Rastie apetít po čoraz drahších drahokamoch

Aukcie nám ukazujú, do čoho investovať. A s potešením.

ALO diamondsALO diamonds

Newyorská aukčná sieň Bonhams vydražila v poslednom septembrovom týždni prsteň s modrým diamantom, ktorého finálna cena sa vyšplhala na 2,5 milióna amerických dolárov. Cena šperku je neklamným znakom, že medzi kupcami a investormi rastie túžba vlastniť výnimočné šperky. To potvrdzuje aj celková hodnota aukcie vo výške takmer 6,8 milióna amerických dolárov.

V aukčnej sieni Bonhams sa 26. septembra dražili šperky vo všetkých farebných škálach a kombináciách. Hlavným lákadlom pre kupcov bol modrý diamant s váhou 2,17 karátu osadený do prsteňa. Jeho finálna cena vo výške 1,17 milióna amerických dolárov za karát presiahla trojnásobok odhadovanej sumy. Odborníci z aukčnej siene potvrdzujú, že tento výnimočný predaj je neklamným znakom rastúcej túžby investorov vlastniť ikonické a unikátne šperky.

„Pre investorov predstavujú drahokamy výhodný spôsob, ako dlhodobo uložiť úspory. Hodnota drahokamov sa zvyšuje, ak ide o umeleckú prácu, výnimočný dizajnový kúsok alebo šperk má svoj príbeh,“ hodnotí trendy Alojz Ryšavý zo spoločnosti ALO diamonds. „A investičné šperky sú jedna z mála investícií, ktorá okrem majetku a strategického myslenia dokazuje aj dobrý vkus,“ dodáva s úsmevom.

Diamanty dosahovali pozoruhodné ceny

Rozruch v aukčnej sieni spôsobili najmä vzácne a farebné diamanty, ktoré počas aukcie dosahovali pozoruhodné ceny. Precízne vyrobený prsteň so žltým diamantom vážiacim 6,09 karátu bol predaný novému majiteľovi za 312-tisíc amerických dolárov. Prsteň s ružovým diamantom vážiacim 2,42 karátov vydražili za 250-tisíc amerických dolárov. Atraktívnym sa stal aj zafírový prsteň vážiaci 21,56 karátu, ktorý bol predaný za 306-tisíc amerických dolárov.

Záujem investorov a kupcov rastie aj pri rubínoch. Od roku 1988 ceny rubínov za karát v aukčných sieňach neustále rastú. V roku 2016 ich cena za karát dosiahla 1,2 milióna amerických dolárov. Pôvab rubína bol na newyorskej dražby zastúpený zlatou rubínovou brošňou v tvare motýľa. Brošňa pravdepodobne z roku 1940 s ikonickým tvarom z 18-karátového zlata bola vydražená za finálnu sumu 81-tisíc amerických dolárov.

Šperk má byť milovaný a nosený

Posledná septembrová dražba potvrdila každým dňom rastúci záujem o kúpu investičných šperkov. V prípade šperkov sa odborníci jednohlasne zhodujú, že ide o výnimočný druh investície. Vnímanie šperkov sa rokmi zmenilo. Kupujúci za nimi nevidia len možný zisk, ale aj potešenie či emóciu. Pri kúpe sa orientujú na čo najlepší možný výber za akúkoľvek cenu a na majstrovské spracovanie. Pretože aj investičný šperk môže jeho majiteľ nosiť.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  2. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  3. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  7. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  8. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 696
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 526
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 15 462
  4. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 11 372
  5. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 679
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 9 985
  7. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 644
  8. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 394
SkryťVypnúť reklamu

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.

INZERCIA 10 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.

19 h

Tatra banka prináša novú aplikáciu TABI určenú pre najmladších klientov.

19 h
SkryťZatvoriť reklamu