Pondelok, 16. december, 2019 | Meniny má Albína

Zábavno-náučný program pre deti stimuluje ich záujem o vedu

Stavebná fakulta STU pripravila pre deti zábavno–náučný program zameraný na vodu ochranu životného prostredia.

Obdobie letných prázdnin poskytuje výbornú príležitosť na organizáciu zábavno–náučných aktivít pre deti. Vodárske katedry na Stavebnej fakulte STU, Katedra zdravotného a environmentálneho inžinierstva a Katedra vodného hospodárstva krajiny, v spolupráci s Modrou školou BVS (vzdelávacím programom Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, a.s.) vytvorili zábavno–náučný program pre deti denného tábora Modrej školy. Program bol zameraný hlavne na vodu a ochranu životného prostredia. Našim cieľom bolo deti motivovať, stimulovať ich záujem o vedu a hlavne vodu, podporiť túžbu objavovať, realizovať experiment, merať, čím si rozvíjajú svoju tvorivosť už v mladom veku.

Počas prehliadok laboratórií Katedry zdravotného a environmentálneho inžinierstva (Ing. Réka Csicsaiová) sa účastníci dozvedeli niečo o chemickom zložení pitnej a odpadovej vody, o procesoch úpravy pitnej vody a čistenia odpadovej vody. Doktorandi a pracovníci katedry predviedli deťom proces sedimentácie a filtrácie vody a vysvetlili ich úlohu v procesoch úpravy a čistenia. Taktiež si mohli vyskúšať prácu so sondami na meranie pH. Na záver návštevy sa deti osviežili malým občerstvením a prevzali si darčekové predmety, ktoré im venovala katedra a vedenie Stavebnej fakulty STU.

Pracovníci Katedry vodného hospodárstva krajiny (Ing. Michaela Danáčová, PhD., Ing. Ivana Marko) pripravili pre deti dendrologický kvíz. Vysvetlili im princíp merania množstva vody pomocou hydrometrickej vrtule, kde si účastníci zábavnou formou otestovali kapacitu svojich pľúc cez rýchlosť prúdenia výdychu (fúkaním do vrtule). Na záver programu sa deti potešili ukážke simulácie umelého dažďa, ktorý spestril ich horúci letný prázdninový deň počas dlhodobého bezzrážkového obdobia.

Pozoruhodný deň, strávený na Stavebnej fakulte STU, ukončili deti spoločnou fotografiou pred hlavným vchodom fakulty, odkiaľ ich objavné cesty viedli do mestskej časti Starého Mesta Bratislavy...

Text: Ing. Réka Csicsaiová, foto: Mgr. Lucia Škamlová, PhD. (koordinátor vzdelávacieho programu Modrá škola – voda pre budúcnosť)

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,5 miliónov čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

Telekom: Technologies allow all to reach opportunities of now

Slovak Telekom has a long-term commitment to support local communities.

Slovnaft ťaží z výhod systému EDI

Sieť 253 čerpacích staníc SLOVNAFT, a. s., člen skupiny MOL, pracuje denne vo svojich prevádzkach so stovkami položiek.

Legenda Dakaru Svitko: verím si na víťazstvo

Štefan Svitko chce zaútočiť na prvé miesto, bude na to ideálna príležitosť.