Pondelok, 13. júl, 2020 | Meniny má MargitaKrížovkyKrížovky

Elektromobily kúpime lacnejšie. Na cestách bude viac ekovozidiel

Elektromobil - doména environmentálnych nadšencov či skutočná výzva zmeniť životné prostredie a uľaviť ťažko skúšanej prírode?

Elektromobilita je aktuálne veľmi populárnou témou. Aj napriek tomu na Slovensku evidujeme len približne 1000 elektromobilov, aj to sústredených najmä v hlavnom meste. Ročne sa pritom u nás predá približne 140 000 vozidiel, z čoho asi 50 % je nových. „Celkový počet registrovaných vozidiel sa aktuálne blíži k 3,2 miliónu. Tak ako v triedení odpadu, aj v oblasti elektromobility si vytvárame obrovský ekologický dlh, ktorý budú splácať a najmä prežívať budúce generácie našich detí,“ hovorí o problematike Igor Horváth, riaditeľ Tatra Leasingu.

Je zatiaľ len málo spoločností, ktoré chápu, aké dôležité je začať myslieť a správať sa inak. Jednou z tých, ktoré to riešia, je aj Tatra Leasing, ktorý sa chytil tejto výzvy už začiatkom roka 2018. Pre interné potreby kyvadlovej dopravy skupiny Tatra banky zabezpečil namiesto štandardných automobilov 2 elektromobily. „Od tohto času máme nie len novú skúsenosť a nulové emisie, ale aj výnimočný zážitok pre viac ako 100 zamestnancov a ich rodinných príslušníkov. Zamestnanci Tatra banky a Tatra Leasingu totiž môžu elektromobily využívať počas víkendov aj na súkromné účely,“ dopĺňa Igor Horváth.

Koncom mája tohto roka vláda schválila novelu zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva, ktorou bude možné podporiť nákup vozidiel s alternatívnym pohonom a elektromobilov. Súkromné osoby aj firmy budú môcť o dotáciu požiadať už koncom tohto roka. „Nové legislatívne podmienky, 2 ročný odpis a dopravné zvýhodnenia dávajú priestor na výrazný rozvoj elektromobility v našich podmienkach,“ hovorí Igor Horváth. To, že väčšina súčasných automobiliek sa na tento výrobný koncept sústreďuje, nie je len ekologickou výzvou. Je za tým mnohonásobne menšia výrobná náročnosť a marginálny počet komponentov v porovnaní s vozidlami na fosílne palivá.

Pomaly rastúca infraštruktúra rýchlo-nabíjacích staníc je síce istou bariérou masívneho rozvoja elektromobility, ale prichádzajú nové a nové riešenia, ktoré tento problém prekonávajú. Stále viac sa objavujú nabíjacie stanice na verejných parkoviskách a vidieť môžete napríklad aj nabíjačky v stĺpoch verejného osvetlenia.

Tatra Leasing chce byť lídrom v oblasti elektromobility. Okrem toho, že elektromobily financuje, aktuálne pripravuje tiež projekt, ktorý prinesie požičovňu elektromobilov pre spoločnosti a firmy.

Viac informácií o financovaní vozidiel nájdete TU.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

YZOP: Nové kníhkupectvo pre náročných

Hovorí sa, že človek v dnešnej dobe číta iba krátke články, niekedy iba vybrané odseky.

Yzop.sk: Vaše internetové kníhkupectvo

Získajte EKO čistiace prostriedky od slovenského výrobcu zdarma

Baby Cleaner hygienicky čistí okolie vašich detí a v súlade s prírodou. Výrobcom je slovenská Rodinná firma.

Ekologické čistiace prostriedky nijako nepoškodzujú pokožku. Práve naopak, vzácne za studena lisované oleje a výťažky z rastlín ju vyživujú.

Študijný program s uplatnením v automobilovom priemysle

Professional MBA Automotive Industry, postgraduálne vzdelávanie pre manažérov v angličtine poskytované STU v Bratislave a TU Wien.