Katarína pomáha ľuďom svojimi mydlami

Túžba pomôcť sa pretavila do voňavých a užitočných vecí. Po roku príprav a štúdia vyrobila Katarína prvé čisté olivové mydlo.

„Som pôvodným zamestnaním diplomovaná zdravotná sestra a nevedela som pomôcť svojim deťom a mužovi. Tak sa zrodilo prvé mydielko. Po jeho vyzretí a používaní sa dostavil úspech. Pokožka sa vyhojila a ja som pokračovala vo výrobe. Stále som niečo zlepšovala a popri tom som študovala všetky dostupné informácie.“ A tak začala fungovať mydláreň v Hrnčiarskych Zalužanoch.

Naberte odvahu

Katarína Slaninová sa dostala od povolania zdravotnej sestry k svojej novej profesii. Ako ukazuje jej životný príbeh, od zdravia či zdravotníctva nie je ďaleko k hygiene a ani ku kozmetickým výrobkom.

„Milujem zdravotníctvo, mám rada prácu s ľuďmi,“ hovorí Katarína Slaninová. Na jej zamestnaní jej však prekážalo nedostatočné ocenenie – nielen finančné, ale aj morálne. A potom fakt, že bola často preč z domu. Inšpiráciou bola skutočnosť, ktorá sa spočiatku javila ako hendikep: kožné problémy v rodine. A ak sa Katka pozerá späť, ku všetkým týmto dôvodom, prečo zmenila svoj život, pripočítava aj chuť vzdelávať sa a učiť sa nové veci.

Zrelý vek je podľa nej skôr výhodou pri vzdelávaní než prekážkou.„Veľa ľudí po štyridsiatke si myslí, že sú starí, ale nie je to pravda. Sme mladí. A toľko máme pred sebou! Chyba je v spoločnosti, ona nás nedoceňuje, zabúda na to, čo prichádza vekom,“ tvrdí Katarína. Jej dielňa teraz pracuje už 3 roky a je držiteľkou certifikátu Regionálny produkt Gemer – Malohont.

Ako pracuje mydlárska dielňa

Katkine mydlá sú vyrábané ručne, procesom za studena a bez použitia palmového oleja. Práve tak sa v mydle zachovávajú všetky výživné látky a minerály obsiahnuté v rastlinných olejoch a kozom mlieku. „Mlieko odoberám z domáceho chovu, kde je o kozy veľmi dobre postarané. Med, ktorý používam, je taktiež od včelára, ktorého poznám a dôverujem mu. Použitý hodváb je odoberaný z kukly priadky morušovej až po jej vyliahnutí.“ Do mydiel pridáva Katarína kvalitné rastlinné oleje ako olivový, kokosový, ricínový, konopný či jojobový olej. Používa sušené bylinky – levanduľu úzkolistú, nechtík lekársky, ibiš lekársky, rozmarín, žihľavu, rumanček...

„Vždy sa o bylinkách dozvedám viac a nechávam sa uniesť ich účinkami, ktoré potom rada využívam pri výrobe nových mydiel. Silice, teda éterické oleje, dodávajú mydlám dušu. Takisto sú vždy 100-percentne prírodné – používam napríklad levanduľovú, škoricovú, rozmarínovú, pomarančovú či citrónovú silicu,“ opisuje Katarína svoje produkty s dávkou lásky, ktorá pôsobí účinnejšie než profesionálnou agentúrou vytvorená reklama.

Viac je viac :)

„To, čo má človek v hlave, mu nikto neukradne, no stále je potrebné na tom pracovať,“ hovorí Katarína. „Som šprt, stále som niečo hľadala a čítala, urobila som si gymnázium a potom zdravotnícku školu.“ Študovala špecializáciu JIS pre dospelých, pred rokom začala chodiť na univerzitu tretieho veku na fytoterapiu k doktorovi Mikovi. „Stále niečo študujem, už aj manžel si na to zvykol. Človek má celý život na to, aby sa hľadal, učil, aby ho niečo napĺňalo. Musíme na tom pracovať, aby neprišlo vyhasnutie,“ dodáva.

Práve preto by mal človek skúsiť otvoriť sa novým poznatkom aj kontaktom.„Keď niekto niečo chce, vždy sa nejaký cent na to nájde. Ja napríklad milujem antikvariáty a nekupujem si nové drahé knihy,“ dodáva Katarína. „Treba sa pohnúť a vyskúšať to, aby človek potom, keď nebude vládať, neľutoval, že to mohol skúsiť a neskúsil.“ Takže vďaka tomuto prvému kroku dnes v slovenských domácnostiach rozvoniavajú prírodné, zdravé a s láskou vyrobené mydlá.

Mesiac vzdelávania

Ponuka kurzov

Akreditované vzdelávacie programy

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. dm podporila sumou 6 475 eur realizáciu projektu Základnej školy
  2. Na zdraví záleží
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  6. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  7. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  8. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 211
  2. Každý piaty zomrie 9 158
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 780
  4. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 6 401
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 812
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 733
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 510
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 2 696
SkryťVypnúť reklamu

dm podporila sumou 6 475 eur realizáciu projektu Základnej školy na ulici Eliáša Lániho v Bytči „EDUVITAL strecha“.

3 h

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.

INZERCIA 13 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.

INZERCIA 13 h
SkryťZatvoriť reklamu