Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Mexiku?

Testovali sme 11 hotelov, pláže, služby aj aktivity v oblasti Cancún.

Rozprávkové pláže, špičkové rezorty, bohatá kultúra a história, ktorá ovplyvnila celý svet a vynikajúce jedlo. O Mexiku by sme mohli vymenovať ďalšie skvelé charakteristiky, no mnohí, ktorí zvažujú dovolenku v tejto stredoamerickej krajine sa pýtajú aj na otázky bezpečnosti.

Peter z portálu dovolenka.sme.sk absolvoval cestu do Mexika, kde otestoval niekoľko hotelov, služby, pláže, pozrel si okolie a prezradil nám svoje dojmy. Samozrejme, pýtali sme sa ho aj na bezpečnosť.

Ahoj Peťo, aký na teba urobilo Mexiko prvý dojem hneď? Ľudia majú totiž často obavy z bezpečnosti v Mexiku, a preto sem necestujú vôbec.

Oblasť v okolí Cancúnu a celého Yucatánskeho polostrova je najbezpečnejšia v celom Mexiku. Strach o bezpečnosť nie je v tomto prípade na mieste. Naopak, k najnebezpečnejším oblastiam patrí Mexico City a sever pri hraniciach s USA.

Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou

Do Mexika nepotrebujú Slováci víza, čakali ťa napriek tomu po prílete nejaké vstupné formality? Aké je letisko?

Letisko v Cancúne je takej normálnej veľkosti. Dobrá poloha takže do väčšiny hotelov to dáte do hodiny. Chýbala mi možnosť zakúpiť SIM kartu priamo na letisku. K dispozícii je wifi, ale vypadávala.

Víza pre slovenských občanov nie sú potrebné, vypĺňa sa len vstupný formulár. Colník si vás preklepne cez počítač, všetko opečiatkuje a vráti vám dolnú časť toho formuláru. Tu odporúčam nestratiť, v opačnom prípade sa váš pobyt môže predĺžiť.

Aký bol let a transfer? Nemal si problém s časovým posunom?

Nemám v obľube dlhé lety. Pre mňa tých 12 hodín tam bolo utrpením. Ale ak sa človek dobre pripraví dá sa to prežiť. Filmy, hudba a nejaká práca ma zabavili dostatočne dlho.

Prekvapilo ma pohodlie v charterovom lietadle (Condor Airlines), ktorý bol na úplne inej úrovni ako som zvyknutý na krátkych letoch. Dostatok miesta na nohy, dobrá strava, široký výber.

S časovým posunom som nemal problém, program sme mali tak nabitý, že ani nebol čas sa tým zaoberať.

Treba sa pred dovolenkou v Mexiku špeciálne pripravovať (napr. očkovania)?

Nie.

Aké počasie si mal počas cesty v Mexiku? Kedy odporúčaš cestovať?

Boli sme v marci a počasie bolo také naozaj dovolenkové. Celý deň slnečno, okolo 32 °C a tiež more príjemne teplé 28 °C. Do Mexika by som odporúčal cestovať od októbra do júna, ale teraz ako väcšina exotických destinácií je dostupná počas celého roka. Každopádne sa treba vyhnúť miestnym školským prázdninám (júl-august) a tiež by som zvážil obdobie hurikánov ktoré je od augusta do septembra.

Ktoré hotely si počas cesty otestoval?

Navštívili sme spolu jedenásť hotelov a prenocovali sme v štyroch, čo nám umožnilo reálne vyskúšať veľkú časť služieb v nich tak, ako samotní dovolenkári. Neboli sme nijako označení, takže sa k nám personál správal rovnako ako k reálnym hosťom.

Osobne by som odporučil všetky, nebol ani jeden, ktorý by som zo zoznamu vyškrtol. Ak by som si vyberal dovolenku pre seba, tak nasledovne:

Hotel Eldorado Royale, Riviera Maya

Hotel Eldorado Royale, Riviera MayaHotel Eldorado Royale, Riviera Maya (zdroj: Peter, dovolenka.sme.sk)

Pre mňa osobne úplne TOP hotel zo všetkých, čo som kedy videl nielen v Mexiku. Odporúčam veľmi náročným klientom. Hotel vzdialený asi 30 - 40 minút jazdy od letiska v Cancúne. Hotel veľmi rozľahlý a chvíľu som sa strácal, pretože je to komplex 3 hotelov Eldorado Royale, Eldorado Casitas (adults only), Eldorado Generations (pre rodiny s deťmi).

Strava špičková, asi 8 a la carte reštaurácii, netreba rezerváciu a dávate si pravdepodobne to najlepšie jedlo života 3x denne. Všetky nápoje sú v rámci all inclusive, vrátane importovaných nápojov, miešaných drinkov, snackov, atď. Ak chce niekto Mexiko a má vyšší rozpočet, tak určite tento hotel.

RIU Dunamar, Costa Mujeres - najlepší pomer cena/výkon

RIU Dunamar, Costa MujeresRIU Dunamar, Costa Mujeres (zdroj: Peter, dovolenka.sme.sk)

Nový hotel otvorený 2018, všetko tip-top. Oblasť Costa Mujeres je severne od Cancúnu, transfer z letiska asi 40 minút. Je to nová oblasť kde sa začali budovať hotely ako posledné. Krásna pláž, super jemný biely piesok a pozvoľný vstup do mora. Lehatok dostatok, palmy hneď na pláži takže o tieň postarané. Beach bar v plnej pohotovosti. Personál 100%. K dispozícii aquapark.

Secrets Akumal, Riviera Maya, Akumnal - ADULTS ONLY

Secrets Akumal, Riviera Maya, AkumnalSecrets Akumal, Riviera Maya, Akumnal (zdroj: Peter, dovolenka.sme.sk)

K najväčším lákadlám okrem kvalitných služieb patrí koralový útes priamo pri hoteli. Hotel má asi najkrajšiu pláž akú som videl, ale pozor je verejná. Celý deň sa tu dá snorchlovať a vidieť korytnačky. Akumal bay je vzdialená asi hodinu cesty z letiska v Cancúne.

Hotel je silne nefajčiarsky a da fajčiť len na vyhradených miestach. Zaradil by som tento hotel k top čo som mal možnosť vyskúšať na vlastnej koži.

A ešte jeden bonusový pre neobmedzený rozpočet: Hard Rock Cancún

Hard Rock CancúnHard Rock Cancún (zdroj: Peter, dovolenka.sme.sk)

Hard Rock, čo dodať? Hotel je blízko letiska v Cancúne, takže krátky transfer asi 25 minút. Pláž je verejná. Je to v centre Cancúnu s možnosťami nákupov a zábavy. Room service v rámci all inclusive. Že si v rámci all inclusive objednáš originál Fender gitaru na izbu aby si si zabrnkal je už len čerešnička na torte.

Ďalšie hotely, ktoré som testoval:

RIU Palace, Costa Mujeres - rovnaký koncept ako susedný Dunamar. Hotel pôsobí viac luxusne a prívetivejšie ako Dunamar. Najväčší rozdiel je v cene. Inak nič zásadné, prečo platiť viac. K dispozícii aquapark zdielaný so susedným RIU Dunamar.

RIU Palace, Costa MujeresRIU Palace, Costa Mujeres (zdroj: Peter, dovolenka.sme.sk)

Generations, Riviera Maya - zameraný na rodiny s deťmi. Súčasť komplexu Eldorado Riviera Maya (Eldorado Royale, Eldorado Casitas (adults only), Eldorado Generations). Zamerané na deti, je tu úplne všetko a ak má niekto deti, môžem odporúčať. Možnosť spojiť až 3 izby a ubytovať tak 6 dospelých + 6 detí.

Generations, Riviera MayaGenerations, Riviera Maya (zdroj: Peter, dovolenka.sme.sk)

Catalonia Royal Tulum, Tulum - krásna pláž, super služby, eko friendly. Klienti sa sem vracajú. Okrem nádhernej pláže ma na tomto hoteli nezaujalo nič.

Catalonia Royal Tulum, TulumCatalonia Royal Tulum, Tulum (zdroj: Peter, dovolenka.sme.sk)

The Fives Azul - hotel najmä pre rodiny.

The Fives AzulThe Fives Azul (zdroj: Peter, dovolenka.sme.sk)

El Dorado Maroma, Playa Maroma - príjemný hotel s peknou plážou, ktorý patrí do siete Karisma.

Eldorado Maroma, Playa MaromaEldorado Maroma, Playa Maroma (zdroj: Peter, dovolenka.sme.sk)

Azul Beach Resort, Cancún - ďalší hotel pre rodiny s deťmi, no vedľa sa práve stavalo (marec 2019).

Azul Beach Resort, CancúnAzul Beach Resort, Cancún (zdroj: Peter, dovolenka.sme.sk)

Dreams Riviera Cancún Resort & Spa, Cancún - nefajčiarsky hotel zameraný na deti. Nefajčí sa nikde (ani na balkónoch) okrem jedného miesta v rámci celého hotela. Stráženie detí aj malých do 3 roky. August - december deti zdarma v klube. Dobrá strava.

Dreams Riviera Cancún Resort & Spa, CancúnDreams Riviera Cancún Resort & Spa, Cancún (zdroj: Peter, dovolenka.sme.sk)

Z testovania hotelov sme pripravili krátke video:

Splnili služby tvoje očakávania? Sú v niečom odlišné od Európy?

Mexiko je skvelé. Prešiel som veľa destinácii a navštívil som stovky hotelov, ale na Mexiko neviem zabudnúť. Či už nádherné pláže s bielym pieskom, kvalitné hotely, alebo absolvované výlety. S Európou by som Mexiko vôbec neporovnával.

Mali ste počas pobytu naplánované aktivity, ktoré ťa zaujali? Čo odporúčaš vyskúšať ostatným?

V prvom rade ma zaujímali z profesionálneho hladiska hotely a ich očarujúce pláže. Ale treba samozrejme absolvovať aj výlety, vďaka ktorým si Mexiko zamilujete ako ja.

Výlet Chichén Itzá - pyramídy a zrúcaniny mayského mesta. Tento výlet patrí do skupiny "musím vidieť", tak si ho dajte do svojho programu.

Výlet je ideálne si zabezpečiť cez delegáta, pretože nie každý deň je sprístupnená. Vyrážali sme o 6:15 ráno a cesta trvala približne 3 hodiny. Odporúčam vyraziť čo najskôr aby ste sa vyhli najväčším davom turistov.

Výlet Cenote - plávanie v jaskyni. Cenotes znamená niečo ako kúpacia sála. V princípe je to jaskyňa, alebo prepad so sladkou vodou v ktorej sa môžete počas horúcich dní osviežiť.

Pre mňa osobne to bol úžasný zážitok. Boli sme niekoľko minút jazdy od pyramíd Chichén Itzá. Možnosť si zaplávať v nádhernej jaskyni s množstvom stalagtitov sa nenaskytne každý deň. Bolo to krásne a v tom teple veľmi osviežujúce. Nemajte obavy, že vám bude zima. V jaskyni je teplo a voda je tiež veľmi príjemná.

O Mexiku sa vraví, že je rajom dobrého jedla. Je to tak, bolo naozaj také dobré?

Áno bolo. Či už v jednotlivých hoteloch, alebo v reštaurácii na ulici. Najviac mi ostalo v pamäti guacamole, pretože chuť zrelého avokáda je jednoducho nezabudnuteľná.

Ktoré pláže ťa zaujali najviac?

Pláže sme väčšinou navštevovali tie pri hoteloch. Tie sú nádherné a udržiavané. Ten biely piesok a tyrkysové je niečo magické. Veľmi ma prekvapili pláže priamo v Cancúne, kde som mal možnosť z najvyššieho poschodia Hard Rock Hotela vidieť tú krásu. Ale v pamäti mi ostala tiež pláž hotela Catalonia Tulum, (ale aj pláž pri hoteli Akumal Secrets, ktorú som už spomenul.

Prekvapilo ťa počas pobytu niečo?

V prvom rade bezpečnosť. Oblasť celého Yucatánu je najbezpečnejšia v celom Mexiku. Strach o bezpečnosť nie je na mieste.

Mexiko je fascinujúce a mal by ho podľa mňa navštíviť každý. Je to nádherná krajina, škoda že je tak ďaleko, inak by som sa vrátil ešte tento rok. Miestni sú veľmi milí a nám sa dokonca stalo, že sme sa v hoteli El Dorado Royale dostali na svadbu miestnych.

V čom je Mexiko iné v porovnaní s inými krajinami v Karibiku?

Všobecne všade vysoký štandard služieb, v porovnaní s Kuba, Dominikánska, Jamajka a iný Karibik, Mexiko je top v službách. Služby sú ten najzásadnejší rozdiel. Takže ak niekto rozmýšla či Kuba alebo Dominikánska a pritom si potrpí na kvalitu služieb, tak správna odpoveď je Mexiko.

Peter, ďakujem za rozhovor. Zaujalo vás Mexiko? Pozrite si aj ďalšie hotely v Mexiku z našej ponuky.

Pre dobrodružnejších cestovateľov, ktorí túžia spoznať viac z Mexika máme poznávací zájazd po polostrove Yucatán s oddychom v 5* hoteli. Yucatánom vás prevedie slovenský sprievodca.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Komerčné články

2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 107
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 10 123
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 773
  4. Každý piaty zomrie 8 640
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 780
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 722
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 507
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 3 056
  1. Ľuboš Vodička: Zolná, kostol za hradbami
  2. Ľuboš Vodička: Slovenské hrady: Tematín
  3. Anton Kaiser: 100 rokov organizovanej turistiky III.
  4. Ladislav Kucharik: Bahrain - panské pieskovisko na zimu
  5. Michal Drotován: Singapur - mesto budúcnosti. Naozaj?
  6. Aleš Tvrdý: Ľudské povolania
  7. Ľuboš Vodička: Kam vo Viedni, keď prší? Albertina
  8. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými kalváriami - Lokca
  1. Elena Antalová: Vídala som iného Danka s ochrankou 25 163
  2. Peter Kysela: BUM. A je to tu. 22 457
  3. Ivan Čáni: Tomáško od Tarabov, aj ja som bol „bezdomovcom zasypaným exekúciami“ ako riaditeľ RTVS. 20 684
  4. INEKO: Ambulantní lekári zarábali v roku 2022 v priemere 4 836 eur – najviac pediatri, gynekológovia a všeobecní pre dospelých, najmenej kožní a internisti 16 636
  5. Marek Mačuha: Problém zvaný Tipos 13 759
  6. Ján Šeďo: V roku 1982 som sa stretol s mechom udretým, on stále žije ? 11 135
  7. Martin Sukupčák: Ako SPP distribúcia okráda občanov 10 504
  8. Ján Šeďo: Súhlasím s Tarabom, problémy začínajú, jeden už nakupuje v L. Mikuláši. 7 917
  1. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  2. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 75. - V roku 1913 objavil Boris Vilkitský posledné súostrovie na Zemi - Severnú Zem
  4. Post Bellum SK: Pri vysídľovaní na nich v Budapešti kričali: vlastizradcovia!
  5. Yevhen Hessen: Založenie kryptomenovej spoločnosti: kľúčové kroky a úvahy
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 74. - Podmorská expedícia Huberta Wilkinsa na severný pól - 1931
  7. Yevhen Hessen: Zákulisie vydávania: požiadavky a postup
  8. Monika Nagyova: Muži s kyticami, kde že ste?
SkryťZatvoriť reklamu