Streda, 20. november, 2019 | Meniny má Félix

Zábavno-náučný program pre deti stimuluje ich záujem o vedu

Stavebná fakulta STU pripravila pre deti zábavno–náučný program zameraný na vodu ochranu životného prostredia.

Obdobie letných prázdnin poskytuje výbornú príležitosť na organizáciu zábavno–náučných aktivít pre deti. Vodárske katedry na Stavebnej fakulte STU, Katedra zdravotného a environmentálneho inžinierstva a Katedra vodného hospodárstva krajiny, v spolupráci s Modrou školou BVS (vzdelávacím programom Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, a.s.) vytvorili zábavno–náučný program pre deti denného tábora Modrej školy. Program bol zameraný hlavne na vodu a ochranu životného prostredia. Našim cieľom bolo deti motivovať, stimulovať ich záujem o vedu a hlavne vodu, podporiť túžbu objavovať, realizovať experiment, merať, čím si rozvíjajú svoju tvorivosť už v mladom veku.

Počas prehliadok laboratórií Katedry zdravotného a environmentálneho inžinierstva (Ing. Réka Csicsaiová) sa účastníci dozvedeli niečo o chemickom zložení pitnej a odpadovej vody, o procesoch úpravy pitnej vody a čistenia odpadovej vody. Doktorandi a pracovníci katedry predviedli deťom proces sedimentácie a filtrácie vody a vysvetlili ich úlohu v procesoch úpravy a čistenia. Taktiež si mohli vyskúšať prácu so sondami na meranie pH. Na záver návštevy sa deti osviežili malým občerstvením a prevzali si darčekové predmety, ktoré im venovala katedra a vedenie Stavebnej fakulty STU.

Pracovníci Katedry vodného hospodárstva krajiny (Ing. Michaela Danáčová, PhD., Ing. Ivana Marko) pripravili pre deti dendrologický kvíz. Vysvetlili im princíp merania množstva vody pomocou hydrometrickej vrtule, kde si účastníci zábavnou formou otestovali kapacitu svojich pľúc cez rýchlosť prúdenia výdychu (fúkaním do vrtule). Na záver programu sa deti potešili ukážke simulácie umelého dažďa, ktorý spestril ich horúci letný prázdninový deň počas dlhodobého bezzrážkového obdobia.

Pozoruhodný deň, strávený na Stavebnej fakulte STU, ukončili deti spoločnou fotografiou pred hlavným vchodom fakulty, odkiaľ ich objavné cesty viedli do mestskej časti Starého Mesta Bratislavy...

Text: Ing. Réka Csicsaiová, foto: Mgr. Lucia Škamlová, PhD. (koordinátor vzdelávacieho programu Modrá škola – voda pre budúcnosť)

Tipy na lyžovačku v Rakúsku

Špeciálny magazín vložený dnes v denníku SME.

Rýchly úver sa dá získať aj bez zložitých zmlúv

Náhlu potrebu peňazí môžete vyriešiť rýchlo a jednoducho.

SEAT predstavil e-Scooter

SEAT predstavil e-Scooter, prvé plnohodnotné jednostopového vozidlo v 70-ročnej histórii značky.