Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

Gröhling: Školstvo mením zdola, nečakám na ministerstvo

Ukazuje, že školstvo sa dá meniť aj zdola. Branislav Gröhling chce iniciovať ďalšie stretnutia ohľadom školstva v Košickom kraji.

S niektorými zmenami v školstve netreba čakať na ministerstvo. Zlepšenia môžu prinášať aj mestá, kraje či zriaďovatelia škôl. „V skutočnosti majú kraje aj zriaďovatelia viac možností, ako zlepšiť školstvo, než si mnohí myslia. V praxi ukazujeme, že sa to dá, ak sa správne určia priority,“ hovorí Branislav Gröhling, poslanec NR SR za SaS.

Župa napríklad môže svojim učiteľom preplácať prácu so študentmi mimo vyučovania – ako krúžky, súťaže či semináre. Môže im tiež preplácať kurzy cudzieho jazyka, navyšovať nástupný plat učiteľa či odchodné. Kraj má tiež možnosť otvárať na školách nové odbory a modernizovať tak štúdium alebo pomáhať školám zapájať sa do rôznych vzdelávacích projektov či grantov.

Všetky tieto opatrenia už rok a pol realizuje Bratislavský kraj, kde Gröhling pôsobí ako poradca pre školstvo. Po audite výdavkov začali vyčleňovať viac financií na školstvo a prinášať tieto návrhy do praxe.

Nedávno inicioval stretnutie s košickým županom Rastislavom Trnkom a chcel by, aby sa dobré skúsenosti šírili po celom Slovensku. „Nemá zmysel čakať na ministerstvo, že niečo urobí. V školstve môžeme veci meniť aj my. Chcel by som, aby sme si na Slovensku medzi krajmi vymieňali osvedčené opatrenia a spoločne školstvo posúvali vpred. Keď sa školstvo nebude meniť zhora, musíme ho zmeniť my zdola,“ hovorí Gröhling.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky

Stojí za ňou brandingová agentúra GALTON Brands

Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon

Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon pre Slovensko a Českú republiku v segmente dioptrických skiel.

Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie

Nečakané rozšírenie koronavírusu postavilo populáciu a taktiež rôzne priemyselné odvetvia pred výzvy v mnohých oblastiach života.