Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Elektromobily kúpime lacnejšie. Na cestách bude viac ekovozidiel

Elektromobil - doména environmentálnych nadšencov či skutočná výzva zmeniť životné prostredie a uľaviť ťažko skúšanej prírode?

Elektromobilita je aktuálne veľmi populárnou témou. Aj napriek tomu na Slovensku evidujeme len približne 1000 elektromobilov, aj to sústredených najmä v hlavnom meste. Ročne sa pritom u nás predá približne 140 000 vozidiel, z čoho asi 50 % je nových. „Celkový počet registrovaných vozidiel sa aktuálne blíži k 3,2 miliónu. Tak ako v triedení odpadu, aj v oblasti elektromobility si vytvárame obrovský ekologický dlh, ktorý budú splácať a najmä prežívať budúce generácie našich detí,“ hovorí o problematike Igor Horváth, riaditeľ Tatra Leasingu.

Je zatiaľ len málo spoločností, ktoré chápu, aké dôležité je začať myslieť a správať sa inak. Jednou z tých, ktoré to riešia, je aj Tatra Leasing, ktorý sa chytil tejto výzvy už začiatkom roka 2018. Pre interné potreby kyvadlovej dopravy skupiny Tatra banky zabezpečil namiesto štandardných automobilov 2 elektromobily. „Od tohto času máme nie len novú skúsenosť a nulové emisie, ale aj výnimočný zážitok pre viac ako 100 zamestnancov a ich rodinných príslušníkov. Zamestnanci Tatra banky a Tatra Leasingu totiž môžu elektromobily využívať počas víkendov aj na súkromné účely,“ dopĺňa Igor Horváth.

Koncom mája tohto roka vláda schválila novelu zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva, ktorou bude možné podporiť nákup vozidiel s alternatívnym pohonom a elektromobilov. Súkromné osoby aj firmy budú môcť o dotáciu požiadať už koncom tohto roka. „Nové legislatívne podmienky, 2 ročný odpis a dopravné zvýhodnenia dávajú priestor na výrazný rozvoj elektromobility v našich podmienkach,“ hovorí Igor Horváth. To, že väčšina súčasných automobiliek sa na tento výrobný koncept sústreďuje, nie je len ekologickou výzvou. Je za tým mnohonásobne menšia výrobná náročnosť a marginálny počet komponentov v porovnaní s vozidlami na fosílne palivá.

Pomaly rastúca infraštruktúra rýchlo-nabíjacích staníc je síce istou bariérou masívneho rozvoja elektromobility, ale prichádzajú nové a nové riešenia, ktoré tento problém prekonávajú. Stále viac sa objavujú nabíjacie stanice na verejných parkoviskách a vidieť môžete napríklad aj nabíjačky v stĺpoch verejného osvetlenia.

Tatra Leasing chce byť lídrom v oblasti elektromobility. Okrem toho, že elektromobily financuje, aktuálne pripravuje tiež projekt, ktorý prinesie požičovňu elektromobilov pre spoločnosti a firmy.

Viac informácií o financovaní vozidiel nájdete TU.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností

Tesco si plne uvedomuje svoju zodpovednosť pri zásobovaní obyvateľov Slovenska potravinami.

Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?

Netradične ho oslávili v BILLA.

Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant

Grant vo výške 30 000 eur môžu vybrané subjekty získať vďaka charitatívnemu behu No Finish Line