Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky

Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček

Trápili vás pri dopĺňaní železa kŕče či iné nepríjemné tráviace ťažkosti? Asi preto, že ste správne nevyužili silu prírody.

Odpovede na otázky pripravil gastroenterológ MUDr. Radovan Juríček z III. Internej kliniky LF UK UNB Nemocnice akad. Dérera v Bratislave.

Je dôležité, či tableta na dopĺňanie nedostatku železa obsahuje organickú či anorganickú formu?

Hémové železo má vyššiu biologickú dostupnosť, čiže z organického železa dokážeme získať oveľa viac železa ako z tablety s obsahom len anorganického železa. Prečo? Hémovému železu pomáha príroda. Vďaka špeciálnym efektívnym prenášačom v našom čreve sa železo ľahšie dostáva z potravy do krvi a to až 5-7 krát viac než z anorganického. V pestrej strave pomáha organické železo vstrebávaniu anorganického. Takže aj v prípade tabliet na dopĺňanie železa je ideálne, ak tableta obsahuje hémové aj nehémové železo, aby sa plne využili danosti nášho čreva.

Má zmysel rozlišovať, či nám pri dopĺňaní nedostatku železa z tablety v čreve zostanú zvyšky hémového alebo nehémového železa?

Určite áno a zásadný. Zvyšky organického železa zostávajú prirodzene zabalené v héme, ktorý s okolitým prostredím čreva nereaguje. Avšak zvyšky anorganického železa sú vysoko reaktívnou substanciou, ktorá priamo reaguje s okolitým obsahom čreva a vytvára voľné radikály. Dráždi tráviaci trakt a narúša črevnú mikrobiotu, čo sa prejaví tráviacimi ťažkosťami.

Ovplyvňujú vstrebávanie hémového či nehémového železa niektoré potraviny?

Vstrebávanie hémového železa je ovplyvnené len mierne, kalciom. Vstrebávanie nehémového železa znižujú bežné potraviny ako káva, mlieko, čaj, kakao, vláknina a podobne. Takéto železo musíme užiť hodinu pred jedlom.

S kŕčmi, zapekaním a nevoľnosťami mala problém aj Cyntia. Inšpirujte sa jej príbehom a získajte späť svoje zásoby železa bez tráviacich ťažkostí vďaka výživovému doplnku Globifer forte aj bez lekárskeho predpisu.

Načítavam video...

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia

Digitisation is bringing new opportunities to Slovakia, but is the country ready for these changes?

ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi

Rodinná firma ZAMIO v súčasnosti patrí na Slovensku k najväčším pestovateľom kráľovnej antioxidantov - arónie čiernoplodej.

Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť

Priemerný dôchodok na Slovensku je 486,29 €, pričom ženy ho majú v priemere o 100 € nižší ako muži.