Utorok, 18. február, 2020 | Meniny má Jaromír

Založenie spoločnosti s.r.o. je výhodnejšie v ČR ako v SR

Veľa spoločností na trhu, ktorým sa darí a majú stále postavenie na Slovensku, sa rozhodne expandovať do Českej republiky. Založia si jednoducho spoločnosť s.r.o. u našich susedov. Významným rozdielom v podnikaní medzi týmito dvoma krajinami je v daniach.

• V Českej republike nie je potrebný súhlas daňového úradu na prevod spoločnosti s.r.o.
  • Česko má z hľadiska odvodového a daňového zaťaženia menšiu váhu odvodov ako Slovensko, a teda Česi sú na tom z hľadiska zaťaženia lepšie
  • Rozdielom je aj daň z príjmu, kde na Slovensku podnikatelia platia 22% a v Čechách len 19%
  • V Čechách neexistujú daňové licencie, teda vyplatenie min. výšky dane, ktorú je potrebné zaplatiť aj v prípade, že podnikateľ nedosahuje žiaden zisk, príp. je v strate.

Ďalším rozdielom je podnikateľské prostredie, kde konkurencieschopnosť je významným činiteľom určovania atraktívnosti prostredia a rozvoja podnikania. Konkurencieschopnosť môže vypovedať o perspektíve krajiny a teda dosahovať udržateľný hospodársky rast. Vypovedá o faktoroch podmieňujúcich úroveň produktivity v štáte. Vo všetkých týchto činiteľoch je Česká republika v rámci výsledkov o globálnej konkurencii na tom lepšie ako Slovensko.

Ďalším výrazným rozdielom pri vstupe na český trh je nulová jazyková bariéra. A teda oproti iným európskym trhom je to výrazné pozitívum. Rozdiel evidujeme aj vo výške základného imania, ktoré je výhodnejšie v CZ. Takisto Česi sú platcovia DPH bez zábezpeky, čo neplatí na SK trhu.

Pri vedení českej spoločnosti s.r.o. si zamestnanci na dohodu nemusia platiť odvody do zdravotnej a sociálnej poisťovne. Čo sa týka firemných automobilov, v ČR za prihlásenie vozidla platíte len 32 eur, no na Slovensku je táto čiastka viditeľne vyššia od 167 – 2997eur. V CZ rýchlo vybavíte žiadosti a hovorí sa o dobrej komunikácii s úradmi, čo sa naopak na Slovensku nedá povedať.

Česká republika predstavuje nové príležitosti nie len začínajúcim podnikateľom ale i fungujúcim a to vďaka svojim možnostiam, ktoré ponúka a priaznivému prostrediu pre podnikateľom.

Nebojte sa obrátiť na našu spoločnosť, ktorá Vám ponúka založenie spoločnosti s.r.o. aj v Českej republike.

Hollého 6 – reprezentatívne kancelárie v centre Žiliny

Lokalita na Hollého ulici, patrí k tým najlepším v Žiline.

Ako si prepojiť auto so smartfónom?

Volkswagen pripravil ďalšie video pre svojich fanúšikov, ale niektoré informácie sú užitočné pre každého.

Kto bude ďalší? Hľadajte s nami Učiteľa Slovenska

Záleží vám na našom školstve a poznáte výnimočného učiteľa? Dajte o ňom vedieť!