Utorok, 12. november, 2019 | Meniny má Svätopluk

Vybavte si hypotéku z pohodlia svojho gauča

Slováci môžu byť pokojní, zdražovanie hypoték sa odkladá aj túto jeseň.

Záujemcovia o vlastné bývanie či jeho rekonštrukciu sa v posledných dňoch dočkali ďalšieho zlacnenia, úrok hypotéky začína už od 0,79 % ročne.

Druhou pozitívnou správou je, že sa už nemusia trápiť zdĺhavým vybavovaním úveru, už nemajú dôvod brať si kvôli návšteve banky dovolenku v práci. Stačí mať Georgea, s ktorým vybavíte všetko dôležité elektronicky aj z domu a do banky prídete už len podpísať zmluvy.

Dôvodom zníženia sadzieb je najmä vývoj na trhu a politika Európskej centrálnej banky, vďaka ktorej budú sadzby priaznivé dlhší čas, ako sa pôvodne očakávalo.

„Výhľad na zvýšenie sadzieb Európskej centrálnej banky sa posúva na neskôr, možno až na druhú polovicu budúceho roku. Cena peňazí na trhu tak zostáva veľmi nízka. Preto ako líder vo financovaní bývania na Slovensku vidíme priestor na ďalšie zníženie úrokov pri úveroch na bývanie,“ dodáva Zdeněk Románek, člen predstavenstva Slovenskej sporiteľne zodpovedný za retailové bankovníctvo.

Ďalším dôvodom zlacňovanie je aj rast platov a životnej úrovne Slovákov. Dopyt po hypotékach by preto mal pretrvávať. Aj s tým súvisí ďalšia novinka od Slovenskej sporiteľne – 15-ročná fixácia.

Nielen Slováci majú pri plánovaní rodinných financií radi istotu a pri súčasných úrokoch sa začali zaujímať aj o dlhšie fixácie a nehľadajú už len najnižší úrok. Dôležitejšou sa stáva stabilná splátka úveru.
Pri 5-ročnej fixácií môžu v Slovenskej sporiteľni získať úrok od 0,89 %
a pri 10-ročnej fixácií od 1,29 %.

Okrem stabilných úrokov majú Slováci radi aj digitálne vychytávky a môžu ich využívať aj pri úveroch. Stačí ak prejavia záujem o hypotéku v Georgeovi (na webe či v mobilnej aplikácii) a potrebnú dokumentáciu (znalecký posudok, výpis z katastra atď.) následne pošle emailom. Banka vstupy spracuje a klient príde do pobočky už iba podpísať zmluvu.

Slovenská sporiteľňa v digitálnom prostredí zároveň poskytuje množstvo užitočných pomôcok pri výbere bývania – napr. prehľad aktuálnej ponuky bytov, overenie občianskej vybavenosti a priemerných cien porovnateľných bytov v konkrétnej lokalite, výpočet maximálnej hypotéky podľa príjmov a výdavkov a iné.

Všetko je na stránke www.slsphypoteka.sk, za ktorú Slovenská sporiteľňa získala Špeciálnu cenu Trendu za užitočnosť.

5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme

Už dnes žijeme v budúcnosti.

Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark

Stredisko zimných športov pre milovníkov prírodného snehu

Darčeky sa dajú tento rok kúpiť výhodnejšie

Stačí sa pozrieť do internetových obchodov a prípadne sa aj inšpirovať.