Vyhýbať sa lepku je v tomto prípade pre vás jednoznačne alfou a omegou bezpečného stravovania. Ak si myslíte, že vás prítomnosť lepku v potravinách nemôže prekvapiť, otestujte sa v našom kvíze.
1. Často sa stáva, že ľudia trpiaci intoleranciou na lepok, či celiakiou vyraďujú z jedálnička aj potraviny, ktoré ich neohrozujú. Viete, ktorá z nasledujúcich potravín je 100 % gluten-free?
a) ryža
b) jačmeň
c) pšenica
správna odpoveď: a) ryža: Lepková bielkovina glutén je obsiahnutá takmer vo všetkých druhoch obilnín. Výnimkami nie sú ani pšenica, jačmeň, raž, ovos, kamut a triticale, či populárna špalda. Osoby postihnuté celiakiou alebo citlivosťou na lepok by sa s týmito druhmi obilnín mali oboznámiť. Ryže sa však báť rozhodne nemusíte.
2. Ste v obchode a potrebujete chlieb pre „bezlepkovú“ návštevu. Viete, po ktorom by ste rozhodne nemali siahnuť?
a) ražný chlieb
b) ryžový chlieb
c) kukuričný chlieb
správna odpoveď: a) ražný chlieb: Tak ako jačmeň, aj raž patrí k plodinám s vysokým obsahom lepku. Ak trpíte celiakiou, nahraďte klasické obilniny zemiakmi, prosom, žltým hrachom a slnečnicovými, alebo tekvicovými semiačkami. Bezlepkové varianty nájdete aj v predajniach Kaufland pod značkou K-free. Ak čakáte „bezlepkovú“ návštevu, poteší vás aj široký výber cestovín.
3. Lepok môže byť prítomný aj v nealkoholických nápojoch. Viete určiť, ktoré sú pre vás potenciálne nebezpečné?
a) minerálne vody
b) sladené nápoje
správna odpoveď: b) sladené nápoje: Ak trpíte intoleranciou na lepok, či celiakiou, venujte zvýšenú pozornosť etiketám jednotlivých produktov. Do tejto skupiny patria aj sladené nápoje, pretože môžu obsahovať stopové množstvá lepku. Tie môžu u celiatikov vyvolať silné reakcie.
4. Viete, ktorý z nasledujúcich nápojov obsahuje lepok?
a) víno
b) šampanské
c) pivo
správna odpoveď: c) pivo: Málokomu napadne, že lepok môže byť prítomný aj v alkoholických nápojoch. Špecifickou kategóriou je pivo, na ktorého výrobu sa používa jačmeň. Množstvo pivovarov označuje niektoré pivá varené z jačmeňa,ako pivá „s nízkym obsahom lepku“, pričom sa opierajú o tvrdenie, že proces varenia znižuje obsah lepku v pive na úroveň, ktorá je pre ľudí s precitlivenosťou na lepok prijateľná. Pivá označené vetou „s nízkym obsahom lepku“ ale obsahujú hordeín, čo je jedna foriem lepku a u pacientov s celiakiou môže vyvolať reakciu.
5. Lepok môžu obsahovať aj omáčky, v ktorých by sme ho nikdy nehľadali.
Viete určiť v ktorej z nasledujúcich obľúbených omáčok sa môže nachádzať?
a) tatárska omáčka
b) kečup
c) majonéza
správna odpoveď: b) kečup: Etiketu treba študovať aj v prípade kečupov a ďalších omáčok ako je horčica, barbeque omáčka, sójová omáčka a šalátový dresing. V mnohých prípadoch sa ako zahusťovadlo používa práve klasická múka. Bez strachu môžete konzumovať produkty na živočíšnej báze, čiže majonézu a tatarskú omáčku.
6. Lepok je najčastejšie súčasťou obilnín. Existujú však aj druhy, ktoré konzumovať môžete. Viete, ktorá z menovaných lepok neobsahuje?
a) pohánka
b) jačmeň
c) pšenica
správna odpoveď: a) pohánka: Pohánka je bezlepková a mimoriadne zdravá potravina. Treba poznamenať, že klasické obilniny môžete nahradiť aj kukuricou, amarantom, cirkom, či maniokom. Pečivo,chlieb, aj cestoviny, ktoré sú pripravené z týchto plodín, môžete jesť bez obáv
7. Bezgluténové pečivo nájdete aj v predajniach Kaufland spolu s ďalšími bezlepkovými produktami. Viete, pod ktorou značkou ich máte hľadať?
a) K-to go
b) K- take it veggie
c) K-free
správna odpoveď: c) K-free: Privátnou značkou Kauflandu, pod ktorou sa skrývajú chutné bezgluténové produkty je K-free. Okrem bezlepkových výrobkov pod ňou nájdete aj tie bezlaktózové. Výhodou je, že K-free potraviny Kaufland ponúka za cenu, ktorá je dostupná pre každého.
8. Problematické môžu byť aj produkty, ktoré sú živočíšneho pôvodu – viete o ktoré ide?
a) Párky, salámy, šunka
b) Hovädzie mäso
c) Ryby
správna odpoveď: a) Párky, salámy, šunka: Ak vám lepok spôsobuje problémy, mali by ste byť opatrní aj pri nákupe spracovaných mäsových výrobkov a opäť si dôsledne preštudovať etiketu. Platí to najmä v prípade párkov, šunky a salámy, do ktorých sa ako súčasť procesu spracovania používa aj múka. V prípade mäsových výrobkov alebo výrobkov z rýb sa treba vyhnúť potravinám určeným na vysmážanie ako sú rezne, či rybie prsty. Lepok obsahujú aj napodobeniny krabieho mäsa, ktoré majú s originálom pramálo spoločné
9. Pozor si treba dávať aj v prípade ďalších výrobkov, ktoré by primárne nemali mať s obilninami nič spoločné – viete, ktorých sa výstraha týka?
a) čokoláda
b) ochutené čaje a kávy
c) mlieko
správna odpoveď: b) ochutené čaje a kávy: Pšenica je významnou surovinou v našom potravinovom systéme, nakoľko je lacná a ľahko dostupná. Jej využívanie v priebehu spracovania niektorých potravín je bežné, pretože posilňuje chuť, zlepšuje konzistenciu, ale aj vzhľad takýchto jedál. Ak vidíte na obale pšenicu, jačmeň alebo raž, automaticky počítajte s prítomnosťou lepku vo výrobku.
10. Lepok je súčasťou niektorých základných ingrediencií, ktoré bežne používame pri varení. Uhádnete ktorých?
a) cukor
b) soľ
c) zmes korenín
správna odpoveď: c) zmes korenín: Dôsledne si prečítať etiketu je nevyhnutné aj v prípade korenín. V zmesiach sa môžu objaviť aj čiastočky obilnín a teda malé množstvo lepku. Treba si uvedomiť, že v niektorých prípadoch môžu potraviny obsahovať viac lepku, než uvádza informácia na obale. Ku kontaktu s obilninami a teda k nechcenej kontaminácii, môže dôjsť počas zberu alebo v priebehu spracovania korenín.
Dúfame, že ste si vďaka nášmu kvízu rozšírili vedomosti o ďalších skupinách problematických potravín. Veru, potravinovým etiketám treba venovať zvýšenú pozornosť. Ak si v bežných obchodoch neviete rady, kompletný rad bezgluténových potravín zaručene nájdete v predajniach Kaufland pod značkou K-free