Utorok, 31. marec, 2020 | Meniny má Benjamín

Jánske ohne nad Šíravou – tohto roku aj so stredovekou atrakciou

Fascinujú vás kúzla, tradície a zvyky?

Fascinujú vás kúzla, tradície a zvyky? Aj také, ktoré prežili mnoho generácií? Tradícia pálenia svätojánskych vatier je tu ešte od čias starých Slovanov. Najkratšia noc v roku, spojená s letným slnovratom, bola odjakživa plná mágie, živelnosti, ale aj tajomna.

A práve svätojánske tradície každoročne oživuje jedno z najlepších podujatí v Košickom kraji – Jánske ohne nad Šíravou. Rozhoria sa aj tohto roku,už najbližšiu sobotu 22. júna po zotmení. Jedno z Top podujatí Košického kraja ponúka zaujímavý a bohatý program počas celého popoludnia.

Šiesty ročník podujatia Jánske ohne nad Šíravou sa pri Vinianskom jazere oficiálne začne o 14:00. Už o 15:00 sa pri hlavnom pódiu stretávajú všetci tí, ktorých zaujíma historický klenot – Viniansky hrad. Miestni nadšenci zo združenia Zemplínsko-užská hradná cesta tu, vďaka podpore košickej krajskej samosprávy, dokončili repliku stredovekého šliapacieho žeriavu. Pri výstupe na hrad vás budúsprevádzať šermiari a na hrade bude na deti čakať kúzelník, na dospelých ochutnávka vín a na všetkých remeselnícke ukážky.

Ako je dobrým zvykom, od začiatku podujatia sa mnoho zaujímavého bude odohrávať okolo Vinianskeho jazera. Ukážky tradičných remesiel, množstvo aktivít a súťaží pre deti, farma so živými zvieratkami či fotosteny...A ak máte radi chutné prekvapenia, určite ochutnajte aj vychýrený svätojánsky nápoj lásky, ktorý na podujatí varia každý rok.

Večerný programz pódia obstarajú Folklórny súbor Chemlon, tanečná ohňová skupina Šeherezáda a najväčší súčasný propagátor východného Slovenska, zabávač a hudobník, Marián Čekovský. Po zotmení potom Jánske ohne vyvrcholia spoločným zapálením svätojánskej vatry.

Vstupné na podujatie stojí 2 €. Ak prídete autom, zaparkujte ho radšej na záchytnom parkovisku, ktoré bude zriadené hneď pri odbočke z hlavného cestného ťahu (Michalovce – Zempl. šírava) smerom na obec Vinné. Do areálu vás odvezie kyvadlový autobus, ktorý bude premávať každú polhodinu od 12:00 až do polnoci. Cena tejto prepravy je 50 centov.

Daj ľuďom voľnú ruku a prinesie to želané ovocie

Pod jeho vedením firma začala dbať na work-life balance svojich zamestnancov. Ladislav Gajdoschík, riaditeľ poisťovne Groupama.

5 rád, ako si ochrániť úspory, keď padajú trhy

Kedy neurobiť nič a kedy sa oplatí zasiahnuť?

Čistili koberce, pestovali uhorky. Prerazili až s tekvicami

Spĺňajú prísne rakúske kritériá, dostať ich u nás v Kauflande.