SME
Nedeľa, 20. október, 2019 | Meniny má Vendelín
INZERCIA

Ako sa zrodila pýcha tokajskej oblasti - Chateau GRAND BARI

V unikátnom prostredí Tokaja vzniklo rovnako unikátne vinárstvo Chateau GRAND BARI.

Navyše stoja za ním majitelia, ktorí dobyli svet v absolútne odlišnom odvetví.

Príbeh vinárstva Chateau GRAND BARI sa začal písať v roku 2011. Je jedinečným príkladom toho, ako hobby a víziu premeniť na unikátny projekt. „Kľúčovým momentom pre začiatok podnikania vo vinárstve bolo odhodlanie prinavrátiť vinohradníckej oblasti Tokaj na Slovensku jej celosvetový historický význam. Víno z tejto oblasti bolo niekoľko storočí najkvalitnejším nápojom na kráľovských dvoroch v celej Európe. Zároveň sme chceli ukázať aj novú, modernú tvár oblasti Tokaj,“ začína rozprávanie PR a marketingový manažér vinárstva Pavol Krištín. Bez podpory VÚB banky by sa však samotná výstavba komplexu a budovania viníc rodila značne pomalšie.

Hlavným lákadlom okrem vína je samotné vinárstvo, ktorého jedinečná architektúra je inšpirovaná Talianmi. V 13. storočí založili obec Veľká Bara a rozvinuli pestovanie viniča v tejto oblasti. Vinárstvo zahŕňa aj Tokajskú expozíciu, ktorej dominantou je 150 rokov starý lis na hrozno či 500 metrov originálnych tufových pivníc. Keďže je vinárstvo Chateau GRAND BARI miestom, kde sa prelína minulosť s budúcnosťou, chceli doň zakomponovať modernú dominantu. Preto vybudovali rozhľadňu so zvonicou, ktorej súčasťou je na mieru odlievaný 70 kilogramový zvon.


Jedinečnosť Tokaja objavili už pred 300 rokmi
Oblasť Tokaj sa stala prvou zadefinovanou apeláciou na svete. Definoval ju Karol III. v roku 1737 práve pre výnimočné prírodné podmienky, jedinečné vulkanické pôdy a špecifickú miestnu mikroklímu. Vinohradnícka oblasť Tokaj je najmenšou vinohradníckou oblasťou na Slovensku. U nás má rozlohu 907 hektárov a zahŕňa sedem obcí. Je jednou z piatich oblastí na svete, kde sa darí dopestovať vínnu révu na výrobu prírodne sladkých vín. „Naše vinohrady sú zaradené do integrovanej ochrany a všetky patria do najvyššej kategórie 1a najkvalitnejší terroir. Vinohrady sú otočené na všetky svetové strany , pričom ide o kombináciu starých aj mladých vinohradov. Hony majú rôznu geomorfologickú štruktúru, preto umožňujú dopestovať vína s rôznym charakterom. Na základe týchto faktorov vieme vyrábať unikátne vína,“ hovorí Pavol Krištín.


Pre vinárstvo momentálne pracuje 26 ľudí vrátane vinohradníkov, someliérov, administratívy a obchodníkov. „Čo sa týka spracovania hrozna, používame šetrné postupy. Zabezpečujeme rýchly presun hrozna z viníc do výroby a počas prevozu pridávame suchý ľad, aby sme zachovali aromatický potenciál hrozna,“ približuje Krištín.
Vinárstvo Chateau GRAND BARI odlišujú od konkurencie najmä moderné postupy, ktoré používa pri spracovaní hrozna. Víno vyrábajú výhradne z vlastného hrozna. Okrem toho majú ako jediný na Slovensku technológie, ktoré separujú vysoko kvalitné bobule hrozna od druhotriednych. Hrozno môžu po zbere pre krátku vzdialenosť veľmi rýchlo spracovať a tak nestihne oxidovať. Za tri najdôležitejšie pravidlá pre úspech v oblasti vinárstva považujú v Chateau GRAND BARI kvalitu, unikátnosť a svetovosť. Napriek krátkej existencii sa im to darí napĺňať do bodky.

Od unikátneho reduktora k vinárstvu
Majiteľ vinárstva Chateau GRAND BARI Jozef Jankulák patrí k uznávaným biznismenom na Slovensku. Jeho prešovskú spoločnosť SPINEA preslávil vo svete unikátny, mimoriadne presný ložiskový reduktor. Obidva projekty boli postavené na svojej jedinečnosti a doslova na zelenej lúke. Produkty SPINEA predávajú ich HI-Tech parametre a kvalita. Projekt vinárstva je postavený takisto na jedinečnosti a kvalite. V oboch prípadoch je dôležitým finančným partnerom VÚB banka. „Rozdiely v samotnom financovaní vidíme predovšetkým v dĺžke poskytnutého financovania, ktoré je ovplyvnené dobou finančnej návratnosti projektov. Vo vinárstve je návratnosť projektu výrazne dlhšia. Aby sme návratnosť projektu vinárstva urýchlili, chceme využiť skúsenosti obchodníkov našej skupiny KIMEX z predaja produktov aj na zahraničných trhoch, predávať nielen kvalitný výrobok, ale aj samotný zážitok,“ tvrdí Krištín.

Pri predaji služieb v hotelovom rezorte na ORAVSKOM HÁJI, ktorý patrí do portfólia skupiny KIMEX , sa totiž naučili, že je nutné ponúknuť celý komplex kvalitných, nadväzných služieb a produktov. Len vtedy si zákazník odnesie zážitok pre všetky zmysly a znovu sa vracia. Preto vinárstvo Chateau GRAND BARI nie je len závodom, kde sa vyrába víno.

Vízie do budúcnosti
Všetky projekty - vrátane projektu vinárstva - očakávajú postupný rast tržieb a ziskovosť tak, aby bola zabezpečená návratnosť investícií. Projekt vinárstva plánuje rast obrábaných plôch viníc a rast produkcie, ktorá je plánovaná na 300 000 litrov ročne. Rast objemu tržieb by mal podporiť aj multifunkčný objekt vinárstva s atypickou architektúrou a zaujímavými balíkmi služieb. „Pozitívne je, že sa nám zatiaľ darí projektované objemy tržieb napĺňať. Každý z projektov, ktoré KIMEX realizuje, po svojom rozbehu ukazuje, kde je potenciál jeho rastu. Niekedy je to chýbajúca kapacita, niekedy ukazuje na potrebu ďalšej inovácie a realizácie nových zlepšení. V strategických zámeroch skupiny KIMEX sú zámery ďalšieho rozvoja, samozrejme v časovej nadväznosti na reakciu trhu,“ dodáva na záver Pavol Krištín.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,4 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

Najčítanejšie správy na SME

Najčítanejšie správy na SME

Neprehliadnite tiež

Tlačové správy

Už aj v Košiciach sa pripojíte do modernej optickej siete

Sťahovať, surfovať a sledovať seriály bude ešte pohodlnejšie.

Tlačové správy

Surfujte na novej optickej sieti aj na Dolnom Zemplíne

Sťahovať, surfovať a sledovať seriály bude ešte pohodlnejšie.

Tlačové správy

Moderný a spoľahlivý internet aj na Hornom Zemplíne

Sťahovať, surfovať a sledovať seriály bude ešte pohodlnejšie.