevrátiť ich hore dnom. Horúca zmes sa dostane na všetky miesta, kde bol ešte predtým vzduch a sterilizuje ostatné vnútorné časti.

Skontrolujte viečka - po sterilizácii nezabudnite skontrolovať, či sú viečka dobre prichytené. Tie, ktoré nedržia úplne stopercentne, by ste mali skonzumovať čo najskôr, aby nepodľahli plesni

Spoločne s Korunným cukrom vám prinášame niekoľko zaujímavých receptov, ktorým dominuje sladká ovocná pochúťka.

Malinový džem s bielou čokoládou

Mega lievance plnené jahodovým džemom

Nepečené domáce poháre a ovocný sirup

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 18 299
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 549
  3. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 12 498
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 11 016
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 693
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 533
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 8 041
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 265
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vydajte do oblasti s rozprávkovým nádychom, kde sú príbehy vyryté do kameňa.


INZERCIA 13 h

Elektronický predpis liekov predstavuje významný krok v oblasti digitalizácie zdravotníctva.


INZERCIA 13 h

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.


INZERCIA 24 h
SkryťZatvoriť reklamu