Utorok, 15. október, 2019 | Meniny má Terézia

Aj verejnosť si vyberá svojho Učiteľ Slovenska

Komenského inštitút dáva šancu poslať hlas inšpiratívnemu pedagógovi.

Medzinárodné ocenenie Global Teacher Prize vzniklo pred vyše piatimi rokmi hlavne z jedného dôvodu – zvýšiť povedomie o dôležitosti učiteľského povolania a to prostredníctvom príbehov výnimočných pedagógov. Na Slovensku dostal vlani Komenského inštitút licenciu, ktorá mu umožnila organizovať národné kolo ocenenia v súlade s pravidlami svetového formátu. Práve tie určili, že Učiteľa Slovenska vyberá odborná porota, pričom celý proces má niekoľko fáz. Sleduje sa hlavne to, ako sa učitelia snažia dosahovať vzdelávacie úspechy žiakov, či spolupracujú s ďalšími vzdelávacími organizáciami, či sa zúčastňujú aj mimoškolských aktivít a ako svoje skúsenosti odovzdávajú svojim kolegom či iným učiteľom. Porota už rozhodla, Učiteľa Slovenska 2019 spoznáme 3. októbra.

Komenského inštitút však rozšíril svoju iniciatívu o Cenu verejnosti. ,,Vznikla ako zámer pritiahnuť pozornosť ľudí a zviditeľniť tú skutočnosť, že práca učiteľov sa zďaleka nekončí posledným zvonením v škole. Ukázať, že sú oddaní svojej profesii a pri súčasných, nie vždy ľahkých podmienkach sa ju snažia vykonávať ako najlepšie vedia. Sledujú trendy, skúšajú nové metódy a zavádzajú inovatívne prvky výučby, pričom však dosahujú relevantné výsledky. Cena verejnosti je skrátka výborná príležitosť vyjadriť podporu jednému z našich desiatich finalistov,“ povedal František Cimerman, koordinátor ocenenia Učiteľ Slovenska. ,,Na druhej strane, je to tiež spôsob, ako chceme povzbudiť ďalších učiteľov, napríklad tých, ktorí sa na svojej ceste ocitli v slepej uličke alebo sa pri svojich kreatívnych ideách cítia byť osamotení a kolektívom nepochopení,“ dodal Cimerman. Do finálovej desiatky sa dostali učitelia prvého stupňa, ale aj prírodovedných odborov či dejepisu, zastúpenie má sedem žien a traja muži.

Hlasovať o Cene verejnosti môžete do 30. septembra 2019 tu.

Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope

Od októbra si zákazníci Lidla môžu obľúbený spotrebný tovar kúpiť už aj online

Kto vyhrá súboj medzi prírodnými a syntetickými diamantmi?

Diamanty sú nepochybne jedným z najvzácnejších produktov našej Zeme. Vznikali miliardy rokov a ich súčasné množstvo je obmedzené.

Otvorenie nového sídla DELTA sprevádzala virtuálna realita

10. októbra sa konalo stretnutie v novej budove Westend Plazza v Bratislave pri príležitosti zmeny sídla slovenskej DELTY.

zľava_Adam Cifra, Wolfgang Kradischnig, Erik Štefanovič