Nedeľa, 15. december, 2019 | Meniny má Ivica

Založenie spoločnosti s.r.o. je výhodnejšie v ČR ako v SR

Veľa spoločností na trhu, ktorým sa darí a majú stále postavenie na Slovensku, sa rozhodne expandovať do Českej republiky. Založia si jednoducho spoločnosť s.r.o. u našich susedov. Významným rozdielom v podnikaní medzi týmito dvoma krajinami je v daniach.

• V Českej republike nie je potrebný súhlas daňového úradu na prevod spoločnosti s.r.o.
  • Česko má z hľadiska odvodového a daňového zaťaženia menšiu váhu odvodov ako Slovensko, a teda Česi sú na tom z hľadiska zaťaženia lepšie
  • Rozdielom je aj daň z príjmu, kde na Slovensku podnikatelia platia 22% a v Čechách len 19%
  • V Čechách neexistujú daňové licencie, teda vyplatenie min. výšky dane, ktorú je potrebné zaplatiť aj v prípade, že podnikateľ nedosahuje žiaden zisk, príp. je v strate.

Ďalším rozdielom je podnikateľské prostredie, kde konkurencieschopnosť je významným činiteľom určovania atraktívnosti prostredia a rozvoja podnikania. Konkurencieschopnosť môže vypovedať o perspektíve krajiny a teda dosahovať udržateľný hospodársky rast. Vypovedá o faktoroch podmieňujúcich úroveň produktivity v štáte. Vo všetkých týchto činiteľoch je Česká republika v rámci výsledkov o globálnej konkurencii na tom lepšie ako Slovensko.

Ďalším výrazným rozdielom pri vstupe na český trh je nulová jazyková bariéra. A teda oproti iným európskym trhom je to výrazné pozitívum. Rozdiel evidujeme aj vo výške základného imania, ktoré je výhodnejšie v CZ. Takisto Česi sú platcovia DPH bez zábezpeky, čo neplatí na SK trhu.

Pri vedení českej spoločnosti s.r.o. si zamestnanci na dohodu nemusia platiť odvody do zdravotnej a sociálnej poisťovne. Čo sa týka firemných automobilov, v ČR za prihlásenie vozidla platíte len 32 eur, no na Slovensku je táto čiastka viditeľne vyššia od 167 – 2997eur. V CZ rýchlo vybavíte žiadosti a hovorí sa o dobrej komunikácii s úradmi, čo sa naopak na Slovensku nedá povedať.

Česká republika predstavuje nové príležitosti nie len začínajúcim podnikateľom ale i fungujúcim a to vďaka svojim možnostiam, ktoré ponúka a priaznivému prostrediu pre podnikateľom.

Nebojte sa obrátiť na našu spoločnosť, ktorá Vám ponúka založenie spoločnosti s.r.o. aj v Českej republike.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,5 miliónov čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

Lámete si hlavu nad vianočným darčekom?

Prekvapte obsahom. Darujte čítanie od SME.sk na celý rok.

Kam na výlet so svojimi známymi

Darovať možete aj kúsok Slovenska.

First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely

First moment zľavy do Turecka očakáva veľa dovolenkárov. Ušetrite za top hotely.