Utorok, 17. september, 2019 | Meniny má Olympia

Úspech v národnom kole súťaže ISOVER

Prvé miesto národného kola súťaže ISOVER Multi-Comfort Student Contest 2019 obsadili študenti zo Stavebnej fakulty STU.

Zadaním 15. ročníka medzinárodnej študentskej architektonickej súťažeISOVER Multi-Comfort House Students Contest bolo vypracovanie vízie budúceho vývoja oblasti v najbližšom susedstve stanice metra Crescenzago v talianskom Miláne.

Riešená oblasť sa nachádza v severovýchodnej časti Milána, oblasť Crescenzago a stala sa súčasťou mesta takmer pred sto rokmi. Toto kedysi nezávislé mesto sa v priebehu rokov stalo súčasťou predmestí, v ktorých žijú najmä obyvatelia s nižšími príjmami a je tu tiež zastúpené sociálne bývanie. Revitalizácia takýchto štvrtí je dôležitou súčasťou politiky rozvoja miest - Miláno 2030.

Dňa 24.4.2019 zasadala porota, ktorá hodnotila 14 odovzdaných prác. Rozhodla takto:

• Prvé miesto
    Zuzana Šišková, Peter Králik, KARCH SvF STUBA, (contest teacher: Ema Kiabová)
  • Druhé miesto
    Simona Trimlová, Marek Cipko, FA STUBA, (contest teacher: Henrich Pifko)
  • Tretie miesto
    Ema Soukupová, Barbora Šimkovičová, FA STUBA, (contest teacher: Katarína Smatanová)
  • Odmena Eurostav
    Lenka Kohútová, KARCH SvF STUBA, (contest teacher: Pavol Paňák)
  • Odmena ARCH
    Ivona Hroncová, Simona Fischerová, FA STUBA, (contest teacher: Ľubica Vitková)

Projekty, ktoré prezentovali Slovensko vo finále XV. ročníka medzinárodnej študentskej architektonickej anonymnej súťaže ISOVER Multi-Comfort Student Contest 2019 začiatkom júna si môžete pozrieť

TU:

Finále:

Vo finále súťaže, ktoré sa tento rok konalo v Miláne, boli hodnotené najlepšie práce z národných kôl.

Celkovo sa do súťaže zapojilo 2200 študentov z 34 krajín a 199 univerzít. V medzinárodnom kole súťaže svoje práce prezentovalo 60 tímov.Slovensko v Miláne reprezentovali tri tímy, ktoré sa v národnom kole súťaže umiestnili na prvých troch miestach. Prezentovalo sa v štyroch kolách pred zástupcami mesta Miláno, architektami a prizvanými expertmi.

Prvá cena bola udelená Anne Toborek a Joannovi Macherovi zo Sliezskej technickej univerzity v Poľsku za ich projekt „Co.Living“.

Text: Ing. arch. Ing. Ema Ruhigová, doktorandka, Teória a konštrukcie pozemných stavieb, SvF STU

Ochrana klímy spojí slovenské mestá a obce

Spoločnosť dm drogerie markt pokračuje už piaty rok v najväčšej iniciatíve na podporu dobrovoľníctva pod názvom dm {spoločne}.

Revolučný Volkswagen ID.3 naživo z Frankfurtu!

Na frankfurtskom autosalóne sa predstavil nový model Volkswagenu, ktorý je pre značku jedným z najdôležitejších v histórii.

Na hrúbke záleží. Aj dva centimetre rozhodujú

Stále viac sa hovorí o vplyve vnútorného vzduchu a stavebných materiálov na naše zdravie.