Utorok, 20. august, 2019 | Meniny má Anabela

S Erasmom v Českej republike

Žiaci Hotelovej akadémie v Prešove sa v tomto školskom roku zúčastnili odbornej stáže v rámci programu Erasmus+. Tento program je zameraný na zlepšenie kvality odborného vzdelávania a prípravy v celej Európe, na poskytovanie príležitostí pre študentov a zamestnancov OVP absolvovať stáž v zahraničí. Pomáha organizáciám odborného vzdelávania a prípravy vybudovať strategické partnerstvá s inými organizáciami a podnikmi na vytvorenie úzkych väzieb medzi vzdelávaním a odbornou prípravou a svetom práce.

Na tomto projekte naša škola spolupracuje so Střední školou gastronomie, hotelnictví a lesnictví v Bzenci. Mobility sa zúčastnilo 20 žiakov 2. ročníka spolu s 2 sprevádzajúcimi učiteľmi. Počas uvedených dní sme mali pestrý program, ktorý prispel k zvyšovaniu nášho odborného rastu a získaniu nových poznatkov a skúseností, ktoré vyžaduje súčasný trh práce.

Všetko to začalo 08. júna 2019, kedy sme nastúpili do autobusu. Ten nás odviezol na trojtýždňovú prax do Českej republiky – do Bzenca. Boli sme plní očakávaní. Hodinu po prekročení hraníc sme boli na mieste. Ubytovali sme sa v Hoteli Junior, v ktorom sme realizovali aj našu odbornú prax.Prax pozostávala z práce vo výrobnom a odbytovom stredisku, kde sme sa veľa naučili, keďže išlo o našu prvú a hneď aj zahraničnú prax. V tomto hoteli sme mali možnosť vyskúšať si aj prípravu a realizáciu väčšej spoločenskej akcie. Keďže škola v Bzenci je zameraná prevažne na cukrárenskú výrobu, vyskúšali sme si aj prácu na tomto úseku. Táto skúsenosť bola pre nás veľkým prínosom. Prešli sme si prípravou základných druhov ciest a krémov, až po zložitejšie zákusky. Vyvrcholením práce v cukrárenskej výrobe bola práca s modelovacou hmotou, zdobenie perníkov a airbrush. Celým týmto procesom nás sprevádzal skúsený pedagogický personál z partnerskej školy. Čerešničkou na torte bola odborná prax v Hoteli Pohoda****v Luhačoviciach. Tu sme pracovali v kuchyni, na rajóne i na úseku ubytovania. Mali sme možnosť pracovať s profesionálnym personálom, ktorý nás veľa naučil. Počas voľných chvíľ a počas víkendov sme spoznávali mestáBzenec a Luhačovice a ich okolie. Boli sme na výlete vo Valticiach, v Ledniciach, navštívili sme Brno, Zlín a plavili sme sa po Baťovom kanáli.

Tri týždne zbehli ako voda a ani sme sa nenazdali a už sme opäť sedeli v autobuse na ceste domov. Bola to pre náš veľmi dobrá skúsenosť do života a sme radi, že sme mohli byť súčasťou tohto projektu. Veríme, že ešte budeme mať možnosť opäť byť účastníkmi takejto mobility v rámci programu Erasmus+.

Spracovali: žiaci 2. ročníka – účastníci mobility

Opätovne ožíva bratislavská Koliba Expo

Miesto ako stvorené na strávenie príjemných chvíľ s rodinou a vychutnanie si kvalitných domácich gastronomických produktov.

Koliba Expo

Prvý dojem urobíte len raz. Prečo to platí práve pri predaji?

Mnoho ľudí prípravu svojej nehnuteľnosti podceňuje. Dnes na zaujatie budúceho kupujúceho nestačí len rýchlo odfotená fotka mobilom

Otvoria prvú časť zrekonštruovaného Polusu

Už 9. septembra sa návštevníci môžu tešiť na slávnostné otvorenie supermarketu Lidl, nové priestory Datart a moderný food court