Piatok, 23. august, 2019 | Meniny má Filip

Svetový úspech v šprint quadrathlone

Bc. Michael Szabó, študent Stavebnej fakulty STU obsadil v zahraničnej konkurencii v kategórii muži do 23 rokov výborné 2. miesto.

O športe s názvomšprint quadrathlon sme priniesli informáciu už pred dvoma rokmi v súvislosti v Majstrovstvami sveta v Komárne v roku 2017, kde náš študent Michael Szabó obsadil výborné tretie miesto.

Šprint quadrathlon je originálne a náročné športové odvetvie, ktoré zahŕňa 4 disciplíny: 750 m plávanie, 20 km cyklistiku, 4 km kajak a 5 km beh, spolu skoro 30 km intenzívnej záťaže. Tieto štyri disciplíny musia pretekári absolvovať plynule za sebou v čo najkratšom čase.

V sobotu dňa 20.7.2019 sa konaliMajstrovstvá sveta v šprint quadrathlone na juhu Maďarska v meste Kaposvár. Podujatie bolo súčasne aj 6. kolom svetového pohára v tomto športe. V Kaposvári má podujatie už tradíciu, uskutočnilo sa tu po tretíkrát. Organizátori využívajú na zabezpečenie pretekov tunajšie ideálne podmienky. Ku plávaniu výborne poslúžila miestna vodná nádrž pod názvom Deseda, vhodná aj pre ďalšiu disciplínu – rýchlostnú kanoistiku. Bicyklová časť pretekov prebiehala pozdĺž nádrže a beh súťažiaci absolvovali v krásnom prostredí okolo nej. Je nutné pripomenúť, že najdlhšie umelé jazero v Maďarsku vodná nádrž Deseda a jej okolie boli nedávno obnovené z eurofondov, čím sa zvýšili a skvalitnili možnosti využitia tohto prírodného skvostu pre turistov i milovníkov vodných športov.

Okrem domácich, maďarských pretekárov, sa súťaže zúčastnili aj športovci zo Slovenska, Česka, Poľska, Nemecka, Belgicka, Srbska a Slovinska. V záujme zabezpečenia maximálnej bezpečnosti podujatia bol ich počet obmedzený na 120 jednotlivcov. Všetci podali výborné výkony a zdatne si poradili s jednotlivými disciplínami.

Úspešnej organizácie tohto medzinárodného podujatia sa zhostila spoločnosť ExtremeMan, čo malo vplyv na viacero detailov, ktoré vytvorili neopakovateľnú športovú atmosféru.

Pri vyhlasovaní víťazov zaviala slovenská zástava spolu s vlajkou Stavebnej fakulty STU. Slovenský pretekárMichael Szabó, študent Stavebnej fakulty STU študijného odboru technológia stavieb, obsadil v zahraničnej konkurencii v kategórii muži do 23 rokov výborné 2. miesto. K titulu bakalára, ktorý získal v tomto akademickom roku, pripojil aj titul vicemajstra sveta.

Michael sa športu venuje už dlhé roky. Najprv ako plavec, neskôr ako kajakár zaKanoe Klub Komárno, posledný rok aktívneho športovania aj ako reprezentant Slovenska v tomto športe. Už tri roky je aktívnym členom Vysokoškolskej plaveckej ligy. Plavecké tréningy a skúsenosti úspešne využil aj na tomto svetovom podujatí. Na majstrovstvách sveta v šprint quadrathlone preteká pod záštitou STU a šíri tak dobré meno našej univerzity.

text: Mgr. Valéria Kocianová, Bc. Michael Szabó

Last minute tipy: Top ponuky na koniec leta

Nestihli ste ešte dovolenku? Vyberajte si z lákavých ponúk na konci sezóny.

Mimoriadny úspech na medzinárodnej súťaži v Číne

Slovenská technická univerzita v Bratislave opäť dokázala, že vie konkurovať univerzitám na svetovej úrovni.

Zaspomínajte si na detstvo s tradičnými pochúťkami

Podľa psychológov patria spomienky na jedlo medzi tie najsilnejšie.