V bankovom svete prežijú len tí, ktorí inovujú

Podľa odborníkov klientom bánk už nestačí len funkčný a spoľahlivý bankový účet.

Latka je postavená vysoko
Spoločnosť Deloitte realizovala o digitálnej vyspelosti bánk štúdiu, v ktorej analyzovala 238 bánk a 10 fintech spoločností v 38 krajinách sveta.
Jedným zo záverov štúdie je, že ešte stále existuje pomerne veľa trhov, na ktorých banky neposkytujú digitálne služby, na takej úrovni, ako žiadajú zákazníci. Banky, ktoré neinovujú, budú mať v budúcnosti problémy. Naopak tie, ktoré investujú do digitalizácie, si môžu odkrojiť viac z trhového podielu.
Predpokladom úspechu je napríklad schopnosť otvoriť sa a spolupracovať s externými partnermi: fintechmi a IT firmami. Túto oblasť upravuje smernica PSD2.

Inovácie ako súčasť DNA
Jedným z inovátorov v regióne strednej a východnej Európy je skupina Erste Bank. Už takmer 5 miliónov jej klientov má možnosť využívať prvú pan-európsku bankovú platformu George. K dispozícií je v štyroch krajinách: na Slovensku, v Rakúsku, Českej republike a Rumunsku. Onedlho pribudne Chorvátsko a Maďarsko.
Platforma už v Rakúsku využíva otvorené bankovníctvo PSD2. Užívatelia si tak do Georgea môžu priradiť účty, ktoré majú v iných bankách.

Dostupné aj na slovenskom trhu
Na Slovensku majú klienti Slovenskej sporiteľne, ktorá je členom skupiny Erste, možnosť využívať Georgea od začiatku minulého roka.
Aktuálne ho využíva viac ako 800 tisíc klientov najväčšej banky. Počet stiahnutí mobilnej aplikácie George prevýšil 400 tisíc. Klienti bankujú s Georgeom radi, do mobilnej aplikácie sa prihlásia priemerne 16 krát mesačne.
„Vďaka Georgeovi sa nám podarilo za rok viac ako zdvojnásobiť počet ľudí bankujúcich cez mobilnú aplikáciu, ktorá patrí medzi najlepšie hodnotené bankové aplikácie na trhu. Slovenská sporiteľňa tak určuje trendy v digitálnom bankovníctve na Slovensku,“ hovorí Zdeněk Románek, člen predstavenstva zodpovedný za retailové bankovníctvo Slovenskej sporiteľne.

Čo všetko George dokáže
Banka si pri vývoji stanovila, že George musí spĺňať hlavné podmienky: byť jednoduchý, inteligentný a čo najviac osobný.
Vyhľadávanie v histórii platieb je veľmi jednoduché a intuitívne. Pripomína Google. Funkčnou vychytávkou je aj inteligentný adresár, ktorý si automaticky pamätá zadané mená a preto netreba opakovane zadávať IBAN.

Lepší manažment osobných financií a biometria
Správu osobných financií užívateľom výrazne uľahčuje nová funkcia - Finančný manažér. Ide o zatriedenie a analýzu všetkých príjmov a výdavkov klienta. Výsledkom je prehľadný stĺpcový, alebo koláčový graf.
Ďalšou nedávnou novinkou je možnosť prihlásiť sa do mobilnej aplikácie prostredníctvom biometrie. Pre iOS zariadenia je k dispozícii Touch ID a Face ID, pre Androidy prihlasovanie pomocou odtlačku prsta.

Spotrebný úver cez Georgea aj bez účtu
Cez Georgea vie sporiteľňa poskytnúť spotrebný úver aj tým, ktorí nemajú jej osobný účet. Umožňuje to inovatívne digitálne riešenie, vďaka ktorému ľudia nemusia chodiť do pobočky, vedia získať úver od tejto banky za niekoľko desiatok minút. Stačí im k tomu smartfón, občiansky preukaz a stiahnutá aplikácia George. Je to bezpečné a zároveň pohodlné. Už čoskoro toto riešenie sporiteľňa rozšíri aj na otváranie bežných účtov.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 107
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 10 123
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 773
  4. Každý piaty zomrie 8 640
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 780
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 722
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 507
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 3 056
SkryťVypnúť reklamu

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.

INZERCIA 6 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.

INZERCIA 6 h

Nové číslo Historickej revue už v predaji aj s knižnou predplatiteľskou akciou.

SkryťZatvoriť reklamu