Nedeľa, 20. október, 2019 | Meniny má Vendelín

Ľudské šťastie si vyžaduje nové profesie a nové kritériá

V. konferencia Asociácie lektorov a kariérnych poradcov sa zameriava na fenomén ľudského šťastia.

Banská Bystrica, 7.október - Do tejto atraktívnej témy zakomponovali organizátori prednášky odborníkov z oblasti osobného rozvoja, celoživotného vzdelávania, krízového manažmentu aj komunikačných zručností.

Nasadenie informačných technológií, pracovný stres a rast negatívnych emócií sa v súčasnosti významne podieľajú na psychike ľudí v každom veku. Významnou výzvou pre budúci pracovný trh bude preto podpora profesií, ktoré pomôžu ľuďom identifikovať ich osobné dispozície, očakávania aj celoživotné vzdelávanie. O tom, že aj Slovensko vníma tento trend, svedčí aj takmer 150 účastníkov regionálneho odborného podujatia, ktoré ponúka vyhľadávané a aktuálne témy.

Konferencia pod názvom V hlavnej úlohe šťastie mapuje skúsenosti lektorov, kariérnych poradcov a personalistov z praxe. Tento atraktívny formát si dal za cieľ upozorniť na to, akú mieru zodpovednosti máme za svoj život, kde sa úzko prepája rodina, zamestnanie a osobnostné ambície. „Pocit šťastia je veľmi individuálny a paradoxom je, že omnoho lepšie si uvedomujeme, keď šťastní nie sme,“ upozorňuje Emília Jányová Lopušníková ,prezidentka Asociácie lektorov a kariérnych poradcov. „Plošné kritérium neexistuje, ale je možné predchádzať absencii šťastia aspoň v profesionálnej oblasti – vystríhať sa vyhorenia či pasívneho čakania na zmenu, ak sme nespokojní.“

Lektorka roka 2018 Olívia Hurbanová predstavuje koncept Zručnosti budúcnosti, kde považuje za kľúčové tzv. elastické myslenie zbavené dogmy a schopné interakcie. Psychológ a tréner Aleš Bednařík sa venuje mýtom a pravde o šťastí, tréner a kouč Vladimír Labáth obdobne spochybňuje všeobecne zavedené pojmy. Martina Georgievová sa zaoberá špeciálne témou, či je možmé byť šťastný v práci, a Juraj Málik sa delí so svojím inšpiratívnym podnikateľským príbehom.

Asociácia lektorov a kariérnych poradcov (ALPK) vznikla v roku 2012 s poslaním zabezpečovať kvalitnú prípravu v odbornom vzdelávaní, podnecovať a podporovať profesionálny a odborný rast členov a podporovať myšlienku celoživotného vzdelávania. Hlavnými aktivitami sú vzdelávacie kurzy, školenia, workshopy a konferencie pre členov, širokú verejnosť aj firmy. Klientom stačí zadať dopyt na lektora alebo na vzdelávanie a Asociácia ako zastrešujúca organizácia ponúkne školenie, pričom profil lektora alebo kariérneho poradcu je dostupný na webovej stránke.

Celoživotné vzdelávanie sa uskutočňuje prostredníctvom formálneho a neformálneho vzdelávania a informálneho učenia sa. Umožňuje každému doplniť, rozšíriť a prehĺbiť si získané vzdelanie, rekvalifikovať sa alebo uspokojiť svoje záujmy. Uskutočňuje sa v inštitúciách ďalšieho vzdelávania, v školách, školských a mimoškolských zariadeniach.

Mesiac vzdelávania

Ponuka kurzov

Akreditované vzdelávacie programy

Už aj v Košiciach sa pripojíte do modernej optickej siete