Utorok, 31. marec, 2020 | Meniny má Benjamín

Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček

Trápili vás pri dopĺňaní železa kŕče či iné nepríjemné tráviace ťažkosti? Asi preto, že ste správne nevyužili silu prírody.

Odpovede na otázky pripravil gastroenterológ MUDr. Radovan Juríček z III. Internej kliniky LF UK UNB Nemocnice akad. Dérera v Bratislave.

Je dôležité, či tableta na dopĺňanie nedostatku železa obsahuje organickú či anorganickú formu?

Hémové železo má vyššiu biologickú dostupnosť, čiže z organického železa dokážeme získať oveľa viac železa ako z tablety s obsahom len anorganického železa. Prečo? Hémovému železu pomáha príroda. Vďaka špeciálnym efektívnym prenášačom v našom čreve sa železo ľahšie dostáva z potravy do krvi a to až 5-7 krát viac než z anorganického. V pestrej strave pomáha organické železo vstrebávaniu anorganického. Takže aj v prípade tabliet na dopĺňanie železa je ideálne, ak tableta obsahuje hémové aj nehémové železo, aby sa plne využili danosti nášho čreva.

Má zmysel rozlišovať, či nám pri dopĺňaní nedostatku železa z tablety v čreve zostanú zvyšky hémového alebo nehémového železa?

Určite áno a zásadný. Zvyšky organického železa zostávajú prirodzene zabalené v héme, ktorý s okolitým prostredím čreva nereaguje. Avšak zvyšky anorganického železa sú vysoko reaktívnou substanciou, ktorá priamo reaguje s okolitým obsahom čreva a vytvára voľné radikály. Dráždi tráviaci trakt a narúša črevnú mikrobiotu, čo sa prejaví tráviacimi ťažkosťami.

Ovplyvňujú vstrebávanie hémového či nehémového železa niektoré potraviny?

Vstrebávanie hémového železa je ovplyvnené len mierne, kalciom. Vstrebávanie nehémového železa znižujú bežné potraviny ako káva, mlieko, čaj, kakao, vláknina a podobne. Takéto železo musíme užiť hodinu pred jedlom.

S kŕčmi, zapekaním a nevoľnosťami mala problém aj Cyntia. Inšpirujte sa jej príbehom a získajte späť svoje zásoby železa bez tráviacich ťažkostí vďaka výživovému doplnku Globifer forte aj bez lekárskeho predpisu.

Načítavám video...

Daj ľuďom voľnú ruku a prinesie to želané ovocie

Pod jeho vedením firma začala dbať na work-life balance svojich zamestnancov. Ladislav Gajdoschík, riaditeľ poisťovne Groupama.

5 rád, ako si ochrániť úspory, keď padajú trhy

Kedy neurobiť nič a kedy sa oplatí zasiahnuť?

Čistili koberce, pestovali uhorky. Prerazili až s tekvicami

Spĺňajú prísne rakúske kritériá, dostať ich u nás v Kauflande.