Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Najefektívnejšie vám hladinu železa v tele doplní hémové železo

Z hémového železa si vie naše telo získať železo rýchlejšie, efektívnejšie a vo väčšom množstve. A bez tráviacich ťažkostí.

Ak ste sa už niekedy pokúšali doplniť si hladinu železa rôznymi preparátmi, často ste narazili na nežiaduce účinky vo forme zápchy, kŕčov či hnačky. Navyše ste tablety so železom mali užiť hodinu pred jedlom a nepiť kávu, čaj a mlieko, aby sa železo mohlo vstrebať. Pre prírodné hémové železo toto neplatí.

Zdroje železa v potrave

Hlavným zdrojom železa by mala byť strava, čiže pestrý a vyvážený jedálniček. Siahnite najmä po mäse či pečienkach, kde sa nachádza hémové železo, ktoré sa do nášho organizmu ľahšie vstrebáva na rozdiel od nehémového. V niektorých životných situáciách či obdobiach námbežná strava naše potreby železa nedokáže dostatočne pokryť, čo vedie k nedostatku železa prípadne k anémii (chudokrvnosti) z nedostatku železa.

Železo je mikronutrient, ktorý je pre naše telo nevyhnutný a nevie si ho samo vytvoriť. Jeho hlavnou úlohou je manažovať transport kyslíka a oxidu uhličitého krvou. Pri nedostatku železa obsahujú červené krvinky (erytrocyty) málo hemoglobínu a tým je kapacita transportu kyslíka z pľúc do orgánov nedostatočná. Mozgu chýba kyslík a núti srdce, aby prečerpávalo krv rýchlejšie. To vedie k typickým prejavom nedostatku železa.

Prejavy nedostatku železa a ako proti nemu bojovať

Príznaky nedostatku železa začínajú nenápadne. Ste unavení, menej výkonní, bolí vás hlava, celkovo ste slabí. Ak železo v tejto fáze nedoplníte a naopak strata pokračuje, nastáva sideropenická anémia, bežnejšie známa ako chudokrvnosť. V tomto štádiu nedostatku železa môžeme pociťovať poruchy spánku a koncentrácie, zrýchlený tep srdca, nechutenstvo, vidíme celkové poblednutie kože a slizníc a podobne.

Prípravkov na dopĺňanie železa je v lekárňach veľmi veľa, vyberte si však taký, ktorý obsahuje prírodne hémové železo. Dopĺňanie bude vďaka nemu rýchlejšie, efektívnejšie a bez tráviacich ťažkostí. Revolučný výživový doplnokGlobifer forte obsahuje fortifikované hémové železo a vstrebávanie neovplyvňuje potrava ani nápoje. Vďaka Globiferu forte určite získate svoje zásoby železa rýchlo naspäť, bez zbytočných obmedzení a ťažkostí s trávením.

Hladina železa sa určuje krvným testom

Ako zistíte, či máte málo železa? Zájdite k všeobecnému lekárovi, ktorý vám odoberie krv. Z nej ľahko zistí, či trpíte nedostatkom železa. Normálne hodnoty hemoglobínu u mužov sú 130 g/l, u žien je to o niečo menej 120 g/l.Okrem hladiny hemoglobínu v krvi, vie lekár z krvi zistiť aj hladinu zásobného železa feritínu. Najohrozenejšie skupiny, ktoré môžu trpieť nedostatkom železa sú tehotné ženy, tínedžeri, ľudia po operácii s vysokou stratou krvi, ženy so silnou alebo dlhotrvajúcou menštruáciou a podobne.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností

Tesco si plne uvedomuje svoju zodpovednosť pri zásobovaní obyvateľov Slovenska potravinami.

Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?

Netradične ho oslávili v BILLA.

Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant

Grant vo výške 30 000 eur môžu vybrané subjekty získať vďaka charitatívnemu behu No Finish Line